סגור
מליאת הכנסת בעת ההצבעה על חוק הגיוס
מליאת הכנסת בעת ההצבעה על חוק הגיוס. לא למדו כלום (צילום: רפי קוץ)

קואליציה בזמן מלחמה? כלום לא עצר את גלגלי ההפיכה המשטרית

קידום חוקים להחלשת מערכת אכיפת החוק ושומרי הסף, הטבות לקהל המצביעים , ג'ובים למקורבים, המשך אבטחת בני משפחת נתניהו על חשבון משלמי המסים, בית משפט עליון ללא נשיא, משטרה ללא מפכ"ל , הגדלת הנטל על משרתי המילואים, שיקום הדרום בחיתוליו, ועל הצפון אין מה לדבר. כך נראה פועלה של הקואליציה, שמסיימת מחר את כנס הקיץ

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שישוב מחר במטוס "כנף ציון" הממלכתי מארצות הברית, יכול לנשום לרווחה: כנס הקיץ של הכנסת יסתיים מחר בלילה, והוא יוכל להתבצר בשלטונו לפחות עד תחילת נובמבר 2024 בפתיחת כנס החורף ואולי אף מעבר לכך. 115 החטופים עדיין במנהרות, המלחמה נמשכת וגובה מחיר כבד של הרוגים ופצועים, תושבי הצפון עדיין מחוץ לבתיהם המופגזים, בדרום עבודות השיקום רק בראשיתן, אך אלה לא זכו כמעט להתייחסות מהקואליציה בכנס הקיץ.
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו נאום נואם קונגרס ארה"ב וושינגטון ראש הממשלה
בנימין נתניהו נאום נואם קונגרס ארה"ב וושינגטון ראש הממשלה
נתניהו בקונגרס. יכול לנשום לרווחה
(צילום: רויטרס )

נתניהו ו־63 חברי הכנסת ב"בלוק הימין מלא על מלא" – אחרי פרישת בני גנץ מהממשלה – הצליחו להתניע מחדש את גלגלי ההפיכה המשטרית אותה קידמו לפני 7 באוקטובר. כך, בלי להניד עפעף, המשיכו בקואליציה לקדם באין מפריע חוקים שמטרתם פגיעה במערכת אכיפת החוק ושומרי הסף, קידום הטבות לקהל המצביעים, יצירת ג'ובים למקורבים ודאגה להמשך אבטחת בני משפחת נתניהו, ובהם הבן יאיר השוהה בארצות הברית, על ידי השב"כ על חשבון הציבור – כאילו אין מלחמה.
בכנס הקיץ הפכה ועדת הכספים, שנשלטת ללא עוררין על ידי הקואליציה, לחותמת גומי גם לחלוקת שלל ותקציבים למשרדים המיותרים, כגון משרד ההתיישבות של אורית סטרוק, ולקהלי המצביעים של מפלגות הקואליציה כמו סבסוד קייטנות לחרדים במוסדות שאינם מלמדים ליבה. היו"ר משה גפני אף התגאה באומרו: "היום תוקן עוול היסטורי".
4 צפייה בגלריה
ישיבות סיעה צילומי מסדרון בכנסת משה גפני
ישיבות סיעה צילומי מסדרון בכנסת משה גפני
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני
(צילום: אלכס קולומויסקי)

בצד השני "מרחו" נתניהו והקואליציה נושאים דחופים להתחלת שיקום המשק, ותושבי הצפון לא יודעים מתי יוכלו לשוב לבתיהם. בינתיים הממשלה תיאלץ גם בחודש הבא לבצע קיצוץ רוחבי נוסף של 1.1 מיליארד שקל לחודש למימון המשך השהות שלהם בבתי המלון. למרות הצורך התקציבי הכבד, שמתווסף להוצאות הביטחון הגואות, נתניהו וסמוטריץ' עושים הכל כדי לא לפגוע בכספים הקואליציוניים השערורייתיים, ובעזרת יועצו הכלכלי של ראש הממשלה, אבי שמחון, מתכננים שימוש בקופסאות חוץ־תקציביות לטיפול במצוקה.
גם בתחום שיקום העוטף לא שקט. העבודות רק התחילו, אך בשבועות האחרונים מחכים כולם למינויו ה"תפור" בלא מכרז של יפתח רון טל לראש מינהלת תקומה, בתקווה שיצליח להמשיך את מהלכי קודמו בתפקיד, משה אדרי, ויניע את מאמצי השיקום מהר יותר. תושבי הצפון יצטרכו לסמוך את ידיהם על אליעזר (צ'ייני) מרום, שמונה לפרויקטור הצפון על ידי נתניהו, בניגוד לחוות דעתה של היועמ"שית גלי בהרב מיארה.

