סגור
מלחמת עזה חיילים סמוך לגבול עזה
חיילים בדרום (צילום: YURI CORTEZ / AFP)

הפיצוי לעסקים צפוי לגדול בוועדת הכספים

חברי הכנסת והארגונים הכלכליים התגייסו כדי לשפר את מתווה הפיצויים הראשוני של האוצר לעסקים ולעובדים שנפגעו במלחמה. בקואליציה מודעים לביקורת הציבורית החריפה על הממשלה וידרשו הגדלת מענקים

ועדת הכספים תבצע שינויים מהותיים במתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים שהוצג בסוף השבוע על ידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
הוועדה ככל הנראה תגדיל את תקרות מענק ההמשכיות העסקית, שעומד כרגע על 300 אלף שקל, ובנוסף מתכננת להגדיל את שיעור ההשתתפות המקסימלי בהוצאות הקבועות העומד על 18%, להגדיל את אחוז ההשתתפות בשכר העובדים שנמצאים בחל"ת גמיש העומד על 60%, ותגדיל את המקדם הדיפרנציאלי לעסקים שנפגעו העומד על 60%.
כמו כן, תובעים בוועדה להגדיל את רשימת היישובים שעליהם יחול המתווה על מנת שיכלול גם את נתיבות ואופקים. המתווה שהוצג על ידי האוצר כולל את אשקלון.
בנוסף, חברי הכנסת דורשים להגדיל את הסיוע לעצמאים המשרתים במילואים ולעסקים הקטנים והבינוניים.
ועדת הכספים תחל ביום שני בסדרת דיונים במתווה הפיצויים, כאשר חלק מהצעדים מחייבים חקיקה ראשית בכנסת.
הח״כים מהקואליציה ומהאופוזיציה בוועדת הכספים, הארגונים הכלכליים, הסקטורים כמו חקלאים וקבלנים, והלוביסטים, שאותם הם שוכרים, כבר התגייסו לשפר את מתווה הפיצויים. ראשי הארגונים והלוביסטים כבר פנו אל חברי הכנסת כדי שיסייעו להם מול האוצר באמצעות שינוי המתווה בוועדה.
בקואליציה מודעים לביקורת החריפה בציבור על הממשלה בגין המחדל במתקפת החמאס ב־7 באוקטובר ואוזלת היד בטיפול במפונים ובתושבים שעדיין נמצאים תחת אש, ובעסקים שנפגעו בשל המלחמה, ועל כן יכפו על הממשלה לפתוח את הכיס. במיוחד לאחר הצהרתו של סמוטריץ' ביום חמישי כי "יש לנו כסף ואנחנו נשתמש בו עכשיו לכל מה שצריך ביד רחבה. כבר בימים הקרובים נגדיל את מסגרת התקציב בכנסת ונייצר לעצמנו גמישות מקסימלית".
בתשובה לשאלת "כלכליסט" אמר סמוטריץ' כי עלות יישום המתווה המוצע בתחום הסיוע היא 4.5 מיליארד שקל שימומנו מקרן מס רכוש.
סמוטריץ' הודה אף הוא כשהציג את המתווה כי הוא צפוי להשתנות בוועדת הכספים. בדומה למבצעים קודמים כמו שומר חומות, ועדת הכספים שיפרה את הנוסחאות שהוצגו על ידי האוצר והגדילה את הסיוע לאזרחים ולעסקים. זה מה שיקרה גם הפעם.
מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים ח"כ ולדימיר בליאק ויו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד יחד עם רועי כהן, נשיא ארגון לה"ב (לשכת העצמאים בישראל), כבר שיגרו ביום שישי מכתב אל סמוטריץ' שבו תבעו להכניס 8 שינויים מרכזיים במתווה: הגדלת תקרות מענק ההמשכיות העסקית מ־300 אלף שקל ל־500 אלף שקל, הגדלת אחוז ההשתתפות המקסימלי בהוצאות הקבועות ל־30%, הגדלת אחוז ההשתתפות בשכר העובדים שנמצאים בחל"ת גמיש מ־60% ל־75%, הגדלת המקדם הדיפרנציאלי לעסקים שנפגעו מ־60% ל־75%.
חברי יש עתיד גם דורשים מהוועדה להגדיל את טווח רשימת היישובים שעליהם יחול המתווה מ־7 ק"מ ל־22 ק"מ מהגבול על מנת שיחול גם על נתיבות ואופקים. הח"כים גם מבקשים להגדיל את הסיוע לעצמאים המשרתים במילואים ולעסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל.
העניין הוא שהעסקים משוועים לסיוע מיידי ועל כן כל השינויים, התוספות והגדלת הפיצויים צריכים להיות מאושרים בהקדם ולהגיע ליעדם.