סגור

המים יתייקרו ב-0.7% בינואר; ביולי צפויה העלאה נוספת

תעריף המים יעלה על בסיס עדכון סל המדדים בלבד; עם זאת בשל המלחמה הוחלט לדחות ליולי את הליך השימוע לציבור הכולל את השינויים בעלויות אספקת המים - אז צפוי המחיר לעלות ב-4%-5%

תעריף המים יעלה בכ-0.73% בסוף החודש. לאחר ההתייקרות, החשבון הממוצע החודשי הממוצע למשק בית עם 4 נפשות (צריכה של 16 מ"ק) יעמוד על כ-141.5 שקל בחודש, עלייה של 1.5 שקל בחודש.
בשל המלחמה, החליטו ברשות המים להעלות את התעריף על בסיס עדכון סל המדדים (מדד המחירים לצרכן, מחיר החשמל והשכר הממוצע), ולא לצאת בהליך שימוע לציבור הכולל את השינויים בעלויות אספקת המים כגון רכישת מים מותפלים. ככל הנראה, השימוע יידחה ליולי, ויכלול עלייה בתעריף המים של 4%-5%.
במטרה לעודד שימוש חכם ולא בזבזני במים, תעריף המים מחולק לכמות מוכרת (עד 3.5 מ"ק לנפש, ולפחות 7 מ"ק למשק בית), ותעריך גבוה יותר לכל כמות נוספת. לאחר עדכון המדדים, התעריף לכמות מוכרת יעמוד על 7.954 שקלים למ"ק, לעומת 7.897 שקלים כיום. התעריף לכל כמות מעבר יעמוד על 14.599 שקל למ"ק, לעומת 14.492 שקל טרם השינוי.
תעריף המים מתעדכן פעמיים בשנה (ביולי ובינואר), על פי שקלול שלושה רכיבים. מדד המחירים לצרכן, השכר הממוצע, ותעריף החשמל. המרכיב העיקרי בקביעת תעריף המים הוא מדד המחירים לצרכן, הקובע 85% מתעריף המים. כלומר, עלייה של 1% במדד המחירים לצרכן, מובילה לעלייה של 0.85% בתעריף המים. הרכיב השני הוא השכר הממוצע. 10% מתעריף המים נקבע על לפיו, כך שעלייה של 1% במדד השכר, מובילה לעלייה של 0.1% בתעריף המים.
המרכיב השלישי המשפיע על 5% מתעריף המים הוא מחיר החשמל, וזאת בשל צריכת החשמל הגבוהה שדורשים מתקני ההתפלה ומערכת הולכת המים. מקורות לבדה, המובילה את המים ממתקני ההתפלה ועד לכניסה לערים, צורכת כ-4%-5% מכל החשמל המיוצר בישראל, והיא צרכנית החשמל האזרחית הגדולה במדינה.
מעבר לעדכון המדדים, בעדכון המדדים של ינואר מפרסמת רשות המים שימוע לעדכון התעריף בהתאם לשינויים שונים במשק המים כגון השינויים בעלויות אספקת המים, עלות בניית תשתיות המים והביוב ועלות רכישת מים מותפלים. כאמור, בשל המלחמה החליטו ברשות המים לדחות את ההחלטה לעדכון התעריף של יולי, אך על פי הודעת הרשות מדובר בתוספת של 4%-5%, שמשקפת עלייה של 5.5-7 שקלים בחודש למשפחה.