סגור
אישה ב בורקיני ב ים ב צרפת
אישה לבושה בורקיני בחוף הים בצרפת. האיסור בוטל ב-2016 (צילום: Aline Morcillo / Hans Lucas via Reuters)

דברים שלא ידעתם
איפה אסור לנשים להתלבש צנוע מדי?

מי סירבו לחתן לסביות ובדואים, האם חוק איסור אפליה באמת הפסיק את הסלקציה של האתיופים במועדונים ואיפה עדיין אוסרים על כניסת יהודים וכלבים - דברים שלא ידעתם על אפליה וחרמות

החוק עבר, ההדרה נמשכת. חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים ידוע יותר בכינויו "חוק הסלקציה". החוק נחקק בשנת 2000, בין היתר בעקבות תופעת מניעת כניסה של גברים ממוצא אתיופי למועדוני לילה. תחקיר שערך ערוץ 10 המנוח ב-2012 גילה שהתופעה עדין קיימת במועדונים של תל אביב. הצעיר האתיופי שצולם כשכניסתו למועדון נבלמה תבע את אחד המועדונים ונפסק לו פיצוי של 25 אלף שקל שישלמו המועדון וגם הסלקטורית. ב-2021 דווח ב-ynet גם על תופעה של הדרת צעירים דרוזים במועדוני לילה בחיפה.
מחיר האפליה. מה בדיוק שואפים השותפים הטבעיים של נתניהו למנוע באמצעות תיקון חוק ההפליה? הנה כמה דוגמות. דפוס צבע הקשת בבאר שבע סירב ב-2016 להדפיס חומרים לאחווה הגאה באוניברסיטת בן גוריון בטענה כי "איננו עוסקים בחומרי תועבה. יהודים אנחנו". ביהמ"ש גזר עליו לשלם 50 אלף שקל פיצויים. בנות זוג מדרום הארץ נדהמו כשנציג מתחם האירועים "גני הצבי" הסביר להן ש"לא מחתנים כאלה פה וגם לא בדואים". הן קיבלו בפשרה 80 אלף שקל.
אולי בכל זאת תחרימו? לפעמים אלה דווקא המתנחלים שלא רוצים שיפלו אותם. באוגוסט דחה שופט בית המשפט המחוזי במנהטן אנדרו קרטר את בקשת חברת בן אנד ג'ריס להוציא צו מניעה לשיווק הגלידה מעבר לקו הירוק, משום שהיא "לא הוכיחה כי המהלך יגרום לה נזק בלתי הפיך או יבלבל לקוחות".
כלבים כן, יהודים לא. מי שחושב ששלטים בנוסח "אין כניסה ליהודים ולכלבים" נעלמו מהעולם - טועה. ב-2014 תלתה חנות למוצרי סלולר באיסטנבול שלט בנוסח הקלאסי. ב-2017 נתלה מחוץ למלון בעיירה צסרז'וביצה שבפולין שלט שדווקא מקבל את הכלבים: "אין כניסה ליהודים, קומוניסטים וכל הגנבים והבוגדים בפולין".
תפגשי גבר, תקבלי משקה. שופטת בית המשפט המחוזי מיכל אגמון גונן קיבלה את הטענה שאפליה לרעה של גברים בגיל הכניסה למועדונים ובהגבלות על קניית משקאות לא חוקית. יותר משהשופטת התרשמה מהאפליה, היא לא התרשמה מהטענה שזו העדפה מתקנת של נשים. היא קבעה שמדובר בעצם בניסיון להקל על גברים לפגוש נשים.
הקבוצה הלהט"בית המופלית ביותר. טרנסנ'נדרים לא צריכים לחכות לחוק שיתיר להפלות אותם - מפלים אותם גם היום למרות החוק שאוסר. סקר של נציבות שוויון זכויות בעבודה שנערך באמצע העשור הקודם גילה כי שיעור התעסוקה של טרנסג'נדרים בישראל עומד על 68%, הרבה פחות משיעורי התעסוקה של יתר האוכלוסייה. 84% מהם משתכרים מתחת לשכר הממוצע. 61% מהטרנסים סבלו מהומור על חשבונם מצד עמיתים לעבודה, 54% סבלו מהטרדות, מכינויי גנאי או מאיומים מילוליים מצד עמיתים לעבודה.
תשבו אתם מאחור. אחד המקרים החשובים ביותר של מאבק באפליה הוא הסירוב של פעילת זכויות האדם רוזה פארקס תושבת אלבמה בארצות הברית ב-1955 לשבת בחלק האחורי של האוטובוס, בניגוד לחוק שחייב הפרדה באוטובוסים בין לבנים לשחורים. מעצרה הביא להחלטה של בית המשפט העליון האמריקאי לבטל את חוק ההפרדה המקומי, וכך נוצר תקדים חשוב.
משמרת האנטי צניעות. צרפת היא אחת המדינות היחידות בעולם שיש בהן הפרדה כמעט מוחלטת של דת ומדינה. שם מפלים מטעמי דת - אבל הפוך. ביוני אישר בית משפט צרפתי את האיסור על לבישת בורקיני (הלחם של המילים "בורקה" ו"ביקיני" - בגד ים שמכסה כמעט את כל הגוף) בבריכות ציבוריות. האיסור על בורקיני בחוף הים דווקא בוטל ב-2016.
שליח ושרץ בידו. האפליה מתעדכנת עם השנים ועוברת גם למשלוחים של מסעדות. ב-2021 הגישו מסעדנים יהודים משטרסבורג בצרפת תלונה נגד שליחים של חברת Deliveroo, שסרבו לקחת משלוחי אוכל כשר בטענה ש"אנחנו לא משרתים יהודים".
רק עם טבעת. במאבקים על שוויון מי שעלולות להיפגע יותר מכל הן נשים דתיות, כי מהן מצפים להישמע לרבנים. בעבר היה נהוג שאין מאפשרים לנשים רווקות לטבול במקווה, כיוון שטבילה מטהרת לקראת יחסי מין וזו פעולה אסורה לרווקות. ב-2013 קבע בג"ץ כי אין לשאול את הטובלות על מצבן המשפחתי.