בג"ץ מוחלש

למרות החלטת בג"ץ בנושא גיוס החרדים לצה"ל והקביעה החד־משמעית של בהרב מיארה כי יש ליישם את פסיקת בג"ץ, לא זו בלבד שהממשלה לא הצליחה לקדם חוק לצמצום השוויון בנטל, היא עשתה ככל האפשר כדי לדחות את הגזרות על החרדים, ורק 1,000 צווים ראשונים נשלחו אליהם עד כה. לצד זאת הממשלה לא היססה לאשר חוק להארכת השירות הסדיר והארכת גיל הפטור ממילואים והגדילה עוד את הפערים.

4 צפייה בגלריה
לוחמי מילואים
לוחמי מילואים
לוחמי מילואים. הפערים הורחבו
(צילום: קובי קואנקס)

השאלה היא עד כמה תמתח הקואליציה את החבל עם בג"ץ. בינתיים בג"ץ מסתמן כמוחלש, בין היתר בשל מלחמת ההתשה שמנהל מולו שר המשפטים יריב לוין, שמסרב למנות נשיא לבית המשפט כמו גם שני שופטים שחסרים. לוין גם לא הגיע להסכמות עם מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן על מינוי נציב תלונות הביקורת על השופטים, ולעזרתו נחלץ ח"כ שמחה רוטמן, שיקדם גם בפגרת הכנסת חוק לבחירת הנציב על ידי 70 ח"כים בבחירה חשאית – מהלך שאם ימומש יטיל אימה מצד הקואליציה על מערכת המשפט כולה.
לא רק נשיא לבית המשפט העליון אין, אלא גם מפכ"ל קבוע למשטרה. הוועדה לאישור בכירים מקשה על מינויו לתפקיד של ניצב אבשלום פלד, מועמדו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. כל זה לא הפריע לבן גביר למנות את פלד למ"מ מקום המפכ"ל ולקבוע עובדות בשטח, כאשר בשטח גוברת אלימות המשטרה נגד המפגינים בעד החזרת החטופים ונגד הממשלה, ומספר המעצרים של המוחים בעלייה.
כאן לא נגמרים מעללי בן גביר, שנראה כאיש הדומיננטי בקואליציה. בן גביר, שמתנגד נחרצות לעסקת חטופים ודורש מקום בשולחן קבינט המלחמה, מאיים לפרק את הקואליציה חדשות לבקרים, וכמעט הצליח לכופף את ראש הממשלה כשניסה לרקום דיל במסגרתו יאפשר בתמורה לש"ס להעביר את חוק הרבנים שהיא מעוניינת בו, שיאפשר לה דריסת רגל גדולה ברשויות המקומיות. הדיל הזה פוצץ לפי שעה עקב התנגדותם של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שחושש שבן גביר יזנב בו ויגנוב לו קולות, ושל שר הביטחון יואב גלנט וראשי השב"כ. מאחר שנתניהו צפוי לנחות רק מוושינגטון רק הערב, נראה שחוק הרבנים ייאלץ להמתין לחקיקה בכנס הכנסת הבא.
4 צפייה בגלריה
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר 3.6.24
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר 3.6.24
בן גביר. מאיים לפרק את הקואליציה חדשות לבקרים
(צילום: אלכס קולומויסקי)

במשרד הדתות מצאו כסף לכל הג'ובים לרבנים המיותרים, בעת שהציבור נאבק לגמור את החודש. בכנס הקיץ שכחו בממשלה ובקואליציה את ההבטחות הנבובות ערב הבחירות להפחית את יוקר המחיה. חוק הרפורמה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", המאמץ תקינה אירופית, אומנם אושר שבוע שעבר אבל מבין כ־530 תקנים כ־300 לא נכללים בחוק. כך שאין לצפות להורדה דרמתית של מחירי המזון, התמרוקים והטואלטיקה.

