פרשנותיבוא החלב של סמוטריץ' - הבלון התפוצץ תוך שבועיים בלבד
פרשנות
יבוא החלב של סמוטריץ' - הבלון התפוצץ תוך שבועיים בלבד
במחצית הראשונה של 2023 ירדה כמות החלב המפוקח הנמכרת ב־8%, בשל המחסור בענף. הפתרון של שר האוצר סמוטריץ' – שנתמך רק על ידי רמי לוי, שייבא 65 אלף ליטר של חלב מפולין – לא יחפה על הכישלון שלו בטיפול במשק החלב
הבלוף של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמור היה להחזיק שלושה חודשים, אבל שבועיים בלבד אחרי שהכריז על "צעד היסטורי" במסגרתו פתח את השוק ליבוא חלב ניגר באמצעות הסרת המכס, הסתבר מה שהיה ידוע מראש — הכדאיות הכלכלית ביבוא חלב טרי לישראל נמוכה וככל הנראה לא משתלמת. לראיה, מרבית היבואנים סירבו להרים את הכפפה, ורמי לוי היה היחיד שנחלץ לסייע לשר, אבל ייבא כמות קטנה מאוד, תוך שהוא מבהיר כי אין בכוונתו להמשיך בכך בשלב זה.
כך, בזבז סמוטריץ' חודש נוסף, בלי לקדם פתרון לכשל שנוצר בשוק החלב והתעצם בעקבות החלטתו לפני כשלושה חודשים להפר את ההסכם הענפי שנחתם בספטמבר ולמנוע מהמחלבות את עדכון המחיר שהגיע להן, על פי החלטת ועדת המחירים, בראשות נציג משרד האוצר.
אתמול הגיעו לישראל שתי מכולות עם כ־65 אלף ליטר חלב פולני שייבאה חברת אדום גרופ בראשות ארז קורנפלד עבור רמי לוי. החלב בכשרות גבוהה של הרב מחפוד שיופץ בימים הקרובים לסניפי הרשת של לוי יימכר במחיר של 5.9 שקל, נמוך ב־13% מהמחיר הקבוע בצו הפיקוח על המחירים (6.8 שקל).
אפשר להעריך שהסיבה שיבואנים שונים לא עטו על ההזדמנות נוגעת לרווחיות נמוכה ביבוא הכרוך באופרציה מורכבת ועלויות גבוהות: נדרשת היערכות עם משגיחי כשרות שיחלבו את הפרות בחו"ל, ילוו את החלב בדרכו מהרפת למחלבה וישגיחו על תהליך הייצור. בנוסף, נדרשת הובלה ימית האורכת כשבועיים, או כמו במקרה הנוכחי, שינוע יבשתי מפולין ליוון ומשם בהובלה ימית, מה שמאפשר לקצר את פרק הזמן לשבוע, במטרה לצמצם את הפגיעה בחיי המדף של המוצר, אך היה כרוך בעלות גבוהה יותר.
הסחבת של סמוטריץ' וקודמו אביגדור ליברמן בעדכון מחיר החלב לצרכן משיקולים פופוליסטיים הובילו לקריסת מחלבות רמת הגולן בנובמבר האחרון, ועוד קודם לכן להחלטת מחלבת טרה להפסיק לייצר שקיות חלב, שהן אריזות החלב במחיר המפוקח הנמוך ביותר. במקום שקיות החלב, ששימשו חלק גדול מלקוחותיה המוסדיים, העבירה להם טרה את קרטוני הליטר של החלב המפוקח והעמיקה את המחסור במקררי החלב.
מנתוני סטורנקסט שהגיעו ל"כלכליסט" עולה כי במחצית הראשונה השנה שיווקו המחלבות 85.7 מיליון ליטר חלב מפוקח, ירידה של 8% ביחס לכמות החלב המפוקח שנמכרה במחצית הראשונה אשתקד. זאת, בעוד כמות החלב המועשר, שמחירו אינו מפוקח, הסתכמה במחצית הראשונה השנה ב־23.1 מיליון ליטר, זינוק של 21% ביחס לתקופה המקבילה בשנתיים האחרונות.
