נשיאת בית הדין הארצי לעבודה: העבודה מרחוק הביאה איתה "שיטות חדשות של התעמרות"
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה: העבודה מרחוק הביאה איתה "שיטות חדשות של התעמרות"
השופטת ורדה וירט-לבנה תיארה מקרים בהם מנהלים שמים עובדים על "השתק" במהלך שיחות זום, עובדים מוסרים מקבוצות ווטסאפ ומרשימות תפוצה במיילים ועוד. "היעדר החקיקה מקשה על בתי הדין לעבודה לטפל בתופעה זו", אמרה. הדברים נאמרו לאחר שבתחילת החודש פורסמה כתבה במוסף "כלכליסט" שהפנתה זרקור לתופעה
"מאז פרוץ מגפת הקורונה והעלייה בעבודה מרחוק אנו עדים לשיטות חדשות של התעמרות, שמביאות איתן שאלות משפטיות חדשות שבוודאי נידרש אליהן בעתיד הקרוב", כך אמרה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת ורדה וירט-לבנה, ביום חמישי האחרון בכנס אילת ה-26 לנושאי עבודה של ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי בישראל.
וירט-לבנה הסבירה: "אנו עדים לאירועים בהם מנהלים שמים עובדים על 'השתק' במהלך שיחות זום, מוציאים עובדים מקבוצות ווטסאפ במקום העבודה, מסירים עובדים מרשימות תפוצה במיילים, מקרים של שיימינג במערכות פנים-ארגוניות שונות ועוד".
הדברים נאמרו לאחר שבתחילת החודש פורסמה כתבה במוסף "כלכליסט" שהפנתה זרקור לתופעה. אחת המרואיינות בכתבה סיפרה: "בתקופת העבודה מרחוק לא היתה פעילות משרד מסודרת והתגברה תופעת הקליקות. המנכ"ל עבד מהבית והזמין את ה'נבחרים', משתפי הפעולה, לעבוד איתו משם, לצחוק וללכלך על שאר העובדים בחברה. הייתי עולה איתם לזום ושומעת את הצחוקים עליי או על החברים שלי, או פשוט חוטפת ממנו צעקות והשפלות, ואני בבית, מאחורי מסך, לבד".
לדברי השופטת וירט-לבנה, "בשנים האחרונות נושא ההתעמרות בעבודה תופס יותר ויותר מקום בשיח הציבורי וכך גם בבתי הדין לעבודה, במה שמכונה כיום 'המגפה השקטה'. כפי שציינתי, מקום העבודה מהווה מקום מרכזי בו העובד מנסה לממש את עצמו ואת הפוטנציאל שלו. על כן עובד שמגיע למקום עבודה מצפה שבמקום זה יוכל להרגיש בטוח, ולא יצטרך לחשוש מפני התנהגות פוגענית כזו או אחרת".
וירט-לבנה הציגה את נתוני המוסד לבטיחות וגיהות, שלפיהם 17% מהעובדים ציינו כי הם חווים התעמרות בעבודה וכמחצית דיווחו כי חוו לפחות פעם אחת הצקה במקום העבודה. "הנתונים מלמדים שחצי מהעובדים שחווים התעמרות בעבודה לבסוף מתפטרים מעבודתם", אמרה. "ניתן להבין מנתונים אלו כי אין מדובר בתופעה אזוטרית שניתן להתייחס אליה בביטול, אלא מדובר בתופעה רחבה אשר בוודאי צריכה להעסיק את כולנו".
עוד הסבירה וירט-לבנה כי נכון להיום, ואף שנעשו ניסיונות רבים בעבר, טרם חוקק חוק שמגדיר במפורש מהי התעמרות בעבודה. "היעדר החקיקה מקשה על בתי הדין לעבודה לטפל בתופעה זו. היעדר החקיקה והגידול בכמות התיקים המגיעים לפתחם של בתי הדין לעבודה מצריכים חשיבה יצירתית כדי לתת מענה לבאים בפתחו".