סגור
Dun's 100

קאנביס בעידן טראמפ

כיצד עליית טראמפ לשלטון בארה"ב צפויה לזרז את חוקיות שוק הקנאביס בארה"ב, ואיך זה ישפיע גם על השוק הישראלי

האם שוק הקנאביס על סף שינוי היסטורי

במשך עשור, שוק הקנאביס האמריקאי התפתח בקצב מואץ, משוק פרוץ ונעדר רגולציה, לשוק המוסדר חוקית במדינות רבות בארה"ב. אף על פי כן, החסם הגדול ביותר שנותר בפני תעשייה זו הוא החסם הפדרלי. קרי, עובדת היות הקנאביס חומר מבוקר, המוסדר תחת חוק החומרים המבוקרים הפדרלי, יחד עם היעדר אחידות רגולטורית בין מדינות שונות. מצב זה הגביל וצמצם את הסחר בקנאביס לסחר תוך מדינתי בלבד. כעת, עם שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן ועם רוב רפובליקני בקונגרס, נראה שעומדת בפני התעשייה הזדמנות לרפורמה כוללת. בעוד שניסיונות קודמים הובילו בעיקר לשיח עקר, הפעם ישנם סימנים המעידים על כיוון חדש: רפורמה שתתמקד בצמיחה עסקית ותצמצם חסמים רגולטוריים. לאור גודלו של השוק האמריקאי סביר להניח, כי לרפורמות אפשריות אלו, עשויות להיות השלכות גלובאליות וכמובן גם על השוק הישראלי.

שינוי בגישתו של טראמפ לקנאביס

דונלד טראמפ מקפיד לציין שהוא לא צורך סמים ואלכוהול – דרך חיים אותה אימץ בעקבות מות אחיו פרד, שנפטר מאלכוהוליזם. יחד עם זאת, טראמפ השכיל להבין שקנאביס אינו סם נרקוטי בעל השפעה שלילית, אלא מדובר בשוק שיכול להכניס מיליארדים לקופת ארה"ב, ושבשלה העת להסדירו. טראמפ אינו אדיש גם לתמיכה ציבורית רחבה מאי פעם בהקשר להסדרת התחום. למרות שבכהונתו הקודמת טראמפ לא פעל לקידום הנושא ונכון שלרוב קשה לחזות את הצעד הבא שלו, ניתן להבחין מהתנהלותו בקמפיין ולאחר בחירתו, שדעתו היא שאין סיבה להמשיך במדיניות השמרנית הקיימת. "מישהו לא צריך להיות פושע בפלורידה, בזמן שזה חוקי במדינות אחרות", הצהיר טראמפ בעצרת בחירות בקשר להסדרת הקנאביס בפלורידה. הנשיא הנבחר אמנם לא יהפוך למשתמש בעצמו, אבל הוא עשוי להיות זרז לשחרור של החסמים הרגולטוריים והתפיסתיים בנוגע לקנאביס, ואולי אפילו יוביל ללגליזציה פדרלית מלאה. טראמפ הראה כבר בעבר את יכולתו לזהות הזדמנויות עסקיות ופופולריות.
נראה כי גם המפלגה הרפובליקנית מוכנה לקדם רפורמות שמתמקדות בצמיחה עסקית תוך שמירה על מינימום מעורבות פדרלית במדינות השונות. מדיניות של שוק חופשי, תוך יצירת מסגרת פדרלית מוסדרת שתספק ביטחון לעסקים ולמשקיעים היא נדבך חשוב במצע המפלגה הרפובליקנית. הנשיא הנבחר טראמפ מוביל את הקו הזה בגאון וקורא כל העת לצמצום רגולציה וחיזוק השוק החופשי.
יש לציין, כי לאחרונה הצבעות ללגליזציה של קנאביס לשימוש לתרבות הפנאי (בשונה משימוש לצרכים רפואיים) במספר מדינות אדומות כמו פלורידה, צפון דקוטה ודרום דקוטה לא עברו, במה שעלול להיתפס כסימן לבלימה מסוימת בפתיחת שוק הקנאביס. בפלורידה, רוב של 55.9% מהתושבים הצביעו בעד לגליזציה מלאה לשימוש בקנאביס גם לתרבות הפנאי, והצעה זו נפלה רק משום שהרוב הנדרש לרפורמה הינו 60%. בנוסף, במדינות אלו קיימות "תוכניות קנאביס רפואי" המאפשרות שוק קנאביס רפואי נרחב. לכן, גם בשוק רפואי בלבד הגישה לקנאביס רפואי עודנה מקלה וזמינה, מה שלא ניתן לומר על הרבה מדינות אחרות בעולם וביניהן ישראל.
מכל זאת למדים כי סביר להניח שבקרב הנבחרים הרפובליקנים ובראשם החסיד הנלהב ביותר של כלכלת שוק חופשי, תימשך המגמה שתכליתה פתיחת שוק הקנאביס לסחר חופשי, בתצורתו הרפואית או למטרות שימוש פנאי.
3 צפייה בגלריה
עדי רוזנפלד, עופר זקס ו יאיר טולדנו
עדי רוזנפלד, עופר זקס ו יאיר טולדנו
(צילום עדי רוזנפלד ועופר זקס: עידן גרוס. צילום יאיר טולדנו: באדיבות המצולם)

