סגור

רפורמת הטלפון הקווי יוצאת לדרך: המחיר שגובה בזק יקוצץ ב-40%

המהלך צפוי להוריד את התשלום של מנויי הטלפון מ-50-60 שקל בחודש בממוצע, ל-30-40 שקל; אוכלוסיית הגיל השלישי והמגזר החרדי צפויים להיות ה"מרוויחים" העיקריים. העדכון האחרון בתעריפי הטלפוניה של בזק בוצע ב-2003: "כוחות השוק נכשלו. הרגולטור צריך לדאוג שפירות ההתייעלות יחולקו בצורה 'הוגנת' בין הספק ולקוחותיו"

משרד התקשורת פרסם הבוקר (ד') את החלטתו להפחית את תעריפי שירות הטלפון הקווי ברשת בזק, בעקבות שימוע שנערך במשרד. מניית החברה הגיבה להודעה בירידות חדות.
המהלך צפוי להוזיל את התעריפים לצרכן ב-40%, לחסוך לציבור כ-400 מיליון שקל בשנה ולהוריד את התשלום החודשי של מנויי הטלפון מ-50-60 שקל בחודש בממוצע ל-30-40 שקל. אם נכונה הערכת המשרד, מדובר במאות מיליוני שקלים שייגרעו מהכנסות בזק ובחסכון שנתי ממוצע של מאות שקלים למשק בית.
שוק הטלפוניה הקווית נחשב לשוק מיושן וקטן יחסית עם 1.4 מיליון לקוחות בלבד, כאשר משקי בית רבים לא מחזיקים אפילו בטלפון קווי של בזק. עם זאת, הלקוחות שעושים שימוש בטלפון קווי הם במידה רבה לקוחות שבויים, דוגמת משתמשים מבוגרים או מהמגזר החרדי, שאין להם חלופה אחרת - והם נאלצים לשלם את התעריפים הגבוהים יחסית שדורשת בזק.
עדכון התעריפים מבוסס על חוות דעתם הכלכלית של פרופ' ראובן גרונאו וד"ר עופר רז-דרור, אשר מצביעה על רווחיות חריגה לחברת בזק שאינה מגולגלת לצרכן. כיום, תעריפי בזק הם תעריפים קבועים העומדים על 49.5 שקלים דמי שימוש, 6 אג' לדקה עבור שיחה לטלפון נייח ו-11 אג' לדקה עבור שיחה לטלפון נייד (ללא מע"מ). תהליך הורדת התעריפים צפוי לקרות בשני שלבים: בשלב הראשון התשלום החודשי הקבוע יופחת ל-35 שקלים (כולל מע"מ) ותעריפי דקות השיחה לא ישתנו; בשלב השני התשלום הקבוע יעמוד על 24.36 שקלים כולל מע"מ (20.82 שקלים ללא מע"מ), ותעריפי השיחות ישתנו כך שמחיר שיחה לנייח יעמוד על 1.4 אג' לדקה, ומחיר שיחה לנייד יעמוד על 7.4 אג' לדקה (ללא מע"מ). תעריפים אלו יקבעו כמחירי מקסימום לצרכן. השלב הראשון יחל בתחיל אפריל, והשלב השני יחל ב-1 ביולי 2023.
2 צפייה בגלריה
לירן אבישר בן חורין
לירן אבישר בן חורין
מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין
(יוסף כהן)
תעריפי הטלפוניה של בזק נקבעים על ידי משרד התקשורת, והעדכון האחרון בהם בוצע לפני כ-18 שנה, ב-2003. ההפחתה מגיעה בעקבות הצורך בעדכון המנגנון והתאמתו לתנאי השוק התחרותי של היום. לאחר עבודת מטה שנעשתה בשנה האחרונה, החליט המשרד לעדכן את מנגנון הפיקוח וגובה התעריפים המפוקחים בשירות זה. בחוו"ד של פרופ' גרונאו וד"ר רז-דרור נכתב כי "בנסיבות אלה נראה ששוק הטלפוניה הממותגת, שבו פועלת חברת בזק, הוא שוק נפרד שבו שליטתה של בזק בשוק מאפשרת לה לגבות מחיר שהוא הרבה מעבר לעלויותיה השוליות, תוך גריפת רווח משמעותי לאורך עשור ויותר".
עוד נכתב בחוות הדעת, כי "בזק מעולם לא איבדה את מעמדה המונופוליסטי בשוק הטלפוניה הנייחת. כוחות השוק נכשלו בחלוקת העודף שנוצר בעקבות השינויים הטכנולוגיים בענף התקשורת הנייחת, ומשכך, הרי שזה תפקידו של הרגולטור לדאוג שפירות ההתייעלות יתחלקו בצורה 'הוגנת' בין הספק ולקוחותיו".
2 צפייה בגלריה
טלפון קווי טלפון ביתי בזק
טלפון קווי טלפון ביתי בזק
טלפון קווי
(צילום: שאטרסטוק)
פרופ' גרונאו וד"ר רז-דרור הוסיפו כי "אם להשתמש כקנה מידה בשיעורי הרווחיות התפעולית של חברות הפועלות בענף התקשורת, הרי ששיעורי הרווחיות התפעולית של חברות הרט"ן הוותיקות מפעילותן בתחום הסלולר (סלקום, פרטנר ופלאפון), גם בשיא רווחיותן בשנת 2010, לא עלה על 27% - שיעור נמוך באופן משמעותי משיעור הרווח התפעולי של בזק לאחר השינוי הנשקל כעת (37%)".
מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין, מסרה בהודעה לעיתונות כי "אנחנו מאמינים בדה-רגולציה וצמצום התערבות וביורוקרטיה בשוק התקשורת, אך תפקידו של רגולטור הוא בין היתר לתקן עיוותים בשוק. עדכון התעריפים בטלפון הנייח מתבקש לאחר 18 שנה בהן שוק התקשורת השתנה ללא היכר. אם זה בעקבות התפתחויות טכנולוגיות, שינויים בהרגלי הצריכה, וכניסת שחקנים רבים וטובים לשוק. הרפורמה שעליה אנחנו מכריזים היום צפויה לייצר איזון נכון בין עלויות החברה לאספקת השירות ובין תשלומי המנויים".
תגובת בזק טרם התקבלה.