עריכת הדין בעולמות ה AI – לכל אחד יש תחליף?
עריכת הדין בעולמות ה AI – לכל אחד יש תחליף?
לאחרונה, מקצוע עריכת הדין היה עד לשינוי משמעותי עם הופעתה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית. תחום ה- AI מתפתח בקצב מסחרר ממש ומחולל מהפכה בתעשיות שונות. המגזר המשפטי אינו יוצא דופן בעניין זה
שעות ארוכות?
מניתוח חוזים ועד למחקר משפטי, כלים המונעים בינה מלאכותית יכולים לנפות במהירות כמויות אדירות של נתונים ומידע תוך חילוץ מידע רלוונטי והסקת תובנות חשובות (או לפחות ראשית תובנות). ביצוע סקירות משפטיות, ניתוח פסקי דין ומאמרים, חקירת דעות מלומדים וספרות – כל אלו מנת חלקם של (רוב) המשפטנים ועורכי הדין. כמויות המשאבים הנחסכות בביצוע פעולות אלו על ידי מערכתAI כזו או אחרת הן אדירות. מדובר בשינוי מקצה לקצה שלאחריו - מקצוע עריכת הדין כבר לא יהיה כפי שהיה.
ספרייה במשרד?
מערכת ה AI מציעה לנו גישה מיטבית למידע מקיף ומאפשרת לנו קבלת החלטות מושכלות יותר. מערכת כזו תוכל לפרוש בפנינו בדיוק רב את מלוא החומר הרלוונטי בכל סוגיה משפטית בה נחפוץ להתעמק. כך, ניתן יהיה לבצע מחקר משפטי משופר וניתוח מחקרי באמצעות פלטפורמות מחקר משפטיות מונעות בינה מלאכותית המשתמשות באלגוריתמים של עיבוד שפה כדי לנתח מסדי נתונים נרחבים ולחלץ פסיקה, חוקים ותקדימים משפטיים רלוונטיים. פלטפורמות אלו יכולות לזהות במהירות דפוסים, חוסר עקביות וניואנסים שאולי התפספסו על ידי עין אנושית.
פגישות רבות משתתפים ללא תוחלת?
טכנולוגיית ה-AI חוללה מהפכה של ממש בניתוח חוזים ותהליכי בדיקת נאותות. פלטפורמות המופעלות על ידי בינה מלאכותית יכולות לנתח ולסקור חוזים, לזהות סיכונים פוטנציאליים ולהדגיש סעיפים קריטיים, כלומר – מיקוד וייעול לאין שיעור של הליכי המשא ומתן בין צדדים להסכם פוטנציאלי. הטכנולוגיה מסייעת לעורכי דין לזהות "מלכודות" עוד לפני שהן הופכות למחלוקות משפטיות. בנוסף, בינה מלאכותית יכולה לסייע בניהול כמויות גדולות של מסמכים במהלך תרגילי בדיקת נאותות, תוך צמצום הזמן והמשאבים הנדרשים לביקורות מקיפות.
קושי בתמחור תיקים?
כלי ניתוח וחיזוי המבוססים על מערכת בינה מלאכותית יאפשרו לעורכי דין להעריך את התוצאות הפוטנציאליות של תיקים בהתבסס על נתונים ודפוסים קיימים. על ידי ניתוח כמויות בלתי נדלות של חוקים, תקנות, הוראות, הנחיה ופסיקה קודמת בסוגיה מסוימת, המערכת תספק תובנות ביחס לסבירות להצלחה בתיק מסוים ותמפה את הסיכונים הפוטנציאליים לרבות את טווח סכומי הפשרה הסבירים באותה סוגיה שעל הפרק. בסיס הנתונים הזה יאפשר לעורכי הדין לקבל החלטות מתוך מסד נתונים רחב, לנהל את ציפיות הלקוחות של המשרד ולפתח אסטרטגיות ליטיגציה והליכי מו"מ יעילים, הקצאת משאבים מתאימה לכל תיק, תמחור נכון והשאת רווחי המשרד.
שיקולים אתיים ואבטחת נתונים: ככל שה-AI הופכת נפוצה יותר במקצוע עריכת הדין, חיוני להתייחס לשיקולים אתיים ואבטחת מידע. עורכי דין חייבים להבטיח שכלי בינה מלאכותית עומדים בסטנדרטים משפטיים ואתיים, במיוחד בעת טיפול במידע סודי של לקוחות. בנוסף, שקיפות ואחריות באלגוריתמים של AI חיוניים כדי לשמור על אמון ויושרה במקצוע עריכת הדין.
הסבה מקצועית?
בעוד שטכנולוגיית AI משנה היבטים מסוימים של הפרקטיקה המשפטית, לא סביר שהיא תחליף לחלוטין את הצורך בעורכי דין אנושיים ויש לכך מספר סיבות.
