רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל מגלגלת את הלנת השכר שלה על המדינה
רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל מגלגלת את הלנת השכר שלה על המדינה
שלוש בקשות לתביעות ייצוגיות דורשות מרשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל פיצוי של 373 מיליון שקל על שכר וזכויות שלא שולמו למורות קבועות שהועסקו כממלאות מקום
רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל דורשת שהמדינה תשלם עבורה הפרשים על שלילת תנאי שכר מאלפי מורות.
הדרישה מופיעה באחת משלוש בקשות לתביעות בנוגע לתנאי העסקתן של מורות ממלאות מקום שאם תתקבל - המדינה עלולה לשלם פיצויים בהיקף של 373 מיליון שקל. המדינה טוענת כי כבר שילמה לחינוך העצמאי עבור העסקתן. הכספים עלולים להצטרף לתוספות הענק שניתנו לרשת בהסכמים הקואליציוניים.
בשנים האחרונות נשבר הטאבו על הגשת בקשות לתביעות נגד רשתות החינוך החרדיות בנושא שלילת זכויות שכר ותנאי סוציאליים. הדבר בלט מאוד בסערה הציבורית שפרצה סביב מינויו של יצחק גולדקנופף לתפקיד יו"ר אגודת ישראל, בטענה שרשת גני בית יעקב שהוא עמד בראשה בלטה בתופעה הזו. התופעה התאפשרה בין היתר בשל פרישת הפלג הירושלמי הקיצוני מיהדות התורה ולנכונות אנשיו לתבוע את הארגונים המזוהים עם המפלגה.
רשת החינוך החרדית הגדולה ביותר היא החינוך העצמאי של אגודת ישראל שמקבלת מהמדינה מימון בהיקף של 100%. בשנים האחרונות הוגשו שש בקשות לתביעות ייצוגיות נגד הרשת, מתוכן שלוש בנושא תנאי העסקתן של מורות קבועות, שהועסקו בתנאים של ממלאות מקום שעתיות.
הבקשה לתביעה הראשונה שהיקפה מוערך בעד 151 מיליון שקל הוגשה בספטמבר 2021 על ידי עו”ד ענת שני־רבה ועו”ד פיני קלמן. בתביעה נטען שהחינוך העצמאי לא שילם לכ־3,600 מורות הפרשות לקרן השתלמות ותוספת מעונות לאמהות לפעוטות. הבקשה לתביעה השנייה שהוגשה באפריל האחרון, באמצעות עו"ד יעקב ביטון ועו"ד ראובן ביטון, טוענת לאי־תשלום שכר בחודשי החופש הגדול והיא מוערכת ב־180 מיליון שקל. הבקשה לתביעה השלישית הוגשה בשבוע שעבר באמצעות עו״ד צביקה מצקין ועו״ד אור סלומון בדרישה לשלם לכ־1,000 מהמורות שהועסקו גם כמחנכות תוספת חינוך שמוערכת בכ־42 מיליון שקל. בסך הכל התנהלות החינוך העצמאי חושפת את המדינה לפיצוי של עד 373 מיליון שקל.
בתשובת המדינה לאותה תביעה כתבה עו"ד עידית ליבוביץ־שקד מפרקליטות מחוז תל אביב כי "בהתאם לנתונים המצויים בידי המדינה, החינוך העצמאי נוהג להעביר הקצאת שעות הוראה בין מוסדות חינוך, לכאורה, בניגוד לתקנות ולכללי המינהל התקין". המטרה בחלק גדול מהמקרים היא, ככל הידוע, מימון שכר מורים במוסדות קטנים מדי שאינם זכאים לתקציב או זכאים לתקציב מופחת. עוד היא כתבה ש"המדינה העבירה לחינוך העצמאי את מלוא סכום התמיכה שלו הוא זכאי".
אלא שהחינוך העצמאי טוען באמצעות עו"ד חיה שפיגל ועו"ד טליה סביר כי "ככל שנעשתה טעות (או הטעיה) בחישוב משכורות המורים, הגורם היחיד שיצא נשכר מכך הוא מדינת ישראל וככל שקיים הפרש שהיה צריך להיות משולם למורים, על המדינה לשלם את ההפרשים". הוא דורש לזמן עד מטעם המדינה, בין היתר, כדי להשיב על השאלה כיצד בכוונת המדינה לשלם את ההפרשים.