סגור
קארין אלהרר חברת כנסת
קארין אלהרר (אלכס קולומויסקי)

הסכמות באופוזיציה: קארין אלהרר תהיה המועמדת לוועדה לבחירת שופטים

יו"ר המחנה הממלכתי הודיע שהוא מוותר על מועמדת מטעמו לוועדה לבחירת שופטים - ויו"ר העבודה מיכאלי הצטרפה אליו. גנץ: "אסור לסכן את הדמוקרטיה"

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הודיע בפוסט שפרסם הבוקר (ד') בפייסבוק כי לא יעמיד מועמד מטעמו לוועדה לבחירת שופטים. הוא קרא להציג מועמדת מוסכמת של האופוזיציה ואמר: "אני קורא ללפיד ומיכאלי לא לסכן את הדמוקרטיה בשביל משחקי אגו וחשבונות פוליטיים". לדבריו, "מהרגע שהקואליציה מעמידה יותר ממועמד אחד - אסור לקחת את הסיכון".
הוא קרא ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד שהציג כמועמדת את ח"כ קארין אלהרר, וליו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי, שתומכת במינוייה של ח"כ אפרת רייטן - להגיע להסכמה על מועמדת אחת. זאת כדי שהאופוזיציה תוכל להתלכד סביב מועמדת אחת. בתגובה לדבריו הודיעה יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי כי לא תציג מועמד מטעמה.
גנץ הסביר את הצעד, לאחר ימים של מאבק מול ראש האופוזיציה יאיר לפיד על הסוגייה, ואמר כי "היעד המעשי החשוב ביותר שלנו בימים האלו כמי שרוצים בישראל יהודית, דמוקרטית, חזקה, צודקת וליברלית, הוא להביא להקמת הוועדה לבחירת שופטים במתכונתה, עם נציג אופוזיציה מכהן ולדאוג למינוי שופטים איכותיים, מגוונים ובלתי-תלויים".
את ההודעה פרסם בבוקר היום האחרון להגשת שמות המועמדים לוועדה למזכירות הכנסת. "שאלת ההתאמה של המועמד מטעם האופוזיציה חשובה, אך חשובה פחות מעצם היבחרותו. לכן, מתוך אחריות לאומית, החלטתי שסיעת המחנה הממלכתי לא תעמיד מועמד לוועדה לבחירת שופטים", אמר, "ההחלטה הזו אינה אומרת שהמועמדים שיש למחנה הממלכתי להציע פחות מתאימים - להפך. ההחלטה לא אומרת שהמועמד או המועמדת שלנו לא יכלו לנצח - להפך. היא אומרת שאסור לקחת סיכון על חשבון מדינת ישראל".
שר הביטחון לשעבר פנה לחבריו באופוזיציה וטען כי "את הסיכון הזה לפגיעה בדמוקרטיה הישראלית יש רק דרך אחת למנוע: לשים מועמדת אחת. בכוונתי לעשות כל מה שאוכל בכדי שכך יקרה. אני קורא לשתי המועמדות (קארין אלהרר ואפרת רייטן - מ"א), שתיהן ראויות, ולשני ראשי המפלגות הנוספים - יאיר לפיד ומרב מיכאלי, להגיע להסכמה ביניהם ולעבוד כאגרוף אחד בכדי שהמועמדת שנעמיד כאופוזיציה תיבחר". ראש האופוזיציה לפיד הודה לגנץ על הודעתו וכתב בטוויטר: "מודה לחברי גנץ על שיתוף הפעולה והאחריות בהחלטתו לפעול יחד בבחירת מועמדת האופוזיציה לוועדה למינוי שופטים. נמשיך להיאבק בחזית אחת להגנת הדמוקרטיה ולשמירה על עצמאות מערכת המשפט".
רק שלשום נודע כי גורמים ביש עתיד ערכו בימים האחרונים התייעצות לגבי פשרה אפשרית, שבמסגרתה תתקיים רוטציה בוועדה בין נציגי האופוזיציה. לפי אותה פשרה, את הקדנציה בוועדה לבחירת שופטים תפתח ח"כ קארין אלהרר ממפלגתו של לפיד, בעוד שח"כ פנינה תמנו שטה מהמחנה הממלכתי תכהן בוועדה למינוי דיינים למשך שנה וחצי - ובתום התקופה השתיים יתחלפו. עם זאת, עם הודעת גנץ הבוקר, הצעת הפשרה הזו, כך נראה, התייתרה.
ח"כ אלון שוסטר ממפלגתו של גנץ הסביר בריאיון ל-ynet radio הבוקר כי "אנחנו רוצים לוודא שאכן תהיה נציגות לאופוזיציה ולא לפצל קולות וזו ההחלטה, וההחלטה הזאת אני מקווה שתיתמך וכך אפשר יהיה להתקדם". הוא נשאל מדוע לוותר והשיב: "למה לריב? אני חושב שמה שחשוב כרגע למדינת ישראל, למשטר הדמוקרטי, לאווירה הטובה, להבנות בשיח החשוב תחת כנפי בית הנשיא זה שכן תהיה נציגות של האופוזיציה. ומהבחינה הזאת אני שלם לגמרי עם ההחלטה של יו"ר המחנה הממלכתי".
לפי שבוע בדיוק נפגשו לפיד וגנץ ולאחר מכן פרסמו הודעה משותפת על כך שסיכמו להמשיך ולפעול ביחד ובתיאום בסוגיית הוועדה לבחירת שופטים. במקביל נפגש גנץ גם עם מיכאלי, שמעוניינת שח"כ אפרת רייטן ממפלגתה תכהן בוועדה.
הניסיונות להגיע לפשרה בתוך האופוזיציה מגיעים בזמן שהאיומים למנות שני נציגים מטעם הקואליציה בוועדה, אם לא יושגו הסכמות בבית הנשיא בסוגיית המהפכה המשפטית, עדיין נמצאים על השולחן. אמנם היום כאמור שמות המועמדים יוגשו סופית, אולם גם לאחר מכן ניתן יהיה למשוך את השמות ולקיים הצבעה רק על המועמדים המוסכמים.
הבחירות החשאיות לנציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים יתקיימו ב-14 ביוני. עם זאת, גם אם ייבחרו נציג קואליציה ונציג אופוזיציה לוועדה וגם אם לא, שר המשפטים יריב לוין לא צפוי בכלל לכנס את הוועדה. הסיבה: בשיטה הנהוגה היום, שאותה הוא מנסה לשנות, נדרש רוב של שבעה מתוך תשעה נציגים כדי לבחור שופט לעליון - כאשר שלושה מתוך הנציגים בוועדה הם שופטים, ושניים נוספים הם נציגי לשכת עורכי הדין. כך, לוין יידרש להסכמה רחבה כדי למנות שופט עליון אחד וגם את נשיא העליון הבא, שעד כה נבחר בשיטת הסניוריטי.
יש לציין כי לוין כלל לא מאיים להתפטר גם אם ייבחר נציג אופוזיציה לוועדה לבחירת שופטים - ולמעשה ויתר לעת עתה על בחירת שני נציגי קואליציה, מכיוון שלדבריו "בהרכב הנוכחי אין לזה משמעות". לפי מקורביו, "הדבר היחיד שחשוב מבחינתו, שהחוקים יעברו ושתתבצע רפורמה במערכת המשפט כפי שהובטח לבוחרי הימין".