סגור
אמסטרדם הולנד אוהדי מכבי תל אביב הותקפו 7.11.24 אנטישמיות
התקיפה באמסטרדם (X/iAnnet/via REUTERS)

ישראלים שנפגעו בתקיפות באמסטרדם יוכרו כנפגעי טרור

לפי הודעת הביטוח הלאומי, אוהדי מכבי תל אביב שנפגעו מהתקיפות בהולנד יקבלו סיוע מיידי עם הגעתם לארץ; בהמשך יוכלו להגיש תביעה כדי לקבל הכרה כנפגעי פעולות איבה

התקיפה של אוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם תוכר כאירוע איבה והאוהדים שנכחו ונפגעו יקבלו סיוע מיידי עם הגעתם לארץ על ידי הביטוח הלאומי כנפגעי פעולות טרור. לפי הודעת הביטוח הלאומי, "עם קבלת שמות הנפגעים, עובדי ועובדות השיקום של הביטוח הלאומי יצרו קשר עם המשפחות וייתנו מענה מיידי גם במימון סיוע נפשי באמצעות מרכזי החוסן".
עו"ד ענת גינזבורג, מייסדת וראש משרד נזיקין המייצג תובעים, ויו"ר (משותף) של ועדת נכים תגמולים ושיקום בלשכת עורכי הדין, הסבירה לכלכליסט מהו אירוע איבה וכיצד הנפגעים צריכים לפעול כדי לקבל פיצוי.
מהו אירוע איבה והאם התקיפה בהולנד מהווה אירוע איבה מבחינה חוקית?
לדברי גינזבורג, הפוגרום שבוצע כלפי אוהדי מכבי תל אביב באסמטרדם הוא פעולת איבה לכל דבר ועניין, והנפגעים זכאים לקבל הכרה כנפגעי איבה, כמו באירועים דומים המתרחשים בישראל.
לפי סעיף 1 ( 4) לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל -1970, פגיעת איבה מוגדרת כ"פגיעה ממעשה אלימות שמטרתו העיקרית היתה פגיעה באדם בשל השתייכותו למוצא לאומי- אתני, ובלבד שהוא נובע מהסכסוך הישראלי-ערבי ".
סעיף 1 לחוק מגדיר "נפגע" לעניין זה כ"תושב ישראל, בין שנפגע בישראל ובין מחוצה לה, או אזרח ישראלי שנפגע מחוץ לישראל, בטרם חלפה שנה מהמועד שבו חדל להיות תושב ישראל". לפי סעיף 2 לחוק, "נפגע אדם בנסיבות שיש בהן יסוד סביר להניח שנפגע פגיעת איבה, יראו את הפגיעה כפגיעת איבה אלא אם הוכח אחרת".
1 צפייה בגלריה
עו"ד ענת גינזבורג 8.4.21
עו"ד ענת גינזבורג 8.4.21
עו"ד ענת גינזבורג
(צילום: תומר שלום)
גינזבורג מסבירה כי ב-2017 תוקן רטרואקטיבית חוק התגמולים, ובעקבות זאת הכירה הרשות המאשרת במשרד הביטחון רטרואקטיבית בשישה ישראלים שנהרגו ונפצעו בפיגועים שאירעו במאלי, ברלין ואיסטנבול. הבסיס להכרה היה התיקון לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, שקבע כי מי שנפגע בפיגוע איבה בחו"ל שבוצע ע"י ארגון טרור שהצהיר כי אחת ממטרותיו היא לפגוע בישראל, באזרחי ישראל או ביהודים, יוכר כנפגע איבה.
מה הקריטריונים שנקבעו ע"י ביהמ"ש להכרה באירוע כפעולת איבה?
על הנפגע להימצא פיזית במקום האירוע, ולא די להימצא במקום מרוחק; וקיום קשר סיבתי ממשי בין פעולת האיבה לבין הפגיעה.
מה צריכים לעשות ישראלים שנפגעו על מנת לקבל הכרה כנפגע פעולות איבה?