הירידה בכמות החלב המפוקח נגרמה כאמור בעקבות צמצום חד של ייצורו על ידי מחלבת טרה, שמכירותיה הכמותיות בקטגוריה ירדו במחצית הראשונה השנה ב־ 45.2%, וירידה של 19.7% בכמות החלב ששיווקה מחלבות רמת הגולן ששבה בהדרגה לפעילות. בהיעדר החלב המפוקח שמחירו עומד על 6.8 שקל לליטר, נאלצו הצרכנים לשלם עד כ־12 שקלים לליטר חלב מועשר.
למצב זה הגיע שוק החלב, אחרי שבעקבות העלייה המתמשכת שנרשמה בשנה שעברה במחיר החלב הגולמי ותשומות נוספות, המליצה ועדת המחירים המשותפת של משרד האוצר ומשרד החקלאות במרץ אשתקד לעדכן את מחירי מוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 6.49%. אלא שבמסגרת הסכם ענפי שנחתם ביוני 2022 נעתרו המחלבות לבקשת ליברמן להסתפק בעלייה של 4.9% שנכנסה לתוקף בספטמבר האחרון. זאת בתמורה להתחייבות המדינה לכך שעדכון המחיר לצרכן יעבור החל ממאי החולף למנגנון אוטומטי, שאינו מצריך את אישור השרים.
במאי עמד שיעור ההתייקרות על 16% וסמוטריץ' בחר להפר את ההתחייבות ולאלץ את המחלבות להסתפק בהעלאת מחיר של 9.3% בלבד. ההתנהלות של שרי האוצר, שבשלב הראשון הובילה לקריסת מחלבות רמת הגולן, תורגמה בהמשך לצמצום הייצור על ידי טרה והפתרון של סמוטריץ' היה להסיר את המכס על יבוא חלב.
לוי הסביר בתחילת הדרך שקידם את היבוא כי רצה לתת מענה למחסור שנוצר, אלא שאתמול כבר הבהיר שאין בכוונתו להמשיך לייבא, אלא אם יווצר שוב מחסור. אפשר להעריך שלוי רצה בעיקר להראות שהדבר אפשרי ואף בחר למכור את החלב במחיר נמוך מזה של המוצר המקומי, מה שמשרת אותו הן כשוט על המחלבות והן ככלי שיווקי, בדומה למבצעי העוף בשקל בהם נקט בעבר. זאת בתקופה בה הרשת שלו מתמודדת עם כניסת קרפור לישראל ועם כניסתו הצפויה של מותג ספאר על ידי שופרסל. באותה הזדמנות עשה "ג'סטה" לסמוטריץ' כשמנע ממנו את המבוכה לו אף יבואן לא היה עושה שימוש באותו "צעד הסטורי" עליו הכריז. אפשר להעריך כי גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הכלכלה ניר ברקת שמיהרו לגזור סרטים בהשקת קרפור ולייחס לעצמם את הגעת המותג לישראל יעריכו את הצעד של לוי, שיוכל לשמש אותם להציג פעולה בה נקטו לטיפול ביוקר המחייה.
בשונה מלוי, שרואה בתרומה השיווקית של המהלך ערך שמצדיק את העלויות הכרוכות בייבוא, היבואן צביקה ויליגר ויתר על הכוונה לייבא חלב ניגר בשל חוסר הכדאיות הכלכלית והגבלת התקופה במהלכה יוסר המכס בגובה 40% לשלושה חודשים בלבד.
בינתיים עתרה מועצת החלב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה. בית המשפט לא נעתר לבקשה לצו מניעה, אך קבע כי בעוד כשבועיים תדרש המדינה להעביר את תגובתה לעתירה. בהקשר זה, המחלוקת בין סמוטריץ' לשר החקלאות אבי דיכטר, שהתנגד להסרת המכס והציג נתונים לפיהם אין בישראל מחסור בחלב, תאלץ את היעוץ המשפטי לממשלה להכריע על איזו עמדה להגן. יתכן שהרצון להמנע מכך, יגרום לסמוטריץ', שלא נענה עד כה לבקשות הרפתנים להפגש עימם ולמצוא פתרון לבעיה הענפית, לקדם זאת כעת, בתמורה לכך שימשכו את העתירה.