סגור
חולה במסדרון בית חולים רמב"ם חיפה אוריגנל
חולה במסדרון בבית החולים רמב"ם (צילום: אלעד גרשגורן)

בלעדי
"עלול לעלות בחיים": ארבעת מנכ"לי קופות החולים מתריעים מפני השחיקה בתקציביהן

בהסכם הקואליציוני הובטחה תוספת של כמעט 6 מיליארד שקל למערכת הבריאות, אך כרגע מסתמן כי היא תעמוד על פחות ממיליארד שקל; מנכ"לי הקופות קיימו שיחה מיוחדת עם כלכליסט והזהירו כי הפגיעה התקציבית תגדיל את התורים ותסכן את חיי החולים

נדירים הרגעים שארבעת מנכ"לי קופות החולים מסכימים על משהו, אך בשיחה מיוחדת עם כלכליסט הם מזהירים בפני מכה אנושה בתקציביהם - מכה שעלולה לעלות בחיי אדם ותפגע בעיקר באזרחים החלשים ביותר.
הדברים מגיעים על רקע הפערים שהתגלו אמש (ד') בין ההבטחה בהסכם הקואליציוני עליו חתם יו''ר ש"ס, אריה דרעי, שמונה לשר הבריאות (ומינויו נפסל) לבין האוצר. לפי אותו הסכם, מערכת הבריאות, ודרכה קופות החולים, תקבל תוספת של כמעט 6 מיליארד שקל כאשר כעת מדובר על תוספת נמוכה ממיליארד שקל. נכון לכתיבת שורות אלו אין התקדמות ממשית במו"מ בין משרדי הבריאות והאוצר, כאשר באוצר העריכו כבר אמש כי התוספות למערכת יתבצעו אך לא בהיקף שהובטח.


1 צפייה בגלריה
אלי כהן מנכ"ל כללית, עוזי ביתן מנכ"ל מאוחדת, סיגל דדון מנכ"לית מכבי שירותי בריאות ו חיים פרננדס מנכ"ל לאומית.
אלי כהן מנכ"ל כללית, עוזי ביתן מנכ"ל מאוחדת, סיגל דדון מנכ"לית מכבי שירותי בריאות ו חיים פרננדס מנכ"ל לאומית.
אלי כהן מנכ"ל כללית, עוזי ביתן מנכ"ל מאוחדת, סיגל דדון מנכ"לית מכבי שירותי בריאות וחיים פרננדס מנכ"ל לאומית

"קראתי את כל הכתבות על אורך התורים לרפואה יועצת, ל-MRI, לרופאים בפריפריה, ועכשיו מגיע הזמן שהמערכת תקבל את האמצעים - בשביל לקצר תורים. עכשיו אנחנו רוצים לטפל בבעיות האלו אבל מגיעה המדינה ואומרת : אין כסף. הבריאות הפכה שוב לסקטור עם הכי פחות אמצעים", כך הסביר אלי כהן, מנכ"ל קופת חולים כללית בשיחה עם "כלכליסט".
כהן מפנה לנתוני הגירעון של קופות החולים שנחשפו בכלכליסט לפני כשבועיים, ועומדים עתה על 4.5 מיליארד שקל. לדבריו, "כל הקופות בגירעון קשה כאשר מצבן של הקופות הקטנות אפילו חמור יותר. כל הקופות הגישו תקציב גירעוני לשנת 2023 כאשר גודל הגירעון מותאם לגודל הקופה: אף אחת לא מתפרצת ולא משתגעת - זה המצב בשוק כרגע, וזה לא שמישהו יצר גירעון כדי לקחת כסף שלא מגיע לו. עכשיו המדינה צריכה להחליט מה היא רוצה: האם היא רוצה שהבריאות תהיה במקום האחרון?"
כהן מסכם: "עם המספרים שנכתבו בהסכמים הקואליציונים היינו יכולים להסתדר. אבל עכשיו המדינה אומרת: אין. הסכמי ייצוב? נדבר איתכם בעוד חצי שנה. בחצי שנה הקרובה יהיה הסכם שכר עם הרופאים ורוצים לקצר תורים ולפתוח את הסדרי הבחירה של בתי חולים. מה אני בתור מנכ"ל צריך לעשות? להחליט איך ואיפה אני פוגע בשירות? זו הבשורה של התקציב 2023".
"אנחנו נמצאים ברגעים מאוד דרמטיים", הזהיר גם עוזי ביתן, המנכ"ל החדש של מאוחדת בהתבטאות ראשונה מאז כניסתו לתפקיד לפני מספר שבועות, "גם התוספת שהובטחה למערכת הבריאות בהסכמים הקואליציונייים של 5.8 מיליארד שקל אינה מספיקה, אבל זה היה אמור להזרים חמצן חיוני למערכת שנמצאת במצב בעייתי מאוד. אם התוספת הזו תקוצץ בצורה דרמטית - כמו שאנחנו שומעים כרגע - זו תהיה מכה אנושה למערכת הבריאות, ומי שייפגע הכי קשה הם האזרחים החלשים יותר – לרבות אזרחי הפריפריה כי הרבה יותר קשה להפעיל את המרפאות המרוחקות באזורים המבודדים. אנחנו מאוד לא רוצים להגיע למצב הזה".
סיגל דדון, מנכ"לית מכבי, מזהירה כי "מצב כוח אדם במערכת הבריאות רע מאוד וללא תקציב אנחנו עלולים להגיע לכך שלא יהיה מי שיטפל באזרחים וזה דגל אדום למקבלי ההחלטות. הגירעון של כל הקופות הוא אירוע משברי קשה. התקציב הנוכחי הוא דרמטי כי קופות החולים נמצאות בשחיקה שלא נראתה כמותה בעבר. זו מציאות שלא הכרנו במדינת ישראל".
לדבריה, "נדרשים תקציבים משמעותיים נוספים כדי שנוכל לשפר את השירות וברור שזה לא חייב להיות בבת אחת. אפשר גם באופן מדוד. אבל למערכת הביטחון מגיע תקציב רב-שנתי ולבריאות לא מגיע? אם מערכת הבריאות תצא עם התוספת שיצאה מערכת הביטחון – דיינו. התרומה של מערכת הבריאות לחיים של כולנו פה לא נופלת מזו של מערכת הביטחון". חיים פרננדס, מנכ"ל לאומית, סיכם ואמר כי "המחסור גדול. אנחנו נותנים שירות טוב שבא לידי ביטוי בסוף בבריאות של המטופל, ברמת החיים שלו ברמת הסבל: אבחון מאוחר יכול לעלות בחיים".