סגור
טיל סי ברייקר רפאל
טיל סי ברייקר של רפאל (צילום: יח"צ רפאל)

רפאל: המכירות זינקו ב-29% ברבעון, ההזמנות בשיא; החוב של משרד הביטחון - מיליארד שקל

יצרנית המערכות הביטחוניות עברה לרווח נקי של 111 מיליון שקל ברבעון השני, המכירות הסתכמו ב-3.14 מיליארד שקל; ברקע: ביקושי ענק לנשק בעולם

המכירות של רפאל הסתכמו ברבעון השני של השנה ב-3.14 מיליארד שקל לאחר שזינקו בכ-29% לעומת הרבעון המקביל של 2022, כך עולה מדוחות החברה הביטחונית שבבעלות הממשלה. ברקע: ביקושי ענק בעולם למערכות נשק.
במחצית הראשונה של השנה זינקו מכירות החברה ב-28% לעומת המחצית הראשונה של 2022 והסתכמו בכ-6.11 מיליארד שקל. במהלך אותה תקופה נכנסו לה הזמנות חדשות בהיקף של יותר מ-10.6 מיליארד שקל, זינוק של 36% לעומת המחצית הראשונה של 2022. זרם ההזמנות החזק הוביל אותה לצבר הגדול ביותר בתולדותיה, שעומד על יותר מ-41 מיליארד שקל.
הרווח הנקי של רפאל ברבעון השני הסתכם ב-111 מיליון שקל לאחר שאת הרבעון המקביל היא סיימה בהפסד של 159 מיליון שקל בשל מס חריג על רווחים כלואים ששילמה אז למדינה.
מבין העסקאות שהיטיבו עם המספרים של רפאל לרבעון ולחציון בולטת העסקה שלה עם משרד ההגנה של פינלנד למכירת מערכות ההגנה קלע דוד בכ- 1.2 מיליארד שקל. זאת הפעם הראשונה שקלע דוד נמכרת מחוץ לישראל וזאת כשברקע המלחמה שניטשת בין רוסיה לאוקראינה מזה כשנה וחצי ויוצרת ביקושים חסרי תקדים לנשק, בעיקר באירופה.
הימשכות מגמת הגידול במכירות ובצבר ההזמנות באה לאחר שבשבועות האחרונים גם התעשייה האווירית ואלביט מערכות פרסמו דוחות טובים לרבעון השני ולמחצית הראשונה של השנה, ודיווחו על צברי שיא בהזמנות בעקבות הביקושים הגבוהים לנשק מצד מדינות רבות. אלביט מערכות דיווחה על מכירות בהיקף של כ- 1.45 מיליארד דולר ועל צבר של 16.1 מיליארד דולר והתעשייה האווירית על מכירות של 1.26 מיליארד דולר ועל צבר של 16.4 מיליארד דולר.
ל"כלכליסט" נודע כי בדומה למצב באלביט מערכות, שמשרד הביטחון חייב לה כחצי מיליארד שקל ובתעשייה האווירית שלה הוא חייב כמיליארד שקל על מוצרים שקיבל מהן, הוא חייב גם לרפאל סכום שמתקרב למיליארד שקל. החוב של משרד הביטחון לחברות אלה אמור להיסגר במהלך החודשים הקרובים עם מציאת המקורות התקציביים.
בתוך כל אלה, בסוף השבוע האחרון דווח בארה"ב כי רפאל תספק למארינס שלוש סוללות של מערכת יירוט הרקטות כיפת ברזל בהיקף של כ-200 מיליון דולר. העסקה כוללת כ-1,850 טילי יירוט מסוג טמיר וכ-45 משגרים. בעסקה מעורבת גם רית'און האמריקאית שהיא שותפתה של רפאל בפיתוח ובשיווק של מערכות ההגנה כיפת ברזל וקלע דוד. חיל הנחתים האמריקאי מייעד את סוללות כיפת ברזל שירכוש להגנה על בסיסיו מפני מגוון של איומים ובהם טילי שיוט, כלי טייס בלתי מאוישים, פגזים ופצצות מרגמה.
בשונה מסוללות כיפת ברזל המשמשות את מערך ההגנה האווירית של ישראל אלה שישמשו את המארינס יהיו מחוברות למכ"מים אמריקאיים ולא למכ"ם הרב-זרועי שמתוצרת אלתא של התעשייה האווירית. זאת, לאחר שבמהלך השנה שעברה נערכו בארה"ב שורה של ניסויים שבחנו את האינטגרציה בין מערכות אלה.
זאת לא הפעם הראשונה שארה"ב מצטיידת בכיפת ברזל. ב-2019 הצבא האמריקאי רכש שתי סוללות בכמה מאות מיליוני דולרים וזאת, להגנה על כוחותיו הפרוסים באזורי עימות בעולם.
לפני פחות מחודש פרסמה חברת הדירוג מעלות S&P את תחזיותיה לגבי רפאל אגב אשרור הדירוג שלה AAA. על פי הערכותיה רפאל תסיים את 2023 עם הכנסות שיא של יותר מ-12 מיליארד שקל וב-2024 הן יתקרבו לכ- 13 מיליארד שקל וזאת עם רווחיות מתואמת של לפחות 10% בכל אחת מהשנים.
התחזית מתבססת על הצפי להמשך הגידול בתקציבי הביטחון של ממשלות בעולם וזאת כשסוף המלחמה באוקראינה לא נראה באופק, ובזירות סכסוך נוספות בעולם קיים פוטנציאל הסלמה, באופן שגורר מדינות רבות למרוץ חימוש חסר תקדים.
מנכ"ל רפאל הוא יואב הר אבן, שעתיד לסיים בקרוב כהונה של 8 שנים בתפקיד והיו"ר הוא יובל שטייניץ. השניים מסרו היום בהתייחס לביצועי החברה ברבעון השני ובמחצית הראשונה של השנה כי תוצאותיה הכספיות משקפות את השקעתה חסרת התקדים במחקר ופיתוח, שמתקרבת לסכום של כ-5 מיליארד שקל בשנה ומאפשרת לה יכולות טכנולוגיות שמשולבות במוצרי קצה פורצי דרך.