מינויו של רוברט קנדי ג'וניור לשר הבריאות – איתות חיובי לרפורמה

מינויו של רוברט פ. קנדי ג'וניור לתפקיד שר הבריאות בממשל טראמפ עשוי להעיד על שינוי גישה משמעותי כלפי רגולציה של קנאביס ופסיכדליה. קנדי כבר הביע עמדות מובהקות התומכות בלגליזציה של קנאביס. בזאת, הוא צפוי להמשיך את הקו בו נקט הנשיא ביידן לטובת מדיניות אי-הפללה פדרלית של עבירות קנאביס. למשל, בהצהרה שנתן ביידן באוקטובר 2022, הוא העניק חנינה לאלפי אמריקנים שהורשעו בעבירות פדרליות קלות של החזקת קנאביס, וקרא למושלים במדינות השונות לנקוט בצעדים דומים.
בציוץ ברשת החברתית X, הצהיר קנדי כך: "אפעל לביטול ההפללה של קנאביס ברמה הפדרלית. המצב הנוכחי עם חוקים סותרים בין המדינות לממשל הפדרלי הוא אבסורדי. המדינות צריכות להיות מסוגלות להחליט ללא התערבות פדרלית". בנוסף, בריאיון ל-NewsNation ביולי 2023, אגב הדגשת מחויבותו לסיים את המלחמה באופיאטים, הוא ציין כי יש לפעול ללגליזציה של קנאביס באומרו: "אנחנו צריכים להתחיל לרפא את המדינה שלנו בדרכים רבות, ואחת מהן היא לסיים את המלחמה בסמים ולגליזציה של מריחואנה".
עמדתו של קנדי נחשבת בעיני רבים להזדמנות לפירוק החסמים הרגולטוריים שמנעו עד היום מחקר מדעי נרחב על קנאביס והשימוש הרפואי בו. בטור שכתב לWall Street Journal - בספטמבר האחרון, הוא הציע להקצות "מחצית מתקציבי המחקר... לגישות מונעות, אלטרנטיביות והוליסטיות לבריאות", ובזאת לשנות באופן משמעותי את אופן מימון מכוני הבריאות הלאומיים (NIH)."שינוי זה בסדרי העדיפויות התקציביים עשוי לתרום משמעותית להרחבת המחקר על קנאביס". לכן נראה שכשר הממונה, המחסומים שמנעו ממדענים אמריקאים לבצע מחקרים קליניים נרחבים על קנאביס עשויים ליפול. הדבר עשוי להפוך את ארה"ב למובילה עולמית בתחום, תוך פתיחת דלתות לחידושים ביחס לשימושים הרפואיים של קנאביס. בנוסף, קנדי מציע מודל שמפחית את השפעת חברות הפארמה הגדולות על קבלת ההחלטות, דבר שעשוי להיטיב עם שוק הקנאביס. ואולי נתחיל לראות את ענקיות הפארמה נכנסות גם כן לזירת הקנאביס הרפואי.

פוטנציאל כלכלי עצום לארה"ב?