כדי לקבל הכרה כנפגע איבה ולמצות את הזכויות המגיעות, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. לאחר מכן המוסד לביטוח לאומי פונה לרשות המאשרת במשרד הביטחון , שתפקידה לקבוע האם הפגיעה עונה על הגדרת פעולת איבה בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. אם יוחלט שאכן מדובר בפעולת איבה, הביטוח הלאומי יתחיל לטפל בזכויותיו של הנפגע.
עו"ד גינזבורג מדגישה כי בתביעה יש חשיבות להתייחס לפרטי הפגיעה ולמצבו של הנפגע, לצרף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, לרבות אישורים לגבי פגיעה פיזית או נפשית, ולפרט שמות של עדים לאירוע האיבה. כמו כן מומלץ לאוהדים לצרף קבלה על רכישת כרטיס הכניסה למשחק הכדורגל או את הכרטיס עצמו, קבלה על טיסה לאמסטרדם או את כרטיס הטיסה עצמו, קבלה לגבי הזמנת מלון בעיר וכו'. יש חשיבות רבה למתן פרטי עדים שהיו עם הנפגע או בסמוך אליו, ויוכלו להעיד על המקרה. יש להגיש את התביעה בתוך שנה.
האם הנזק יכול להיות רק גופני או גם נפשי?
ההכרה בנפגע האיבה יכולה להיות הן בגין הנכות הפיזית שנגרמה לו, והן בנכות נפשית - תסמונת פוסט טראומטית, PTSD, בה לקה כתוצאה מהאירוע. חשוב לדעת כי גם מי שלא נפגע פיזית, ואולם היה בסכנת חיים ממשית כתוצאה מהאירוע (למשל - רדפו אחריו פורעים והוא הצליח להימלט על נפשו וכתוצאה מכך לקה בפוסט טראומה) יוכר כנפגע איבה.
לפי ביהמ"ש, במקרים של בקשה להכרה באירוע איבה ככזה שגרם לפוסט טראומה, החשיפה לאירוע חייבת להיות ישירה, כלומר מדובר בנפגע שנכח פיזית במקום האירוע. למשל - שורדי ושורדות הנובה, שרבים מהם לקו בתסמונת פוסט טראומטית.
מה קורה כשאין נזק ישיר? למשל הורים שהתקשרו אליהם אוהדים שהיו בסכנת חיים. האם קמה להם זכאות להיות מוכרים כנפגעי איבה?
מדובר בנזק המכונה "נזק משני". הביטוח הלאומי, נכון לעכשיו, לא מכיר במצב של נזק נפשי שנגרם לקרובי משפחה שקיבלו מיקיריהם שיחות טלפוניות, סרטוני וידאו או הודעות ווסטאפ על סכנת החיים בה הם נתונים, דוגמת שורדי הנובה, יישובי העוטף וכו'.
מה הזכאות של נפגעי איבה?
זכויות נפגעי איבה הן כשל נכי צה"ל. הם יעמדו בפני ועדות רפואיות שיקבעו את דרגת נכותם, ובהתאם יקבלו מענק נכות חד פעמי במידה שתיקבע להם דרגת נכות של בין 10% ל-19%, וקצבאות חודשיות למי שנקבעה להם דרגת נכות של 20% ומעלה והטבות נוספות. כמו כן עד להתייצבות בפני הועדות, במידה ויש להם אישורים רפואיים התומכים בכך, יוכלו לקבל תט"ר – קצבאות חודשיות , וכן יקבלו טיפולים נפשיים.
שר העבודה, יואב בן צור מסר: "אנו עדים לאירוע אנטישמי, ברוטלי ואלים שמזכיר ימים אפלים בהיסטוריה היהודית. נמשיך לפעול בכל הכלים כדי להחזיר את כל האוהדים חזרה לישראל ולתת סיוע לפצועים באופן מיידי על ידי הביטוח הלאומי כנפגעי פעולות איבה".
מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, צביקה כהן הוסיף: "הביטוח הלאומי ערוך ומוכן לקבל את הנפגעים מאירוע הפוגרום בהולנד וייתן סיוע מיידי מעובדי ועובדות השיקום שלנו ולאורך כל זמן שיצטרכו ויזדקקו".