יוקר המחיה יחכה

לצד זאת, בחודשים האחרונים מחירי הדיור חזרו להרים ראש, בין היתר בעקבות שיתוק של הממשלה בכל הקשור להבאת עובדים לענף הבניין במקום עובדים פלסטינים שכניסתם נאסרה על ידיה. אם זה לא מספיק, בכנס הקיץ התבשר הציבור שהארנונה תתייקר ב־1 בינואר ב־5.29% ואף מעבר לכך מאחר שרשויות מקומיות שנמצאות בגירעון עשויות לקבל היתר להעלאה חריגה מעבר לכך.
כל אלה לא נראה שמטרידים את מנוחתם של נתניהו ושל ח"כי הקואליציה שייכנסו הלילה לפגרה ארוכה, למעט דיונים חריגים שיקיימו, בעיקר בשביל לדאוג לבייס שיאפשר להם לשמר את השלטון.

מהר מהר לפני שייגמר

בליץ של הצעות חוק לחיזוק פוליטיקאים

132 הצעות חוק פרטיות הניחו הח"כים בשבוע האחרון על שולחן הכנסת כדי שיוכלו לקדם אותן כבר בפתיחת כנס החורף, ומחר יימשך מצעד הצעות החוק עד ליציאה לפגרה. הסיבה: הצעת חוק פרטית צריכה להיות מונחת על שולחן הכנסת 45 יום לפני הצבעה בקריאה טרומית, ולוועדת הכנסת יש סמכות לקצר את התקופה.
חלק גדול מההצעות של הח"כים בקואליציה מהוות המשך למהלכי ההפיכה המשטרית וחיזוק כוחם של הפוליטיקאים. כך למשל ח"כ אביחי בוארון (ליכוד), שהניח 26 הצעות חוק פרטיות, מציע שהשר דודי אמסלם, האחראי על רשות החברות, ימנה את יו"ר הוועדה למינוי בכירים, במקום היועמ"שית ואף יחליף את נציג רשות החברות בנציג ציבור.
ביום חמישי נחשף באתר כלכליסט כי הוועדה, בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן, פסלה את הצעת השר יואב בן צור (ש"ס) למנות את ינון אהרוני למנכ"ל הביטוח הלאומי ואת בקשת השר יואב קיש למנות למנכ"לית המל"ג את ד"ר דניאלה חיון ישראל, מה שמספק דלק נוסף להצעת החוק של בוארון.
בוארון מציע גם להגדיל את התקרה להפקדת כסף בקופות גמל להשקעה וליהנות מהטבות מס מ־76 אלף ל־300 אלף שקל בשנה.
ח"כ עמית הלוי (ליכוד) מרחיב את שיקול הדעת של הממשלה לסגור ערוץ תקשורת במסגרת "חוק אלג'זירה". לימור סון הרמלך (עוצמה יהודית) מציעה מסלולי לימוד נפרדים באוניברסיטאות לגברים ונשים משיקולי דת.
ח"כ צבי סוכות (הציונות הדתית) הגיש ביום רביעי הצעת חוק שתפתור את מצוקת עשרות הישראלים שהוטלו עליהם סנקציות על ידי מדינות זרות בשל עיסוקם בפעילות ימין. על פי הצעת החוק, ישראלים שנחסם חשבון הבנק שלהם בשל הסנקציות יהיו זכאים לשירותים בנקאיים ישירות מבנק ישראל.

מהלכים שקידמה הקואליציה בכנס הקיץ

  • חיזוק יסודות הקואליציה - העברת רשות המקרקעין לאיתמר בן גביר תמורת אישור חוק הטלפונים הכשרים
  • הטבות סקטוריאליות - העברת מיליארדי שקלים בוועדת הכספים ליעדים סקטוריאליים, כמו התנחלויות וקייטנות לחרדים
  • החמרת אי השוויון בנטל - הארכת השירות הצבאי הסדיר והעלאת גיל הפטור ממילואים, לצד חוק השתמטות חדש
  • החלשת מערכת המשפט - העברת הבחירה של נציב תלונות השופטים מהוועדה לבחירת שופטים לחברי הכנסת
  • שינוי מפת התקשורת - קביעת תקציב התאגיד על ידי הכנסת מדי שנה וקידום הטבות לערוץ 14
  • חוקי הג'ובים - מינוי סגנים בתשלום לראשי ערים, לאפליה מתקנת למגזר החרדי בשירות הציבורי והעלאת שכר הרבנים והבלניות