הצעד הקונקרטי המשמעותי הראשון שצפוי להתרחש בשוק הקנאב9יס האמריקאי הוא שינוי סיווג הקנאביס מ-Schedule I ל-Schedule III. כיום הקנאביס מוגדר תחת הקטגוריה הראשונה בחוק החומרים המבוקרים הפדרלי. המשמעות היא הגדרתו כחומר עם רמת מסוכנות גבוהה ביותר, עם סבירות לניצול לרעה ברמה הגבוה ביותר, רמת ההתמכרות הגבוהה ביותר וללא תועלת רפואית כלשהי. במצב הקיים הקנאביס מקביל להרואין וקוקאין. שינוי קטגוריה זה יבטל את ההתייחסות לקנאביס כחומר ללא ערך רפואי ובעל סיכון גבוה להתמכרות, וימצב אותו כחומר בעל פוטנציאל רפואי מוכר וסיכון נמוך יותר. צעד זה צפוי להוביל להסרת חסמים רגולטוריים, שעד כה הקשו על חוקרים לבצע מחקר מדעי וקליני בקנאביס, ויאפשר גם תנועה חוקית של קנאביס בין מדינות בארה"ב. מדובר בסנונית ראשונה שתפתח את הדרך לשוק חופשי יותר, שבו ענקיות הפארמה האמריקאיות צפויות להשקיע במחקר ופיתוח של מוצרים מבוססי קנאביס, מתוך מענה לביקוש הגובר והפוטנציאל הכלכלי העצום הטמון בתעשייה המתפתחת.
השלכותיה של לגליזציה פדרלית מסוימת בארה"ב יהיו מרחיקות לכת. שוק הקנאביס בארה"ב מוערך כבר כיום בכ-30 מיליארד דולר בשנה. יש המעריכים כי תחת רגולציה פדרלית מאוזנת, השוק יכול להכפיל ואף לשלש את גודלו בתוך שנים ספורות, בהתאם למידה בה יפתח השוק. רגולציה פדרלית מאפשרת תזמן השקעות חדשות, תסדיר את המסחר בין המדינות ותאפשר לחברות אמריקאיות להתחרות בשוק העולמי. מסגרת פדרלית זו, שתאפשר מסחר בין-מדינתי תהפוך את השוק ליעיל ורווחי יותר.
בנוסף, גישה לשירותים בנקאיים תספק יציבות פיננסית לעסקים קטנים ובינוניים, ותעודד כניסת משקיעים חדשים לשוק. מסגרת רגולטורית ברורה תאפשר לשוק לפעול באופן מסודר, ובכך תקטין את הסיכונים למשקיעים ותשפר את האטרקטיביות של התעשייה. כיום, בשל סיווג הקנאביס כחומר בלתי חוקי ברמה הפדרלית, מוסדות פיננסיים רבים נמנעים מלהעניק שירותים לחברות בתחום זה, מה שמאלץ אותן לפעול בבנקים מחוזיים בלבד, בהן מחיר ההון גבוה מאד.
העברת חקיקה כמו ה-SAFE Banking Act, המיועדת לאפשר למוסדות פיננסיים להעניק שירותים לחברות קנאביס ללא חשש מסנקציות פדרליות, תאפשר לחברות אלו גישה לשירותים בנקאיים בסיסיים. גישה זו תאפשר ניהול פיננסי יעיל יותר, הפחתת סיכונים תפעוליים, והרחבת אפשרויות המימון וההשקעה.
כפי שניתן לראות במפה, במרבית מדינות ארה"ב הקנאביס חוקי לשימוש מסוים. רק באיידהו, קנזס, וויומינג ודרום דקוטה, מדינות אדומות המאופיינות בכלכלה מסורתית ובשוק חקלאי בעיקר, הקנאביס אסור לחלוטין לכל שימוש שהוא. מדינות אלו משקפות רק 3.2% מאוכלוסיית ארה"ב. עם זאת, יש להתייחס למצב הנוכחי ולמשב הרוח האופטימי שהביאו הבחירות הללו בזהירות מסוימת. חשוב לזכור שאי החוקיות ברמה הפדרלית, לא רק שמונע מעבר קנאביס פנימה והחוצה מארה"ב לטריטוריות ושווקים נוספים בעולם, הוא גם מונע מעבר בין המדינות בתוך ארה"ב, מה שמקשה על צמיחת חברות גדולות בינלאומיות, ובזאת מקשה ומאט את התפתחותו של שוק הקנאביס. לגליזציה פדרלית תוביל לפתיחה מלאה של השוק בתנאי שוק חופשי ותשפיע על כלל מדינות העולם.

