מדינה בוערתמ-NSO ועד אלביט: זהו הנשק שסיפקה ישראל לקזחסטן
מדינה בוערת
מ-NSO ועד אלביט: זהו הנשק שסיפקה ישראל לקזחסטן
תוכנות מעקב, רקטות ומל"טים: המדינה המוסלמית החילונית הפכה בעשור האחרון לאחת הלקוחות הגדולות של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ובתמורה ישראל רכשה ממנה נפט וחיזקה עמה את קשריה. סקירה בעקבות המהומות הקשות במדינה
לפי אמנסטי וסיטיזן לאב הקנדית, נמצאה תוכנת פגסוס של חברת NSO במכשירים של מספר פעילי אופוזיציה ועיתונאים בקזחסטן כבר ב-2018. לפי מכון סיפרי השוודי, המנהל מעקב אחרי הסחר הביטחוני בעולם, גם ורינט ונייס הישראליות סיפקו למשטר הקזחי מערכות מעקב אחרי טלפונים סלולריים ופעילות ברשת האינטרנט. הקזחים גם רכשו מהמפעל של קיבוץ בית אלפא 17 רכבים לפיזור הפגנות.
חברות הסייבר לא לבד. בעשור האחרון הפכה ישראל לאחת מספקיות הנשק הגדולות של המדינה המוסלמית, שביקשה להתנתק מתלותה בציוד רוסי. בזמן שהקזחים חיפשו טכנולוגיה צבאית מתקדמת, ישראל מצאה בת ברית מוסלמית חילונית, שכנה של איראן לחופי הים הכספי, וגם ספקית נפט קרובה יחסית. לפי מקורות זרים, הפכה קזחסטן לאחת מספקיות הנפט העיקריות של ישראל, לצד שכנתה אזרבייג'ן, לקוחה גדולה עוד יותר של התעשיות הביטחוניות מישראל. הנשיא לשעבר נורסולן נזרבייב ביקר בישראל ב-1995, 2000 וב-2013 לשיחות שסייעו להדק את הקשרים הביטחוניים.
התעשייה האווירית, אלביט ותעש מערכות, עוד כשהיתה חברה עצמאית, השתתפו בתערוכת הנשק KADEX באסטנה ב-2010 וב-2012, לצד גילת לוויינים, והקשרים הפכו עד מהרה לעסקאות נשק. תעש, היום חלק מאלביט, סיפקה לצבא קזחסטן רקטות מדויקות לטווח של 45 עד 150 ק"מ, אלביט סיפקה מערכות קשר וסימולטורים, ובאמצעות מפעל סולתם שדרגה את מערך התותחים המקומי וסיפקה לצבא שם את מערכת המרגמות הניידת קרדום. אירונאוטיקס, אז חברה עצמאית והיום בבעלות רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו, סיפקה לה אז מל"טי אורביטר בעסקאות ששוויין הוערך אז במאות מיליוני דולרים.
ב-2014 ביקר בישראל שר ההגנה הקזחי דאז, אדילבק דז'קסבקוב, וחתם עם שר הביטחון דאז משה (בוגי) יעלון על הסכם שהסדיר פורמלית את היחסים הביטחוניים בין שתי המדינות. ב-2006 חתם אביגדור ליברמן, שהחליף את יעלון, על הסכם נוסף בתחום המל"טים.
לפי מכון סיפרי, קזחסטן רכשה ממספנות ישראל ספינות משמר מדגם שלדג וספינות גדולות יותר מדגם 62OPV, המצוידות בטילים של רפאל, מכ"ם של התעשייה האווירית ומערכת תצפית של רפאל. לקזחסטן אין אמנם מוצא לים, אך היא מפעילה חיל ים קטן בים הכספי. לפי השוודים, נבנו הספינות הישראליות שרכשה קזחסטן במספנה באזרבייג'ן בים הכספי.
והיחסים המשיכו להתהדק. ב-2019 חתמה אלביט עם התעשייה האווירית הקזחית על הסכם העברת ידע לייצור המל"ט הטקטי סקיילארק, המוכר בצה"ל כ"רוכב שמיים". לפני שנה, בינואר 2021, הכריזה התעשייה האווירית על חוזה בשווי עשרות מיליוני דולרים למכירת מל"טי הרון-2 למדינה באסיה, ומקורות זרים דיווחו כי מדובר בקזחסטן.