החשכ"ל דורש להתנות את "הגדלות הרמטכ"ל" במינוי חשב למערכת הביטחון
החשכ"ל דורש להתנות את "הגדלות הרמטכ"ל" במינוי חשב למערכת הביטחון
במכתב שנשלח ליו"ר ועדת חוץ וביטחון כתב יהלי רוטנברג, "ללא מינוי ראש מינהלת אין ביכולתנו לבצע את עבודתנו לפיקוח ובקרה על תשלומי השכר והגמלאות בצה"ל בהיקף של למעלה מ-30 מיליארד שקלים בשנה". היום צפויה לדון הוועדה בתיקון לחוק שנועד להכשיר את הפנסיות לפורשי הקבע
החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, שיגר הלילה מכתב אל יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד) שבו דרש להתנות את "הגדלות הרמטכ"ל" במינוי חשב למערכת הביטחון. היום צפויה לדון ועדת חוץ וביטחון בתיקון לחוק הגימלאות שנועד להכשיר את "הגדלת הרמטכ"ל" של הפנסיות לפורשי הקבע.
במכתבו כתב רוטנברג, "אני פונה אלייך בבקשה שוועדת חוץ וביטחון בראשותך תתנה את תיקון החקיקה בעניין "הגדלות הרמטכ"ל" במינוי ראש המינהלת, אשר יחל את תפקידו באופן מיידי ומלא. אני סבור שעד להשלמת מינוי ראש המינהלת, על ועדת חוץ וביטחון שלא לאשר את תיקון החקיקה האמור.
"ללא מינוי ראש מינהלת מטעם החשב הכללי, אין ביכולתנו לבצע את עבודתנו ולממש את אחריותנו לפיקוח ובקרה על תשלומי השכר והגמלאות בצה"ל בהיקף של למעלה מ-30 מיליארד שקלים בשנה (מתוך 130 מיליארד שקלים בכל הממשלה), לרבות בדבר החקיקה המוצעת בנושא 'הגדלות הרמטכ"ל' אשר לה השלכות כספיות רבות על התקציב השוטף ועל החבות האקטוארית של מדינת ישראל בו צה"ל הוא הנתח המשמעותי ביותר".
רוטנברג ציין כי "במסגרת התוכנית הרב-שנתית של צה"ל לשנים 2027-2023 מיום 16 ביוני 2023 סוכם על הקמת מינהלת משותפת לביצוע ובקרה של תשלומי השכר והגמלאות בצה"ל, וזאת בהתאם לסמכויות הקיימות כיום ביחידת מופ"ת (יחידה באגף כוח אדם שאחראית כלל תשלומי שכר גמלאות ורווחה של חיילי צה"ל בסדיר בקבע ובמילואים), שתהיה כפופה מקצועית לחשב הכללי במשרד האוצר ופיקודית לרמ"ט אכ"א בצה"ל. כמו כן, סוכם כי החשב הכללי יקבע את זהות הגורם אשר ימלא מטעמו את תפקיד ראש המינהלת, כאשר המינוי ייעשה על ידי הרמטכ"ל בהתאם לכללי המינוי בצה"ל. עוד נקבע, כי המועמד לתפקיד ראש המינהלת ימונה ויתחיל את תפקידו עד ליום 1.10.2023.
"מיד עם חתימת ההסכם פעלנו למימוש ההסכמות, ולאחר הליך בחינה ומיון, החלטתי על מועמדת ראויה לתפקיד זה אשר רואיינה על ידי רמ"ט אכ"א על-ידי ראש אכ"א, ואושרה על ידם. לבקשת הרמטכ"ל, סוכם כי המועמדת תרואיין גם על ידו, בטרם אישור המינוי. ואולם, סמוך למועד זה, פרצה מלחמת 'חרבות ברזל', אשר הביאה לעיכוב מובן בתהליך אישור המועמדת על ידי הרמטכ"ל". רוטנברג לא נקב בשמה של המועמדת.
"ביום 10 בדצמבר 2023, פניתי אישית לרמטכ"ל במכתב פורמלי בבקשה להשלים את המינוי באופן מיידי, ואולם נכון למועד זה טרם התקבלה כל תשובה לפנייתי. ביום 25 ביוני 2024, כשנה לאחר החתימה על התוכנית, פנו שני סגני החשב הכללי לסגן הרמטכ"ל במכתב פורמלי אשר תכליתו להשלים את מינוי הראש המינהלת לאלתר. בין לבין, בשיחות פורמליות ובלתי פורמליות שהתקיימו עם גורמים בצה"ל ובמשרד הביטחון עלה כי מינוי זה מתעכב באופן מכוון על ידי צה"ל בשל הדיאלוג שמתקיים בין צה"ל לבין משרד האוצר בכל הנוגע לסוגיות שכר בצה"ל, ובעיקרן לסוגיית "הגדלות הרמטכ"ל", וזאת למרות שהובטח על ידי כלל הדרגים הבכירים במשרד הביטחון וצה"ל שהמינוי יקודם באופן מיידי".
עוד כותב רוטנברג, "בימים אלו, בזמן שוועדת חוץ וביטחון של הכנסת בראשותך מתבקשת לאשר חקיקה המכשירה בדיעבד את ההחלטה שקיבל צה"ל בזמנו, שלא בסמכות, להגדיל את הקצבאות של משרתי קבע, כלומר להכשיר בדיעבד את רכיב 'הגדלות הרמטכ"ל', עולה החשיבות למינוי ראש המינהלת, זאת בכדי להסדיר את הנושא עד תומו וכן למנוע סיטואציה עתידית שבה צה"ל מחולל את שכר משרתי הקבע והגמלאות ללא שום בקרה ופיקוח וללא שקיפות ויכולת של החשב הכללי לבקר בזמן אמת את פעילותיו ולמנוע חילול שכר או קצבה שלא על פי דין".
"דווקא בעת זו, כאשר תקציב צה"ל גדל באופן משמעותי וגירעון המדינה גבוה עקב המלחמה, יש לפעול לתקן עיוות רב שנים ולהבטיח פיקוח ובקרה אפקטיביים על תקציב השכר והגמלאות בצה"ל, שהינו כאמור הגדול ביותר בין כל משרדי הממשלה ורשויות המדינה, באמצעות מינוי ראש מינהלת שכר וגמלאות בצה"ל מטעם החשב הכללי במשרד האוצר, כפי שגם מתחייב לפי התוכנית הרב-שנתית של צה"ל לשנים 2027-2023", הדגיש רוטנברג.