דעהזכויות עובדי המשמרות בתעשייה נזנחות
דעה
זכויות עובדי המשמרות בתעשייה נזנחות
הזיכוי לעובדי המשמרות ניתן מ-1986, כתמריץ מס לגיוס עובדי משמרות לתעשייה, לאחר 35 שנים יש להאריך את תוקף התקנות ללא הגבלת זמן, ובכך להפסיק לשבש את תזרים המזומנים של עובדי המשמרות
לפני שנים רבות התקשר אלי מנהל משאבי אנוש של חברת ֹאסם והודיע לי: "יש מהומות במפעל הבמבה". באותה תקופה במבה היתה מאבות המזון של בתי הצעירה, ולכן ההודעה גרמה לשינוי בקצב פעימות הלב שלי. בשארית כוחי שאלתי: "ומדוע אתה מודיע לי על כך?" ונעניתי: "מפני שאתה אשם בכך".
באותה עת הייתי אחראי על ענייני רגולציה הקשורים בחישוב שכרם של עובדי אסם, וכיוון ששר האוצר דאז לא חתם על הארכת תוקפן של התקנות המקנות זיכוי ממס לעובדי משמרות בתעשייה, פג תוקף התקנות, ונאלצתי להורות להפסיק את מתן זיכוי המשמרות. צעד זה פירושו פגיעה של מאות שקלים בשכר נטו של עובדי המשמרות, ולכן לא פלא שפרצה מהומה כאשר עובדי מפעל הבמבה גילו את הפגיעה בשכרם. כעבור זמן נזכר שר האוצר להאריך למפרע את התקנות, ועובדי המשמרות קיבלו את הזיכוי שנלקח מהם.
מדוע אני משתף אתכם בפרץ נוסטלגיה זה? משום שעולה בלבי חשש שמא שוב יפרצו מהומות במפעל הבמבה ובמפעלי תעשייה נוספים, משום ששוב פג תוקפן של התקנות המעניקות זיכוי ממס לעובדי המשמרות בתעשייה, וכמו פעמים אחדות בעבר ייתכן ששר האוצר שכח להאריך את תוקפן ואולי לא רצה להאריך את תוקפן, רק בוחן כליות ולב ידע זאת.
35 שנים של הטבת מס
הזיכוי לעובדי המשמרות ניתן מאז שנת 1986, כתמריץ מס לגיוס עובדי משמרות לתעשייה, שמצטרף אל תוספת השכר המשולמת לעובדי המשמרות. הזיכוי ניתן על פי תקנות שלהן תוקף לשנה אחת או לשנתיים. פעמים אחדות בעבר נמנעו שרי האוצר בכוונה מלהאריך את תוקף התקנות, משום שסברו שאין הצדקה להטבת מס המכוונת למגזר מסוים של עובדים, אך בסופו של דבר נענו ללחץ של התאחדות התעשיינים.
יש שיגידו שעידוד עבודה במשמרות אינו עניין של הממשלה, אלא עניין של המעסיקים לבדם, באמצעות שכר מוגדל לעובדי המשמרות. אחרים יגידו שיש הצדקה להטבת מס לעובדי משמרות, אבל מדוע לעצור רק בעובדי התעשייה, וכי עובדי המשמרות בבתי החולים ובבתי המלון חשובים פחות? לא אכנס לשאלות נכבדות אלה, ואסתפק בעובדה שכבר 35 שנים ניתנת הטבת מס זו לעובדי המשמרות בתעשייה, ולהם בלבד.
התקנות המקנות זיכוי ממס לעובדי המשמרות בתעשייה הוארכו לאחרונה עד סוף שנת 2020. בהתקרב מועד פקיעתן לא האריך שר האוצר את תוקפן וגם לא הודיע שאין בכוונתו לעשות זאת. אלא שבסוף שנת 2020 נמצאנו בתקופת בחירות, ולכן, בהתאם לסעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת, הוארך תוקף התקנות עד 6 ביולי 2020, תום שלושה חודשים ממועד התכנסותה של הכנסת החדשה. הארכה אוטומטית זו נועדה לאפשר לממשלה החדשה ולכנסת החדשה לטפל ללא לחץ בחיקוקים שפג תוקפם בתקופת הבחירות.
אבל הנה, חלפו כמעט שלושה חודשים מאז שהסתיימה תקופת ההארכה האוטומטית, ותוקף התקנות עדיין לא הוארך. שר האוצר התחיל לטפל בהארכת תוקף התקנות, אך בינתיים קיבלו עובדי המשמרות "שי" מיוחד לראש השנה, בדמות קיצוץ של מאות שקלים בנטו שלהם.
לאחר 35 שנים אולי הגיע הזמן לוותר על טקס שנתי מיותר זה, ולהאריך את תוקף התקנות ללא הגבלת זמן, ובכך להפסיק לשבש את תזרים המזומנים של עובדי המשמרות.
דוד שי הוא מומחה לנושאי שכר