סגור
בנימין נתניהו ביבי הצהרה לתקשורת על חינוך חינם לגיל הרך גיל תינוקות גן ילדים גנים
נתניהו, הערב (צילום: אלכס גמבורג)

פרשנות
"חינוך חינם במהרה בימינו" - אבל לא היום

ראש הממשלה הציג תוכנית לסבסוד מעונות היום - ואולם המרחק בינה לבין המימוש המלא של הבטחת הבחירות שלו לחינוך חינם בגילאי 0-3 עדיין רחוק; שר האוצר ניסה לשקם את תדמיתו, אבל לא התאפק ותקף את התקשורת

"חינוך חינם במהרה בימינו" - כך חתם ראש הממשלה נתניהו את מסיבת העיתונאים החפוזה בנוגע לסבסוד מעונות היום. ארבע המילים הללו מיטיבות לסכם את ההישג הפוליטי של נתניהו: הוא הצליח לצעוד צעד משמעותי לעבר מימוש הבטחת הבחירות שלו, חינוך חינם בגילאי 0-3, ואולם המימוש המלא של ההבטחה עדיין רחוק.
לנתניהו היה חשוב לסדוק את הדימוי שדבק בו כמפר הבטחות סדרתי, ולכן הדגיש הערב כמה פעמים כי "הבטחנו, וקיימנו". ראש הממשלה גם הוטרד מכך שהוא מגדיל את ההוצאה הממשלתית במיליארדים רבים בניגוד למגמה ארוכת השנים שלו של צמצום ההוצאות, וסיפק לכך כמה הסברים במהלך נאומו. הוא הזכיר את העובדה כי השקעה בחינוך איכותי משפרת את הישגיו הכלכליים של הילד לאורך כל חייו. ובאופן מעניין – נתניהו בחר גם להתייחס לרגע קצר לאי השיוויון שעלה בישראל כתוצאה מהפיכתה לכלכלה חופשית: "עברנו מהפכה מכלכלה סוציאליסטית לכלכלה קפיטליסטית, זה הביא לעלייה מסוימת באי השוויון, ואחר כך לירידה באי השוויון כי אנשים הצטרפו לשוק העבודה".
הדיבור על אי השוויון יכל לשמש הצדקה לחינוך חינם בחלק מהמקרים, אך נתניהו התקשה להשלים יותר משני משפטים בנושא וחזר לדבר על יוקר המחיה.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', היה נראה מוטרד מדבר אחר לגמרי - הדימוי התקשורתי שדבק בו לאחרונה כשר כושל שלא עשה כמעט דבר לטיפול ביוקר המחיה ולמיתון הנזקים הכלכליים של הרפורמה המשטרית והביא חוק הסדרים דליל. הוא האשים את התקשורת ב"קמפייין שקרי וחסר מעצורים". לדבריו, "התקשורת מנסה לטעון ששום דבר לא נעשה, אבל זה לא יעזור כי האזרח רואה שהתלוש שלו גדל".
סמוטריץ' הזכיר את הארכת נקודות הזיכוי ואת החתימה על צו המכסים - שני צעדים של הממשלה הקודמת - כהישגים שלו. כמו כן, ציין את החתימה על ההסכם עם ההסתדרות, את החלטתו השנויה במחלוקת להפר את ההסכם עם המחלבות ולצמצם את העליה הצפויה במחירי החלב, ואת הצו שלו להורדת מחירי הדלק.
עם זאת, שר האוצר גם הדגיש בנאומו כי המהלכים הנוכחיים בעולם החינוך אינם "הלאמה של מערכת המעונות הפרטת" וכי התכנית הנוכחית "משמרת תמריצים חיוביים בשוק התעסוקה". ואכן, שתי הנקודות הללו הן הישג יפה של סמוטריץ' ופקידי האוצר, אלא שהם מוטלים בספק, ולצורך זה צריך לדבר קצת על התוכנית.
על פי התוכנית, יינתנו שתי נקודות זיכוי נוספת לכל הורה שיש בחזקתו ילד בגיל 0-3, אלא שנקודת זיכוי זו תהיה ייחודית - היא תינתן גם להורים שלא הגיעו לסף המס (כלומר, במקרים שההורים בכלל לא הגיעו לסף המס הם יקבלו מענק בשווי נקודת זיכוי). המשמעות היא כי אם שני ההורים עובדים ויש להם חבות מס או שלחלופין הם לא הגיעו לסף המס, הם יקבלו תוספת של כ-940 שקל מדי חודש להכנסתם הפנויה. או כמו שסיכם ראש הממשלה, "בערך 30 אלף עבור כל ילד שנולד".
מהלך זה הוא חיובי מבחינת האוצר, שכן אוכלוסיות שלא עובדות (בעיקר גברים חרדים ונשים ערביות) לא ייהנו מהטבה הזו, ומצד שני, יהיה להן תמריץ לעבוד, כי אפילו אם הן יעבדו בשכר נמוך, יקבלו תוספת לשכרם. אלא שספק רב האם החרדים שהממשלה תלויה בהם יסכימו למהלך הזה, ולא ידרשו שהמענקים הללו יינתנו איכשהו גם לאברכים.
האמירה השנייה של סמוטריץ' שלפיה המערכת הפרטית תמשיך להתקיים, קשורה בעובדה שכיום המערכת הרשמית (מעונות הסמל) מקבלות רק כ-30% מהילדים בקבוצת הגיל הזו. שר האוצר מצפה כי גם אחרי הגדלת הסבסוד, ושיפור איכות המערכת, עדיין תישאר מערכת פרטית משמעותית. אלא שציפיה זו תמוהה למדי, שכן כפי שהציג סמוטריץ' עצמו הכוונה היא להגדיל משמעותית את היצע המעונות לרמה של כ-80% מהילדים בתוך חמש שנים, באמצעות השקעה מאסיבית של 2.4 מיליארד שקל. אם אכן 80% מהילדים ילמדו במערכות מסובסדות, זהו צעד משמעותי בדרך להלאמת המעונות הפרטיים.
ולסיכום, מי ייהנו מחינוך חינם מגיל 0-3? למעשה, מדובר בקבוצה קטנה של הורים. הורים שזכאים לסבסוד ממשרד הכלכלה, ובתנאי שהם גם עובדים, ומצאו מקום במעונות הסמל הרשמיים. הם ייהנו מסבסוד של כ-2,700 שקל (1,000 בנקודות הזיכוי, ו-1,700 בסבסוד משרד הכלכלה) ששקול לחינוך חינם בגילאי 0 עד 3.