התמרון הפוליטי להשתלטות על חדשות 13 עובר לשלב ב'
התמרון הפוליטי להשתלטות על חדשות 13 עובר לשלב ב'
הורדת התוכנית של רביב דרוקר ברשת היא הוכחה שמינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות בערוץ היא התחלה של כיבוש פוליטי. הרשות השנייה שותקת, הבעלים מאפשר והשר צוהל. שוב נשארנו עם בג"ץ כמגן אנושי אחרון על הדמוקרטיה וחופש העיתונות
אם למישהו היו ספקות לגבי מטרת מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית (והעורכת הראשית) של חברת חדשות 13 הרי שביום חמישי האחרון הן הוסרו. רשת הודיעה כי היא מורידה מהאוויר את תוכניתו של רביב דרוקר "אזור מלחמה" ושלחה מסר חד וברור לעובדי הערוץ: באנו למשול, ומי שיעז להתנגד לנו ימצא את מקומו מחוץ ללוחות השידורים.
המהלך הצליח להפתיע גם את עובדי חדשות 13 שהחלו לנהל מאבק במינויה של המנכ"לית החדשה בשבועות האחרונים. אף אחד לא היה מוכן לכך שרשת תבחר לקבע את מעמדה של שמאלוב־ברקוביץ' באמצעות הזזתו של הטאלנט הכי גדול בערוץ. בכל זאת, זה קרה והמסקנות צריכים להילמד במהירות: מערכת חדשות מרכזית בתקשורת הישראלית עומדת בפני השתלטות פוליטית עוינת.
הטיעון של אנשי רשת הוא כי הורדת התוכנית לא קשורה למינויה של שמאלוב־ברקוביץ'. היא מנכ"לית חברת החדשות, התוכנית של דרוקר אינה חלק מחברת החדשות. כבר בהתחלה צריך לפוצץ את הפסאדה הזו. אם אין קשר בין רמת הביקורתיות של דרוקר מול מהלכי הממשלה, התחקירים הרבים שפרסם שבהם כיכב ראש הממשלה בנימין נתניהו (צוללות, ביבי טורס, ועוד), והתחקיר האחרון על שרת התחבורה, כמו גם הביקורת החריפה שהשמיע על מינויה של המנכ"לית, לבין הורדתו מהשידור - צריכה היתה להימצא סיבה טובה אחרת שתסביר את הצעד החריף ותנסה ליחס לו היגיון כלשהו.
דווקא הרצועה של דרוקר בשעה 19:00 היא החזקה ברשת. בדיקת נתוני הרייטינג מראה כי דרוקר הצליח בשנה האחרונה לשמור על המקום השני בטבלה ולהקדים את כאן 11 ואת 14 עם רייטינג של 5.3% ברצועה של אותה שעה. לא בשבוע ספציפי, לא ביום מסוים. לאורך זמן, תוצאות שרשת היתה שמחה להציג גם ביתר השעות. היעדר ההיגיון הכלכלי בהורדת התוכנית מצביע על הנחישות המסוכנת לבצע הפיכה פוליטית בערוץ, ומהר, מבלי להרגיש צורך להסוות זאת.
מהלך שכזה הכולל הורדה מהמסך של הטאלנט כדי לשרת אג'נדה פוליטית לא יכול להגיע בחלל ריק. לבעל השליטה בערוץ, לן בלווטניק, יש אחריות על הנעשה. בין אם ידע על המהלך לפני או לא, האחריות על הנעשה בחדשות 13 היא שלו. לן בלווטניק לא יכול לתת לאחרים להתלכלך בבוץ ולהישאר עם הילת מיליארדר הצללים. זה שעסוק בניהול חברות ענק ברחבי הגלובוס ושעסק צידי ושולי כמו חברת טלוויזיה בישראל לא מעניין אותו. זה שמבין שמסתורי עובד הרבה יותר טוב בבניית התדמית העסקית הקשוחה מקרבות רחוב עם מתן חודורוב ועובדי חדשות 13.
גם המשחק הזה נגמר. בלווטניק נכנס לרשימה השחורה של מי שפגעו בחופש העיתונות ושל מי שאפשר למהלך כזה להתרחש כשהידיים שלו היו על ההגה.
