דעהכך פרסומי קרטל אופ"ק משפיעים על תנודתיות מחירי הנפט
דעה
כך פרסומי קרטל אופ"ק משפיעים על תנודתיות מחירי הנפט
הבנק הפדרלי חקר את המסרים של מדינות החברות באופ"ק, ומצא כי הם מפחיתים את תנודתיות מחיר הנפט, כך שכדאי לעקוב אחריהם. מסתבר כי המסרים מהימנים מספיק כדי שהספקים והלקוחות יתאימו את המלאים וההזמנות שלהם לפיהם
לשוק הנפט העולמי השלכות מרחיקות לכת על הפעילות הכלכלית ומדדי המחירים ליצרן ולצרכן. כמו כן הוא נתון לעימותים ומחלוקות בין מדינות ומחיריו תנודתיים למדי. כך קרה שבתחילת הקורונה ירד המחיר למינוס 40 דולר ואילו בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה זינק ל-120 דולר. שנתיים וחצי בלבד חלפו בתווך.
ארצות הברית היא מפיקת הנפט הגדולה בעולם, אך חלק ניכר מהיצע הנוזל מסופק על ידי קרטל אופ"ק ובשנים האחרונות רוסיה, מפיקה גדולה של הנוזל, הנתונה לעיצומים בידי מדינות המערב, מיישרת עמו קו.
נוכח טלטלות העבר ועל מנת לנהל סיכונים, פועל הקרטל, בשנים האחרונות, לצמצום התפוקה ובלימת סבבים של ירידות שערים חדות.
צורך זה של הקרטל גדל במיוחד בעקבות העלאות הריבית ברחבי העולם, שגררו האטה כלכלית, בפרט במדינות המפותחות, עתירות השימוש בנוזל. לכן, הביקוש שלהן לנפט הוגבל. בתוך כך, הלכו והתפתחו גם תחליפי הנפט – הגז הטבעי והאנרגיות המתחדשות לסוגיהן.
אולם, חברות הקרטל, בהנהגת סעודיה, יודעות כי קיצוץ חד של התפוקה עלול לייקר יתר על המידה את מחיר הנפט, להקשות עוד יותר על צריכתו, לגרור האטה חדה יותר של הפעילות הכלכלית העולמית וכך ליצור מעגל קסמים שלא יפעל לטובתן.
צריך גם לזכור שכשהמחיר עולה בחדות, כדאי לחברות קרטל להפיק קצת יותר ממה שמותר להן, כך שהכמות המופקת למעשה גדולה יותר מזו המוצהרת וגם את זה צריכה הנהגת הקרטל לקחת בחשבון.
משכך, על הקרטל להתנהל בזהירות הן בהתבטאויותיו התכופות והן בנוסח הפגישות שהוא מקיים אחת לחודש לצורך קביעת המכסות לחודשים הבאים.
הדבר דומה לבנק מרכזי, הנפגש גם הוא אחת לחודש – חודשיים לצורך קביעת הריבית וצריך לשדר מסר נהיר, מחד, אך כזה שלא יגרור תגובות יתר של שוקי ההון.
כלומר, הדילמה של הקרטל היא בין הצורך לשדר שקיפות, לבין הצורך להפתיע את השוק מעת לעת, אם הוא חושש שמחיר הנפט יורד יתר על המידה.
מהצד השני, לקוחות הקרטל צריכים לפתח כלים שיאפשרו להם להבין את הודעות הקרטל וללמוד מה מסתתר מאחוריהן, שכן כאמור הן לא בהכרח שקופות. אני ככלכלן מנסה לעשות זאת, תוך שימוש בכלים המסייעים לי לבחון הודעות של בנקים מרכזיים, לדוגמא.
הכלים הללו חשובים כל כך, עד כי גופי מחקר ומוסדות נחשבים מייחדים להם מחקרים פרטניים. היכולת להסיק מהודעות הקרטל לאן פניו ולתזמן כך את עיתוי ההזמנות עשוי לחסוך ללקוחות הון עצום.
לאחרונה פורסם באתר הבנק הפדראלי מחקר שעסק בנושא. החוקרים ניתחו את תכני ההודעות השוטפות של קרטל אופ"ק ובחנו אם הן מספקות כשלעצמן מידע לשוק. לצורך כך הם פיתחו מודל אמפירי (כמותי) שקלט איתותים ציבוריים ששיגר הקרטל ובחן אם השוק ייחס להם מהימנות! מדובר בנרטיב וההתנסחות של הודעות הקרטל והשפעתם הן על היצע הנוזל והביקוש לו, המשליכים על כיוון המחיר, והן על הפעילות הספקולטיבית, המשפיעה יותר על תנודתיותו.
אחת הסיבות לבחינה זו היא שיפור היכולת לזהות אם שינוי של המחיר מצביע על מגמה חדשה, כלפי מטה או מעלה, או שמדובר בתנודות סביב מגמה קיימת.
המחקר העלה כי התקשורות והמסרים של חברות הקרטל מפחיתים את תנודתיות מחיר הנפט! מסתבר כי הן מהימנות מספיק כדי שהספקים והלקוחות יתאימו את המלאים וההזמנות שלהם לפיהן.
כך, משתתפי השוק מתייחסים להודעות הקרטל בתור מידע חשוב לגבי ההתפתחויות הצפויות בשוק הנפט.