חסרי מעצורים: ההפיכה המשטרית נכנסה לקצב מסחרר של הצעות חוק פרטיות
חסרי מעצורים: ההפיכה המשטרית נכנסה לקצב מסחרר של הצעות חוק פרטיות
מניסיון לחסל את התקשורת החופשית, דרך סילוק שומרי הסף, הרס מערכת המשפט ועד יצירת "עיר מקלט" לח"כים – הקואליציה מצאה את הטריק: מבול הצעות חוק, רובן פרטיות, כדי לעקוף את התנגדויות היועמ"שית שמאוימת בהדחה
רצף החוקים וההחלטות ליישום ההפיכה המשטרית שמקדמות הממשלה והקואליציה במהירות רבה בחודש האחרון מאז נפתח כנס החורף של הכנסת מוכיח דבר אחד: לממשלה אין גבולות, ובעצם גם אין מי שיעצור אותה.
הממשלה והקואליציה פועלות בכל החזיתות כדי לבצע את ההפיכה המשטרית, ולפגוע ברשות השופטת, מערכת אכיפת החוק, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כלי התקשורת, הרחבת סמכויותיהם של בתי הדין שיביאו בסופו של דבר להחלשת מוסדות השלטון ולפגיעה באזרח.
רה"מ בנימין נתניהו לא עוצר באדום, בזכות רוב של 68 מנדטים בכנסת, שהושג לאחר שהעביר אליו את ארבעת ח"כי הימין הממלכתי ב"נזיד עדשים" של שני שרים: תיק החוץ לגדעון סער ושר המינהלות באוצר עבור זאב אלקין - שהוא ג'וב מיותר, וסגנית שר לא נחוצה - שרן השכל.
הרשות המחוקקת שנועדה לפקח על פעולות הרשות המבצעת הפכה למרמס בידי הממשלה לנוכח הרוב הקואליציוני שיש לה במשכן. "אנחנו יכולים לשנות את המשטר אם נרצה", התבטא השבוע שר התקשורת שלמה קרעי. לפי רצף המהלכים המהירים של הממשלה והקואליציה - שינוי המשטר כבר נמצא בשלבים מתקדמים באמצעות קידומן של הצעות חוק פרטיות בקצב מסחרר במליאת הכנסת ובוועדותיה. הסיבה: בהגשת הצעות חוק ממשלתיות לממשלה נדרשת הצגת חוות דעת של היועצת המשפטית לממשלה, שאותה בכלל רוצים השרים להדיח. ואילו בהצעות חוק פרטיות השרים והח"כים בקואליציה דוחים ומתעלמים מחוות הדעת של היועמש"ית.
כך, היום, בניגוד לעמדתה של גלי בהרב־מיארה אישרה המליאה בקריאה הטרומית הצעת חוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי שהגישה ח"כ טלי גוטליב (ליכוד). לפיה, בתוך שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף, ייסגר תאגיד השידור ויחדל מכל פעילותו. בהתאמה לכך, יבוטל חוק השידור הציבורי הישראלי והרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו תערוך מכרז למתן רישיון לשידורי טלוויזיה, על גבי האפיקים שבהם שידר התאגיד.
קרעי כמובן תמך בהצעת החוק, שאותה הגיש בעבר כחבר כנסת וקרא: "הליכוד הקים את התאגיד והליכוד רוצה עכשיו להפריט או לסגור אותו". הוא תקף את היועמ"שית שמתנגדת להצעת החוק. יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) סיכם את המצב בדיון במליאה: "זו התקפה על הדמוקרטיה הישראלית, על חופש הביטוי, על היצירה הישראלית במסווה של טיפול בבעיות התאגיד. אין מדינה בלי חופש ביטוי, בלי חופש יצירה".
ביום שני גם הונחה הצעת חוק להפרטת גלי צה"ל, על ידי ח"כ ניסים ואטורי (ליכוד). הצעת חוק זו תעבור הליך חקיקה מזורז. באותו היום גם הוגשו שתי הצעות חוק שידונו כבר בשבוע הבא בוועדת השרים לחקיקה שתכליתן: להגן על דובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין – נגדו הוגש השבוע כתב אישום בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים.
ואם לא די באלה: גם הצעת חוק נוספת של גוטליב להרחבת חסינות חברי הכנסת צפויה אף היא לעבור בהליך חקיקה מזורז. הצעת החוק הוגשה רק בשבוע שעבר ולא המתינה כמקובל 45 ימים לפני הדיון במליאה, אלא כבר הועלתה היום לדיון. לפי הצעת החוק פתיחת חקירה פלילית והגשת כתב אישום נגד ח"כ בתביעה אזרחית יתבצעו רק לאחר תמיכת 90 ח"כים במליאה. הח"כים יתבקשו לקבוע שהמעשה (שבעקבותיו תערך חקירה ויוגש כתב אישום) לא נעשה במהלך מילוי תפקידו.
ההצבעה בקריאה הטרומית נדחתה רק בשל התנגדות שהובעה לחוק מסיעת הימין הממלכתי וחשש בקואליציה מהיעדר רוב לאחר שבהצבעה על החוק להפרטת התאגיד הושג רוב דחוק של 49 בעד מול 46 נגד.
בקרוב יכריע בית המשפט בנוגע לחסינותה של גוטליב בתביעה בהיקף של 2.6 מיליון שקל שהגישה נגדה שקמה ברסלר בשל הפצת "אסופת שקרים קונספרטיבית". בהרב־מיארה הודיעה לאחרונה כי תיפתח חקירה בעניין נגד גוטליב לאחר שחשפה את תפקידו של בן זוגה של ברסלר - בכיר בשב"כ.
לפי הלך הרוח בקואליציה שמבקשת להחיל רטרואקטיבית פטור מהעמדה לדין על הדלפת מסמכים ביטחוניים לרה"מ - לא מן הנמנע שגם בסוף הח"כים ימנעו בחקיקה הגשת כתב אישום נגד גוטליב.