פרסום ראשון העליון מקפיא העברת התרומה של אברמוביץ' לזק"א - עד להחלטה בערעור של מזרחי טפחות
פרסום ראשון
העליון מקפיא העברת התרומה של אברמוביץ' לזק"א - עד להחלטה בערעור של מזרחי טפחות
בית המשפט המחוזי הורה בחודש שעבר למזרחי טפחות להעביר את התרומה - לאחר שהבנק סירב לעשות כן בשל הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איש העסקים; הבנק ערער לביהמ"ש העליון - שהוציא צו לעיכוב ביצוע ההחלטה
בית המשפט העליון הוציא אתמול (יום ראשון) צו לעיכוב ביצוע החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהורה בחודש שעבר לבנק מזרחי טפחות להעביר את תרומת איש העסקים רומן אברמוביץ' בסך 8 מיליון שקל לארגון זק"א. המשמעות היא כי בשלב זה הבנק לא יידרש להעביר את התרומה לזק"א.
מזרחי טפחות הגיש בשבוע שעבר ערעור על החלטת שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירדנה סרוסי, שקיבלה בסוף ינואר את בקשת אברמוביץ' וארגון זק"א, המיוצגים על ידי עוה"ד שמוליק קסוטו ובלה פלד, להורות לבנק להעביר תרומה של 8 מיליון שקל מחשבונו של איש העסקים בבנק לחשבון זק"א.
צו עיכוב ההליכים שהוציא העליון יעמוד על כנו עד החלטה בבקשת רשות הערעור שהגיש הבנק.
החלטת השופטת סרוסי ניתנה בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה ובניגוד לעמדת הבנק שסירב להעביר את התרומה לאור סנקציות שהוטלו על אברמוביץ' באיחוד האירופי ובבריטניה, אשר הבנק אימץ. השופטת סרוסי עיכבה את ביצוע החלטתה ב-72 שעות על מנת לאפשר לבנק לערער - והוא אכן ערער.
הבנק טען באמצעות עוה"ד שרון לובצקי הס ויניב הולצמן ממשרד עמית פולק מטלון כי "הותרת החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב על כנה יש בה לגרום לנזק עצום ובלתי הפיך לבנק ולקוחותיו, למערכת הבנקאית ולמשק בכללותו. זאת, מכיוון שהמשמעות של קבלת הבקשה היא שעל הבנק להפר משטרי סנקציות בינלאומיות אותן הבנק אימץ בהתאם למדיניות ניהול סיכונים שקבע בעניין בהוראת המפקח על הבנקים, תוך גם הפרה של מצגים ברורים שניתנו על ידו לבנקים זרים עימם הבנק עובד".
מזרחי טפחות טען כי הפרת משטרי הסנקציות חושפת את הבנק לסיכונים משמעותיים כגון סיכוני ציות ומוניטין, ואף לפגיעה בהתקשרויות עם גופים פיננסיים זרים שעלולים כתוצאה מההפרה לנתק את הקשרים העסקיים עם הבנק. מזרחי טפחות מתייחס בערעור גם לעמדת היועצת המשפטית לממשלה שלפיה סירוב הבנק להעביר את התרומה הוא סביר, ומכאן שאין מקום להתערב בהחלטתו.
בסוף ינואר קיבלה כאמור השופטת סרוסי את בקשת אברמוביץ' וזק"א והורתה על העברת התרומה לארגון. מהחלטת השופטת עלה כי אברמוביץ' הוא אזרח ישראלי ומנהל חשבון עו"ש בבנק. הבנק חסם את החשבון לפעילות וזאת בשל סנקציות שהטילו בריטניה והאיחוד האירופי על אברמוביץ', עקב המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. אין מחלוקת בין הצדדים שהסנקציות שהוטלו על אברמוביץ' הן בבריטניה והן באיחוד האירופי, לא חלות בישראל. ישראל לא החילה סנקציות מטעמה על אברמוביץ' והבנק אימץ באופן עצמאי את הסנקציות שהוטלו בבריטניה ובאיחוד האירופי על מנת שלא להיתפס כמי שמסייע בהפרת משטר הסנקציות. השופטת סרוסי קבעה בהחלטתה כי הבנק החיל את משטר הסנקציות באופן גורף, וזאת בניגוד לפסיקה המנחה בעניין.
מזרחי טפחות ציין בערעור שהגיש כי הוא עומד על כך שמדובר בסנקציות שהוטלו בשל מעורבות אמיתית של אברמוביץ' במלחמה באוקראינה, וכל ניסיון "להלבין" זאת חייב להיות נדון לכישלון.
כמו כן עמד הבנק על כך שבמסגרת הכרזת הסנקציות, נקבע לגבי אברמוביץ' כי יש להקפיא את הנכסים שבבעלותו, כאשר המשמעות של הקפאת נכסים היא רחבה מאוד ולפיה יש למנוע מאדם שנכסיו הוקפאו כל שימוש בהם ושאין לאפשר העברת כספים מחשבונות על שמו. מנגד, עמדת אברמוביץ' וארגון זק"א היא כי מאחר שהסנקציות על איש העסקים לא חלות בארץ, הבנק לא רשאי להטיל סנקציות חד צדדיות על אזרחי ישראל.
שמוליק קסוטו, בא כוח זק"א, מסר בתגובה: "חבל שההכרעה מתעכבת ומתעכבת. זק"א זקוקה לתרומה הזו שהסכים לתת לה אברמוביץ׳ כמו אוויר לנשימה. לאחר ה-7 באוקטובר מחסניה של זק"א ריקים. ובהעדר תקציב מסודר היא מתקשה להיערך להתגברות הלחימה חלילה מצפון הארץ. לא ברור למה יש לחכות, ולמה לא להכריע מיד. בכל מקרה נקווה שלמרות העיכוב בית המשפט העליון יאשר את החלטת בית המשפט המחוזי ויאפשר כבר את העברת התרומה לזק"א".