ישראל – האם נראה את ישראל חוזרת לקדמת הבמה כמעצמה עולמית בתחום

לצד ההתפתחויות בארה"ב, גם ישראל רושמת בתקופה האחרונה צמיחה מחודשת בשוק הקנאביס הרפואי. ישראל מובילה בתחום המחקר והפיתוח וגם בתחומים של טכנולוגיות גידול וייצור קנאביס. ישראל נחשבת לפורצת דרך בתחום, הואיל והמחקר והפיתוח בתחום הקנאביס החל בישראל כבר בשנות ה-60 , הרבה לפני שהחל במדינות מערביות אחרות. משכך, חברות רבות בישראל מפתחות שיטות חדשניות לשיפור תהליכי הגידול ואיכות המוצר, כמו גם טכנולוגיות דיוק ופרסונליזציה של השימוש בקנאביס ומוצריו.
נתונים עדכניים מראים כי הביקוש לרישיונות לשימוש בקנאביס רפואי בישראל נמצא בעלייה מתמדת, כאשר יותר ויותר חולים מקבלים טיפול באמצעות קנאביס, במיוחד על רקע העלייה במקרי פוסט-טראומה שנגרמו כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל.
בישראל קיימת סינרגיה ייחודית בין תשתית מחקרית מתקדמת, מומחיות טכנולוגית וצמיחה בדרישת שוק מקומי מתרחב, וכמה מהחברות המובילות כבר פועלות גם בזירה הבינלאומית. לאחרונה, אנו עדים לפתיחה הולכת וגדלה של השוק האירופאי, כאשר יותר ויותר מדינות מסירות את החסמים הרגולטוריים ביחד עם שינוי בסטיגמה הלא מוצדקת שדבקה במשתמשים. בשל הקרבה הגאוגרפית, הסכמי הסחר והרגולציה המקרבת, סביר להניח שנראה תנועה ערה גם של חברות ישראליות שפועלות בזירה האירופאית. עבור משקיעים, מדובר בהזדמנות יוצאת דופן – הן בזירה המקומית והן בפוטנציאל לחדירה לשווקים זרים.
בחלוף יותר משנה מאז שינוי הכללים הרגולטוריים בישראל במסגרת רפורמת ה"רגולציה המאפשרת", יש הטוענים כי שוק הקנאביס הישראלי מצוי בהאטה מסוימת. חברות מתמודדות עם קשיי רגולציה וקושי בגיוס הון, ישנן חברות שנסגרות, פושטות רגל או נאלצות להתמזג. מהצד השני גם מטופלים נתקלים בקשיים להשיג את האישורים הנדרשים. יחד עם זאת, רבים סבורים שאלו הם רק חבלי לידה, וכמו בכל רפורמה יידרש זמן להסתגלות השוק וכי יש מקום רב לאופטימיות בשוק הישראלי. הרגולטור אשר מקפיד ומדייק באופן אכיפתו את החוק, הנו גורם חשוב המשפיע על חינוך השוק אשר בעתיד יידע כיצד ליישם את הרגולציה ולהנות מהמסגרת המאפשרת החדשה שנוצרה.

סיכום: זמן המהפכה הגיע?

עלייתו של דונלד טראמפ לשלטון פותחת חלון הזדמנויות לשוק הקנאביס האמריקאי והעולמי. בארה"ב, רפורמות עסקיות שמובלות על ידי שר הבריאות החדש רוברט קנדי, עשויות לשחרר את התעשייה מכבלי הרגולציה הפדרלית, דבר שיוביל קרוב לוודאי לצמיחה. בישראל, חדשנות טכנולוגית לצד העלייה בביקוש לקנאביס רפואי, הן כתומך רפואי והן כמרכיב חיוני לאיכות חיים, יוצרים שוק ייחודי, שמבטיח הזדמנויות רבות ליזמים וחברות הן בשוק המקומי והן בזירה הבינלאומית. בנוסף, רגולציה ברורה ואחידה, לאחר תקופת התאמה והסתגלות, תאפשר גם לשחקנים מקומיים לפעול באופן מיטבי.
למשקיעים, זהו זמן מעניין במיוחד לבחון את האפשרויות הגלומות בשוק המתפתח הזה – בארה"ב, אירופה, אוסטרליה, קנדה, תאילנד, ישראל ועוד.
האם שובו של טראמפ אל הבית הלבן הוא סימן מעודד לתעשיית הקנאביס? על פניו נראה שכן, אולם ימים יגידו האם הכוחות השמרנים יגברו על כוחות השוק. בכל מקרה, זהו זמן מעניין עבור אלו שמאמינים בתעשייה דינמית זו.
לעמוד של עדי רוזנפלד
לעמוד של עופר זקס