פרשנותהיום השלישי לעדות חפץ: כש"החבר" נתניהו מבקש, אלוביץ' נענה
פרשנות
היום השלישי לעדות חפץ: כש"החבר" נתניהו מבקש, אלוביץ' נענה
מ"הערבים נוהרים" ועד לשרה ומריה קארי. היום השלישי לעדות ניר חפץ הוקדש לפריעת השטר של התביעה: מודעות נתניהו ליכולתו לקבל מוואלה את מה שהוא ומשפחתו דורשים. התברר שמנכ"ל האתר ועורכו שלחו לחפץ כותרות לאישור, באופן שהדהים אפילו אותו
1.
במוקד היום השלישי לעדות ניר חפץ - יועצו לשעבר של בנימין נתניהו - עמדה טובת ההנאה הנטענת לנתניהו – ההיענות החריגה והסיקור החיובי שקיבל מאתר וואלה. התובע, עו"ד אמיר טבנקין, התמקד באופן טבעי בכתבות שבהן האתר נעתר ללא תנאי. העד חפץ פעל מול בעל השליטה שאול אלוביץ' והמנכ"ל אילן ישועה להעברת הדרישות והפניות כיועץ התקשורת המשפחתי והאישי של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בשני ימי הדיונים האחרונים הוצפה משמעות תיקון כתב האישום שנדרש לפני תחילת המשפט על ידי הסנגורים בשני עניינים. הראשון, לפרק את הישות "משפחת נתניהו" למרכיביה בנימין, שרה ויאיר. השני, לפרט את אירועי הסיקור בוואלה שמבססים את ההיענות החריגה והסיקור החיובי.
אתמול קיבלנו את תוצאות ההפרדה. הקושי לבסס את מודעות בנימין לזיקת הגומלין השוחדית סיקור-רגולציה באמצעות שרה. היום התרכזה התביעה בנספח שצירפה התביעה – 315 אירועי הסיקור.
2.
הריאיון המפורסם עם דב גיל-הר באתר וואלה לפני הבחירות. "נתניהו", העיד חפץ, "לא רצה את גיל-הר כי הוא מקנטר מרואיינים ולא נותן להם להשלים משפט. ישועה ואלקלעי שכנעו אותי שגיל-הר מסכים לתנאי שלא לקטוע את ראש הממשלה. שכנעתי את נתניהו להסכים בניגוד לרצונו והתברר שהוא כרגיל צדק. גיל-הר קטע אותו בלי סוף. הוא התפוצץ, קם בזעם והחל מחול שדים ממש. נתניהו דרש שהריאיון ייגנז".
ישועה ואלקלעי שלחו לחפץ לאישור כותרות והערות מערכתיות. חפץ הבליט את היקף ההיענות החריג של האתר: "הם שלחו לי מאחורי גבה של המערכת וביקשו ממני להסתיר"
החל משא ומתן לפתרון שיאשר את שידור הריאיון. ישועה ואלקלעי שלחו לחפץ לאישור כותרות והערות מערכתיות. חפץ בעדותו הבליט את היקף ההיענות של האתר: "הם שלחו לי מאחורי גבה של המערכת וביקשו ממני להסתיר, כי זה בניגוד לתקנון חברה ציבורית ובניגוד לאתיקה העיתונאית. אני לא זוכר שאי פעם שלחו לי לאישור, אפילו לא כלי תקשורת ידידותיים. לא נתקלתי אף פעם בקריירה שלי בדבר הזה שמאיין את כל המהות של כלי תקשורת".
3.
עצרת הימין לקראת הבחירות. ישועה מחליט להעבירה בשידור חי. ולא רק לשדר, אלא גם לקדם את השידור בפושים ולהשקיע עשרות אלפי שקלים בפרומואים.
חפץ הסביר כמה השידור הזה היה חשוב לנתניהו. הוא כמובן לא יזם את השידור, אבל בהחלט שמח על היוזמה של ישועה, שמצדו ביקש למנף את ההישג. "ישועה ביקש ממני שאומר (על יוזמתו) באופן אישי לנתניהו", העיד חפץ. וזה מסוג האירועים שבכוחם לתקף את האמירה של אלוביץ' לחפץ מאתמול ש"האתר הוא שלכם, של ראש הממשלה".
שובר השוויון של הבחירות היה סרטון "הערבים נוהרים". הטענות על אחוזי ההצבעה הגבוהים במגזר הערבי העכירו עד מאוד את מצב רוחו של נתניהו, שמיהר להקליט את הסרטון שהפצתו דרבנה את הליכודניקים לצאת לקלפיות. באתר וואלה קיבל הסרטון את הנוכחות והבולטות הגבוהות ביותר מכל הפלטפורמות שאליהן הופץ. הסרטון הזה ביסס את הטענה על תרומתו המכרעת של אתר וואלה לניצחון נתניהו בבחירות.
4.