אצל שר התקשורת שלמה קרעי השמחה על מהלך ההדחה לא הוסוותה: "מגוון דעות. שוק פרטי(!) חופשי ותחרותי", הוא צהל. אין כמו להסתתר מאחורי הטיעון התחרותי והדמוקרטי כדי להרוג בדיוק את שתיהם. לקרעי וחבורתו יש מקום של כבוד בעיצוב הפסאדה התחרותית והדמוקורטית כשהם ניסו ליישמה בהפיכה המשטרית והטיעונים הללו נשלחים לחלל האוויר גם במקרה הזה. החשכת החופש העיתונאי של התחקירן המוביל בישראל הופכת לאור גדול ולחיזוק התחרות בעולם המעוות של שר התקשורת.
התמיכה הנלהבת בצעד ההרסני לחדשות 13 מלווה בצעדים משלמים הנעשים כדי לתמוך בערוץ 14. כך למשל, בימים אלה מקדמים במשרד התקשורת הצעת חוק שתאריך בשנה וחצי את הרישיון לערוצי טלוויזיה זעירים, בהם ערוץ 14. ההבדל בין ערוץ עם רישיון לשידור חדשות (12 ו־13) לבין ערוץ עם רישיון לערוץ זעיר מתבטא בשורת הקלות שמגיעות למיליוני שקלים בשנה. כך למשל, ערוץ עם רישיון זעיר פטור מתשלום דמי רישיון בסך של כמה מיליוני שקלים בשנה ופטור מהקמת חברת חדשות נפרדת.
ההשתלטות הפוליטית על 13 לא היתה יכולה להתרחש לולא הרפיסות המדהימה שהציגה הרשות השנייה מול המינוי של שמאלוב־ברקוביץ' לתפקיד. הרשות שבניהול המנכ"לית מישל קרמרמן והיו"ר עדן בר־טל מדגישים שהיא לא צד בבחירת מנכ"לית לחברת החדשות. עם מינויה של שמאלוב־ברקוביץ' לתפקיד החליטו ברשות להימנע מכל עיסוק בסוגיה. הרשות השנייה מחזיקה ב־40% מכוח ההצבעה בדירקטוריון של חברת חדשות על ידי מינוי נציגי ציבור לדירקטוריון. כיום, 3 מתוך 6 דירקטורים בחברת החדשות של הערוץ מונו בתקופתה של שמאלוב־ברקוביץ' כיו"ר הרשות השנייה, והם, בתורם, מינו אותה לעמוד בראש חברת החדשות של הערוץ. מה שבכל מקום מתוקן אחר, כמו למשל בחברות ציבוריות, היה זוכה לכותרת עסקת בעלי עניין והיה מאלץ את הרגולטור להתערב בחריפות, לא גרם לרשות השנייה להתערב בעת המינוי.
כעת כשהחששות להשפעה פוליטית כבר קיבלו סימנים בשטח עם הורדת התוכנית של דרוקר, ההתעלמות של הרשות השנייה וההסתתרות מאחורי טיעונים ריקים היא תמוהה לכל הפחות. אחד מהתפקידים של הרשות השנייה, כפי שהיא מגדירה אותו הוא "הבטחת שידור מהימן, הוגן ומאוזן". שום דבר מזה לא מתקיים באירוע ההשתלטות העוינת על חדשות 13. אלא אם כן גם ברשות השנייה סבורים שסיכול העיתונאי החוקר המוביל בישראל משרתת מטרות אלו.
בעוד כשבועיים יתקיים בבג"ץ הדיון בעתירה של ארגון העיתונאים וועד העובדים של 13 כנגד מינויה של שמאלוב־ברקוביץ'. הטיעון הוא "לחוסר סבירות קיצוני במינוי, שמועצת המנהלים לא שקלה את היעדר ניסיונה המקצועי, את זיקתה הפוליטית ואת ההתנהלות הלא עניינית והמכוונת נגד חברת החדשות ואת ניגודי העניינים בבחירתה". הורדת התוכנית של דרוקר מספקת לעותרים הוכחה חיה לחוסר הענייניות (רייטינג גבוה) ולזיקתה הפוליטית (התוכנית לעומתית לשלטון). היא גם תראה לבית המשפט ששמאלוב־ברקוביץ' ושותפיה לא באו לשחק. הם באו לכבוש. ובלי ההגנה של בג"ץ הם גם יצליחו.