סגור
מנכ"ל מיטב אילן רביב ומנכ"ל אלטשולר שחם גלעד אלטשולר
מנכ"ל מיטב אילן רביב ומנכ"ל אלטשולר שחם גלעד אלטשולר. ההפסדים יגולגלו את המבוטחים (צילומים: עמית שעל, אוראל כהן)

אפקט המלחמה: מבטחת משנה בפנסיה נוטשת, העמיתים ישלמו

חברת סוויס רה השוויצרית הודיעה לקרנות הפנסיה הקטנות מיטב, אלטשולר שחם, מור ואינפיניטי שתפסיק לשמש עבורן כמבטחת משנה החל מסוף סמפטמבר. המשמעות: במלחמה כוללת ועלייה משמעותית בתביעות ביטוח בעקבותיה, מנהלי הקרנות לא יוכלו לגלגל את ההפסדים הלאה ואלו יעברו אל המבוטחים, בעיקר במור ואינפיניטי; מור: "אנחנו במגעים מתקדמים להחליף מבטח"

החשש ממלחמה כוללת במזרח התיכון נותן את אותותיו בענף הפנסיה. חברת סוויס רה (Swiss Reinsurance) השוויצרית, מבטחת המשנה של חלק מקרנות הפנסיה בישראל, הודיעה בסוף מרץ למנהלי הקרנות כי בכוונתה לסיים את תפקידה כמבטחת משנה החל מסוף ספטמבר הקרוב.
סוויס רה היא מבטחת המשנה של קרנות הפנסיה הקטנות, כלומר אלו שמנוהלות בבתי ההשקעות מיטב, אלטשולר שחם, מור ואינפיניטי. קרנות אלה מנהלות כספים בהיקף שנע בין מאות מיליוני שקלים לעשרות מיליארדי שקלים ומתקשרות עם מבטחי משנה לביטוח פעילות העמיתים בקרן מפני תביעות על בסיס נכות (אובדן כושר עבודה) או תביעות שארים של בני משפחות עמיתי פנסיה שמתו. הביטוח מאפשר לקרנות אלה להתחלק בהפסדים עם מבטחי המשנה וכמובן להבטיח פעילות תקינה של הקרנות בעת מלחמה. לעומתן קרנות הפנסיה הגדולות ובהן מנורה מבטחים, הראל, כלל ביטוח, מגדל והפניקס, לא מתקשרות עם מבטחי משנה, בשל גודלן היחסי.
המהלך של סוויס רה עלול לעלות למבוטחי קרנות הפנסיה הקטנות ביוקר. זאת כאשר במקרה של פתיחת מלחמה כוללת ועלייה משמעותית בתביעות ביטוח אובדן כושר עבודה ומוות בטרם עת של חוסכים לפנסיה, מנהלי הקרנות לא יוכלו לגלגל את ההפסדים הלאה ואלו יעברו אל המבוטחים. זאת לעומת המצב שאפיין את קרנות הפנסיה בשנים האחרונות, בהן הציגו מאזן חיובי שבו היקף ההפקדות של חברים עובדים עלה על היקף התשלומים והתביעות. המאזן החיובי נבע מדמוגרפיה חיובית (עלייה מתמדת במספר העובדים במשק), עלייה בשכר ושיעורי אבטלה נמוכים.
הנתונים החיוביים היו גם אלו שהכניסו שני שחקני מפתח חשובים לענף – מור ואינפיניטי – שהסכימו לשאת בעלויות פיתוח של עשרות מיליוני שקלים כדי להקים קרנות פנסיה חדשות לחלוטין.

"יבלעו" את הסיכון?

למנהלי קרנות הפנסיה יש כמה אפשרויות כיצד להתמודד עם המצב החדש. ההחלטה של סוויס רה מביאה לידי כך שקרנות הפנסיה הגדולות יותר מבין הארבע – מיטב ואלטשולר שחם – שנכון לסוף יוני מנהלות קרנות פנסיה בהיקף 47 מיליארד שקל ו־30.3 מיליארד שקל בהתאמה "יבלעו" את הסיכון ולא יעבדו עם מבטח משנה ובתוך כך גם יפסיקו להתחלק איתו בהפסדים שעשויים להצטבר בקרנות הפנסיה.
אולם האתגר האמיתי מונח לפתחן של קרנות הפנסיה הקטנות יותר. קרנות הפנסיה של מור ואינפיניטי שהוקמו בשנת 2022 ומנהלות נכסים בהיקף 6.3 מיליארד שקל ו־300 מיליון שקל בהתאמה אינן יכולות לנהוג כמו קרנות הפנסיה הגדולות יותר ויחפשו אחר מבטח משנה אחר, דווקא בתקופת מלחמה, שבה התעריפים אמורים לעלות באופן משמעותי.
שוק הפנסיה נשלט ביד רמה על ידי חברות הביטוח שמנהלות נכסים בהיקף 754 מיליארד שקל, לעומת בתי ההשקעות שמנהלים נכסים בהיקף 84 מיליארד שקל. המהלך של סוויס רה בטווח המיידי אולי לא מסכן את יציבות קרנות הפנסיה, אך הוא עלול לפגע בתחרות בענף.
7 מיליארד השקלים שגייסו מור ואינפיניטי בשנתיים האחרונות הגדילו את התחרות בענף. יציאת סוויס רה מהענף תאלץ את מור ואינפיניטי לפנות לחברות אחרות שידרשו מהן תשלומים גבוהים יותר ובתוך כך ניהול קרן הפנסיה יהפוך רווחי פחות עבורן וכך התחרותיות שיוכלו להעמיד מול חברות הביטוח תקטן.
מעבר לכך, במקרה שבו תרחיש מלחמה כוללת אכן יתממש, הוא עלול להגדיל את ההפסדים של החברים בקרן הפנסיה, מכיוון שהקרנות יצטרכו לשלם תביעות לחברים רבים בתוך הקרן, ותשלומים רבים אלו מתבטאים בתשואה שלילית של שאר חברי הקרן. קרנות הפנסיה הגדולות שמנוהלות בחברות הביטוח וכוללות מיליוני עמיתים, חסינות יותר לשינויים דמוגרפים ולאסונות.