על עוצמת מעמדו של נתניהו בוואלה אמורה להעיד הודעת הווטסאפ הבאה ששלח חפץ לאלוביץ' ולישועה. "אמור לעלות אצלכם מאמר שמאוד חשוב לחבר שלי". ומי זה "החבר שלי?" בנימין נתניהו כמובן.
"כאשר אני כותב שזה חשוב לנתניהו, אין סיכוי אחד למיליארד שלא יפורסם", העיד חפץ. מדובר היה במאמר שקשור לדו"ח מבקר המדינה בעניין המעונות שהעסיק מאוד את נתניהו בגלל השפעתו השלילית. המעונות הסיטו את קמפיין הליכוד מאזורי הנוחות של נתניהו, הביטחוניים והמדיניים, לאזורי הבזבזנות והנהנתנות. "מה היתה מידת ההיענות של וואלה בענייני מני נפתלי ביחס לכלי תקשורת אחרים?" שאל התובע עו"ד טבנקין, וחפץ השיב: "בענייני המעונות - היענות מוחלטת וטוטלית של האתר".
חפץ סיפר על הודעה שקיבל מנתניהו ומעורך דינו יוסי כהן: "עו"ד אפי דמרי מייצג אדם שהגיש תלונה נגד מני נפתלי במשטרת עפולה, צלצל אליו. נתניהו היה מעורב בעניינים האלה עד הפסיק האחרון".
"כאשר אני כותב שזה חשוב לנתניהו, אין סיכוי אחד למיליארד שלא יפורסם", העיד חפץ. מדובר היה במאמר שקשור לדו"ח מבקר המדינה בעניין המעונות
בשיחה עם יאיר נתניהו שהקלטתה הושמעה באולם, לחץ יאיר על חפץ, כדובר המשפחה, להוריד מאתר "דה מרקר" ידיעה שעסקה בענייניו האישיים. חפץ השיב: "דה מרקר זה לא שאול, הם לא מפחדים ממך". "למה התכוונת?" שאל עו"ד טבנקין. "וואלה מבחינת יאיר היא חומר ביד היוצר, מרחק שנות אור ממה שאפשר לעשות בדה מרקר", השיב חפץ.
5.
את הבקשות שהעביר חפץ לוואלה הוא קטלג תחת ההגדרה של מה שהיה חשוב למי במשפחת נתניהו. תוצאה מתחייבת מהצורך להפריד את הישות המשפחתית למרכיביה. כך פרסום מפגש של נתניהו ורעייתו עם הזמרת מריה קארי - "היה חשוב לשרה. מבחינת בנימין זה היה 'נייס טו האב'. לא יותר". לעומת זאת, הגרעין האיראני חשוב לו. חפץ העביר ציטוט של צחי הנגבי על הגרעין האיראני והשתמש בנשק הגרעיני של הבקשות – "החבר מבקש". וכשהחבר נתניהו מבקש, אלוביץ' נענה וישועה מבצע. סנגורו של נתניהו בעז בן צור התקומם על השימוש החוזר ב"חבר".
6.
יום העדויות הוקדש לפריעת השטר של התביעה: מודעות נתניהו ליכולתו לקבל מוואלה את מה שהוא ומשפחתו דורשים. גם אם לא תמיד קיבל, או שקיבל סיקור עוין - זו היתה תודעתו, טוענת התביעה. בדוגמאות שנמנו היום זיהיתי שלוש שעונות לקריטריון של היענות חריגה של האתר. הנכונות של ישועה לשדר את עצרת הימין, הנכונות של ישועה ואלקלעי לשלוח לחפץ בקשת אישור חריגה ביותר לכותרות באתר והבלטת הסרטון "הערבים נוהרים".
שאר הדוגמאות עסקו בעניינים אזוטריים ובהרבה רכילות. אבל לשיטת התביעה מדובר ב"כמות שעושה איכות", ברוח הרשעת ניסו שחם שניתנה לאחרונה.
ההגנה לשה את האירועים בכיוון הפוך ב-180 מעלות. ראשית, אין כמות כי אחרי שמבודדים את מעורבותו הישירה של נתניהו ב-315 האירועים, נקבל מעט מאוד, בוודאי כשהם נפרסים על ארבע שנים, תקופת השוחד הנטענת. שנית, מתוך מיעוט אירועי נתניהו, חלקם הגדול לגיטימיים כמו נסיעות לחו"ל, הגרעין האיראני ועוד. שלישית, אין לתביעה השוואה לכלי תקשורת אחרים.
השופטים יצטרכו להכריע בין שני הנרטיבים המתנגשים. בין התביעה שמציגה מסה קריטית של אירועים שבכוחם לבסס מודעות של נתניהו לטובת ההנאה התקשורתית, לכך שהאתר הוא שלו, לבין ההגנה שטוענת לכמות אירועים שאין בכוחם לבסס מודעות כזו, שאין אפשרות שנתניהו יעלה על דעתו שמדובר ב"ישראל היום", גרסת האינטרנט.