אמנם, טכנולוגיית AI בקיאה בטיפול במשימות חוזרות ונשנות וניתוח נתונים. יחד עם זאת היא נאבקת ואפשר לומר נכשלת בהתמודדות עם בניית נימוקים משפטיים מורכבים ומאתגרים, שכידוע אלו בנויים על נדבכים של הבנה אנושית, ידע מקדים וניסיון מעשי. המערכת אינה מסוגלת "להלך בין הטיפות" או "למצוא פרצות" או "לסמן את המטרה סביב החץ", אינה בונה פרשנויות הבנויות מהסקת מסקנות או נגזרות ובוודאי אינה מתמודדת עם עמימות או "שטחים אפורים". זאת מהסיבה הפשוטה – היא אינה אנושית. היא אינה מסוגלת להבין את נבכי ההתנהגות של הנפשות הפועלות ובטח שלא את ההקשר האנושי של הדברים. עורכי דין אינם רק סוקרים, מנתחי מידע או יודעי חוק, הם שם גם כדי לתת ללקוחות פתרון יצירתי. הם נדרשים "לשחק עם הקלפים", גם אם (ולרוב) לא קיבלו את היד הכי טובה. מצופה מהם להפעיל שיקול דעת עצמאי כזה שמבוסס על ידע וניסיון קודם, ובעיקר להעביר ביקורת על הקיים ולא לקבל כמובן מאליו את הנמצא. הם יודעים לתבל במומחיות פרשנית (שלא לומר לעיתים להטוטנות) וביכולותיהם ליישם את החוק במצבים ייחודיים הדורשים יצירתיות ואינטואיציה משפטית.
נכון, מערכת מבוססת בינה מלאכותית תאפשר להקצות משאבים בצורה טובה יותר ובסופו של יום ייתכן שהלקוח יקבל שירות מהיר ויעיל מבעבר. יחד עם זאת, נראה כי מערכת שכזו לא יכולה להוות תחליף (לפחות לא בעתיד הנראה לעין) למקצוע עריכת הדין.
טכנולוגיית ה-AI יכולה לסייע במחקר משפטי ולספק תובנות המבוססות על ניתוח נתונים, אך היא אינה יכולה להחליף את החשיבה האסטרטגית ויכולות ההסברה המשכנעות של עורכי דין אנושיים בוודאי שלא את המקצוענים שבתחום שמצטיינים ביצירת טיעונים משכנעים, ניהול משא ומתן ובייצוג האינטרסים של לקוחותיהם, בין אם באולם בית המשפט ובין במסגרת משא ומתן מסחרי. מיומנויות אלו דורשות הבנה עמוקה של הפסיכולוגיה האנושית, טקטיקות משא ומתן ותקשורת אפקטיבית.
ובל נשכח - מקצוע עריכת הדין פועל במגרש של אתיקה משפטית ואחריות מקצועית. עורכי דין מחויבים לקודים אתיים ולשמירה על עקרונות הצדק, ההגינות והסודיות. עליהם (ועליהם בלבד) מוטלת האחריות ולהם חובת הנאמנות, לבתי המשפט וללקוחותיהם.
האינטליגנציה הרגשית, האמפתיה, האחריות המקצועית, החשיבה אסטרטגית, ההסברה והאתיקה – שמורות כרגע לעורכי הדין.
IF YOU CAN'T BEAT THEM...
אין ספק כי ההתקדמות המהירה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית מציבה הזדמנויות וגם אתגרים עבור מקצוע עריכת הדין.
נראה כי טכנולוגיית ה- AIמעצבת מחדש את פני מקצוע עריכת הדין בייחוד בשל האוטומציה לה היא מסוגלת בכל הקשור למטלות סיזיפיות שכעת יכולות להתבצע בקלילות תוך שיפור יכולות המחקר ויעילות עצומה בניתוח נתונים משפטיים קיימים.
אימוץ בינה מלאכותית יכול לשפר משמעותית את היעילות, הדיוק ושירות הלקוחות, ולאפשר לעורכי דין להתמקד במשימות בעלות ערך גבוה יותר. הטכנולוגיה מפנה לעורכי הדין זמן יקר ויכולת להתמקד בערך המוסף שיש להם להציע ולשפר אותו. על ידי אימוץ טכנולוגיית AI באופן אחראי, עורכי הדין יכולים למנף לספק שירותים משפטיים מצוינים עוד בעקבות שיפור בטכנולוגיית הבינה המלאכותית.
אנשי המקצוע יהיו חייבים להסתגל לעידן החדש ולהגביר את מיומנויות השימוש שלהם במכשירי ה-AI, וכמובן להמשיך ולשמר את המגע האנושי החשוב כל כך בפרקטיקה המשפטית.
מוקדם מיד להספיד את מקצוע עריכת הדין אך אין ספק כי עתידו טמון בשילוב מושכל ומידתי של טכנולוגיית ה- AIעם מומחיות אנושית, שילוב שככל הנראה יביא לשיפור הפרקטיקה המשפטית, אך וודאי שלא בהחלפתה.
מאת שרונה בוחניק, עו"ד, ירון זאבי משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט