סגור

בלעדי
לראשונה: קרן ממשלתית תנסה לצמצם את פערי המימון של הרשויות הערביות

משרד הרווחה מקים קרן בעלות של 115 מיליון שקל שתסייע לרשויות מקומיות ערביות לממן את דרישת המצ'ינג. השרה מירב כהן: "אם נצמצם פערים, האוכלוסייה הערבית תהיה מנוע צמיחה"

משרד הרווחה יפעיל החל מהשנה תוכנית לכיסוי ההשתתפות התואמת (מצ'ינג) בפרויקטים של רשויות מקומיות ערביות. עלות התוכנית היא 115 מיליון שקל לחמש שנים. המצ'ינג נחשב לאחד הגורמים המרכזיים להעמקת הפערים החברתיים, ויש קריאות רבות לביטולו. זו הפעם הראשונה שמופעלת תוכנית למימון המצ'ינג על ידי המדינה.


שיטת המימון הקיימת בתחומי הרווחה והחינוך דורשת, בדרך כלל, מכל הרשויות המקומיות מימון תואם בגודל זהה של 25% לפרויקטים ותקנים. השיטה נחשבת לאחד העיוותים התקציביים החמורים בישראל, ובמסגרת חוק ההסדרים האחרון נכללה הצעה למעבר לשיטה של מצ'ינג דיפרנציאלי, כלומר שיישובים חזקים ישלמו יותר מאשר יישובים חלשים, אבל ההצעה נפלה.

2 צפייה בגלריה
השרה לשוויון חברתי מירב כהן
השרה לשוויון חברתי מירב כהן
השרה לשוויון חברתי מירב כהן
(צילום: אלכס קולומויסקי)

הניסיון מלמד שגם כשמוקצים תקציבים להקמת מוסדות ציבור ביישובים ערביים, שיעור המימוש שלהם הוא לרוב נמוך. סיבה אחת לכך היא הקושי לאתר קרקע ולתכנן אותה, וסיבה אחרת היא קושי לממן את המצ'ינג. הקרן הממשלתית החדשה מעוניינת לפתור לפחות חלק מהבעיה זו.
במסגרת הקרן, הרשויות הערביות יהיו זכאיות לסיוע, לפי קריטריונים כמו גודל אוכלוסייה, מספר ילדים וצעירים, אשכול חברתי־כלכלי ועוד. הקרן תאפשר לבחור את הפרויקטים למימון המצ'ינג, הכוללים מרכזי עוצמה לטיפול בעוני, תוכניות לגיל הרך, מרכז יום תומך רב־תחומי לנוער בסיכון ועוד.

2 צפייה בגלריה
אינפו 30 מיליארד שקל לחברה הערבית
אינפו 30 מיליארד שקל לחברה הערבית
אינפו 30 מיליארד שקל לחברה הערבית

על הפעלת הקרן הוחלט במסגרת דיוני הוועדה המתמדת של תוכנית הפיתוח לחברה הערבית תקאדום (התקדמות), שעלותה 30 מיליארד שקל לחמש שנים. חברי הוועדה, שאותה מרכז המשרד לשוויון חברתי, ישבו בראשית החודש עם נציגי המשרדים כדי לאשר את תוכניות העבודה לשנה הקרובה.
אחד הלקחים שהופקו מהמכשולים ביישום תוכנית 922 בחומש הקודם היה שיש צורך לבדוק לא רק את היקף העברת הכספים אלא גם את העמידה ביעדים. לדברי מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי, מאיר בינג, אחת מסמכויות הוועדה היא היכולת להעביר כספים ממשרד שלא יקדם תוכניות למשרדים שיכולים להתקדם מהר יותר.
השרה לשוויון חברתי מירב כהן הוסיפה כי "התפקיד שלנו כמשרד לשוויון חברתי הוא לסנכרן בין התוכניות של המשרדים השונים ולוודא שהדברים מתקדמים בקצב הנכון. אישור תוכנית החומש היה רק הצעד הראשון. אם נצליח לצמצם פערים, נוכל לזכות באוכלוסייה הערבית כמנוע צמיחה - אם נזניח אותה, היא תכביד מאוד על מערכת הרווחה".