סגור
חיילים קניות סופרמרקט חרבות ברזל
קניות במהלך המלחמה ( צילום: AFP)

ג'יי.פי מורגן: גדל החשש להתפרצות אינפלציונית בישראל, הצמיחה ב-2024 - 1.8% בלבד

בנק ההשקעות הגדול בארה"ב פרסם סקירה על כלכלת ישראל בעקבות נתוני האינפלציה והצמיחה שפורסמו ביומיים האחרונים; להערכתו, לא צפויה הפחתת ריבית בקרוב, אך כן תהיה העלאת מסים

בנק ההשקעות הגדול בארה"ב, ג''י.פי מורגן, פרסם היום (ה') סקירה פסימית על כלכלת ישראל. לדברי כלכלניו, גם נתוני האינפלציה (שעלתה ב-2.8% בשנה - לפי מדד אפריל) וגם נתוני הצמיחה (שרשמה התאוששות חלקית בלבד ברבעון הראשון עם עלייה של 14.1%) הפתיעו לרעה. המסקנה אליה מגיעים הכלכלנים היא כי החששות להתפרצות אינפלציונית רק יגברו ובנק ישראל צפוי שלא להפחית ריבית בקרוב.
בג'יי.פי מורגן מתייחסים גם למדד מרץ שטיפס, ואומרים כי העלייה השנייה ברציפות עדיין אינה בגדר מגמה אך הדבר מדאיג במידה מסוימת. הם מסבירים כי במדד מרץ מחירי הטבק היו האחראים לעלייה המפתיעה. לגבי מדד אפריל, מסבירים שם כי סעיפי הטיסות לחו"ל והדיור הם אלו שתרמו לאינפלציה במידה ניכרת, למרות ההתמתנות במחירי המזון. לדבריהם, "יש סיכוי טוב שהעלייה במחירי הטיסות תתהפך חלקית במאי, אך העלייה בשכירות נראית לנו מהותית יותר והיא כנראה תימשך בחודשים הקרובים, במיוחד לנוכח העובדה כי ההיצע המוגבל (בדיור) עלול להמשיך לתמוך בעליית מחירים. יתרה מזו, המשך ההתאוששות הכלכלית אמורה לחזק עוד יותר את מגמת האינפלציה הבסיסית ברבעונים הקרובים". לפי תחזיתם, צפויה אינפלציה שנתית של כ-2.6% לסוף שנת 2024.
בג'יי.פי מורגן מתייחסים גם לנתוני הצמיחה החלשים שהיו מתחת לציפיות (לעומת הצפי שלהם שעמד על 15.5%). עם זאת, בבנק השקעות האמריקאי לא מתרגשים מכך יתר על המידה וכותבים כי "אנו נוטים לכנות את ההחמצה הזו – צנועה".
מהניתוח של ג'יי.פי מורגן עולה כי כל מרכיבי הביקוש המקומי (צריכה פרטית, השקעות וצריכה ציבורית) רשמו עליות חזקות מאוד. "עם זאת", מסבירים שם, "למעט הצריכה הציבורית, הרמות נשארות באופן ניכר מתחת לרמות שלפני המלחמה" ומדגישים כי ההפתעות העיקריות הגיעו מכיוונם של הייצוא (ירידה חדה של 11%) וההתאוששות המתונה בפעילות ההשקעות בבנייה למגורים. "הפעילות נשארה ב-35% מתחת לרמות שלפני המלחמה", כותבים בסקירה ומנפיקים תחזית מעט פסימית: "אנו צופים שקצב התאוששות הצמיחה יתמתן לכ-7% ברבעון השני ו-6% ברבעון השלישי, כאשר הוא יחזור לרמות שלפני המלחמה רק ברבעון השלישי. התחזית שלנו לצמיחה לשנה כולה היא של 1.8%" - דבר מגלם צמיחה שלילית לנפש. תחזיות בנק ישראל ומשרד האוצר עומדות על 2%.
לגבי המדיניות, בג'יי.פי מורגן סבורים כי "הפתעות האינפלציה האחרונות יעלו על אלו הקשורות לצמיחת התוצר" ומסבירים כי "האינפלציה עולה על היעד של 2% למרות הזעזוע בצמיחה, שלא מוסיף נחת לקובעי המדיניות". עוד מסבירים כלכלני המוסד הפיננסי כי העלאת המע"מ הצפויה השנה כבר מכבידה על הציפיות לאינפלציה בטווח הקצר ו"בנק ישראל ירצה לעקוב אחר השפעות החלטות המס ברבעונים הקרובים" - רמז לכך כי גם בג'יי.פי מורגן סבורים שהעלאות מסים נוספות בדרך.
בבנק מדגישים כי "הסביבה הגיאופוליטית נותרה מתוחה ונראה כי פרמיית הסיכון של ישראל עלתה לאחרונה. בנסיבות אלה, אנו חושבים שיהיה קשה לבנק ישראל להמשיך ולהקל על המדיניות (להפחית ריבית - א.פ.) בטווח הקרוב". בסקירה מדגישים כי הם נסוגים מהערכה המוקדמת יותר לגבי הפחתת ריבית בפגישה הקרובה החודש אך שומרים על תחזית של הפחתת מצטברת של 50 נ"ב ב-2024 - "אך ביצוע אותן הפחתות יהיה תלוי בהפחתת הסיכונים הגיאופוליטיים וכן בסביבה השווקים הגלובליים תומכת יותר (הפחתת ריבית של הפד - א.פ)".