בריחת המבטחים

סוויס רה היא לא מבטחת המשנה היחידה שצמצמה את חשיפתה לישראל. חלק מחברות הביטוח קיבלו כבר בסוף השנה שעברה הודעה ממבטחות המשנה שלהן בחו"ל, כי בכוונתן להחריג מביטוחי החיים פיצוי במקרה של מלחמה, וזאת על רקע חשש מתרחיש שבו המלחמה בישראל תתרחב גם לזירה הצפונית, אירוע שעלול לגרום למספר רב של אזרחים הרוגים. על רקע השינויים בתנאי ביטוח המשנה בביטוחי חיים דרשו חברות הביטוח ממשרד האוצר להתערב ולהעמיד ערבויות משל עצמו כדי להבטיח את המשך הפעילות התקינה בענף, גם בעתות מלחמה. אולם המאמצים מול האוצר לא נשאו פרי וחברות הביטוח החלו בעצמן להחריג אירועי מלחמה מפוליסות ביטוחי חיים.
הדוגמה הדרמטית ביותר לתוצאות חריגות כתוצאה מהפסקה של פעילות ביטוח משנה נרשמה בישראל בסוף העשור הקודם. חברת ביטוח המשנה הצרפתית סקור (SKOR) שהייתה מבין חברות ביטוח המשנה המובילות בישראל חדלה לבטח חברות ביטוח ישראליות בתחום הביטוח הסיעודי. סקור יצאה מהענף מאחר שרשמה הפסדים גדולים מדי בתחום. חברות הביטוח, שהבינו כי יתקשו למצוא מבטח משנה נוסף שישתתף איתם בהפסדים של הענף, הפסיקו לשווק ביטוח סיעודי פרטי והביטוח הסיעודי הפרטי היחיד שנותר בשוק הוא הביטוח הסיעודי של קופות החולים. בסוף 2019 סקור יצאה גם מאספקת ביטוח לקרנות הפנסיה וסוויס רה החליפה אותה וכעת גם זו החליטה לצאת.
נציגי סוויס רה סירבו להתייחס להחלטתם לצאת משוק הפנסיה הישראלי, אולם בכירים בחברה תלו את ההחלטה בשינויים הדמוגרפיים שעוברת האוכלוסייה המקומית. להשקפתם, תוחלת החיים של אוכלוסיית ישראל תמשיך לצמוח ושיעור הפנסיונרים מתוך כלל האוכלוסייה יגדל ויביא לירידה באיזון האקטוארי של הקרנות. כלומר, קצב העלייה בהיקף משיכות הגמלה החודשית של פנסיונרים שחברים בקרן ובתביעות של שארים, יהיה גדול יותר לעומת היקף ההפקדות של החוסכים לפנסיה שעדיין עובדים.
השקפת סוויס רה קיבלה לאחרונה חיזוק מסוים מצד רשות שוק ההון, הרגולטור של תחום הפנסיה בישראל. ביוני הפיצה רשות שוק ההון עדכון על עלייה בתוחלת החיים, שמשמעותה היא שחברות הביטוח ישלמו לחוסכים קצבה חודשית במשך תקופת זמן ארוכה יותר, ולכן הן צריכות לרתק הון עצמי גבוה יותר.
אולם בכירים בענף הפנסיה דחו את טענת סוויס רה כי הצעד נובע מהשינויים הדמוגרפיים. לפי הבכירים, ההודעה של סוויס רה שהתקבלה בסוף מרץ, בעת שמלחמת חרבות ברזל נכנסה לחודש החמישי שלה, נבעה בעקבות חשש מההתפתחויות של המלחמה במזרח התיכון ולכן היא העדיפה לצמצם את החשיפה שלה לישראל. אחד הבכירים אמר לכלכליסט כי "בגלל המלחמה והסיכון המבטחת החליטה לצאת לגמרי, ועכשיו כל החברות מחפשות חלופות".
ממור פנסיה נמסר בתגובה: "מור גמל ופנסיה הוא בית ההשקעות היחיד שהתקשר עוד בשלב הקמת קרנות הפנסיה עם שתי מבטחות משנה על מנת שלא לייצר תלות בחברה זו או אחרת. אנו במגעים מתקדמים עם מספר חברות מובילות נוספות על מנת להחליף את סוויס רה בחברה אחרת".