פרשת קבוצת השקעות הנדל"ן פרסונל: "חוב של כחצי מיליארד שקל למאות מלווים"
פרשת קבוצת השקעות הנדל"ן פרסונל: "חוב של כחצי מיליארד שקל למאות מלווים"
הנאמנים שמונו לשש חברות בנות בקבוצת הנדל"ן הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית, הגישו לביהמ"ש דו"ח ראשון: "בפנינו קריסת ענק של קבוצת חברות" עם מאות נושים. הנאמנים חושפים כי בתוך חמש שנים גבתה קבוצת פרסונל עמלות גיוס בסכום דמיוני של 100 מיליון שקל
הנאמנים של שש חברות בקבוצת חברת הנדל"ן פרסונל הגישו אתמול (ג') לבית המשפט דו"ח ראשוני שבו ציינו כי "ניתן לומר כבר כעת, כי ממועד מינויים לתפקיד, נחשפו הנאמנים לאירוע בקנה מידה גדול ומטריד ממש, שבמסגרתו התגלתה בפניהם תמונה עגומה אודות התנהלותן של כ-70 חברות המוחזקות (חלקן באופן ישיר וחלקן בשרשור) באמצעות בעלי השליטה – התנהלות העונה לכאורה, להגדרת הונאת 'פונזי'".
הנאמנים, עו"ד דורית לוי טילר ורו"ח שלומי פיליבה, מציינים עוד בדו"ח הראשוני כי "החברות, בין היתר, באמצעות חברת פרסונל אינווסט ובעזרת 'משווקים' מטעמה של פרסונל אינווסט, גייסו באמצעות הסכמי הלוואה פרטניים, כ-739 מיליון שקל ממאות מלווים פרטיים תוך הבטחה להחזר ריבית חודשית בשיעורים גבוהים מהמקובל על חשבון הקרן. התחייבויות אלו, 'גולגלו' במהלך השנים, כאשר כספי ההלוואות המאוחרות משרתות את ההלוואות הישנות - במבנה 'פירמידה' - עד אשר בחודשים שעובר למתן צו פתיחת הליכים, הודיעו בעלי השליטה למלווים, כי אין באפשרותם לשלם את תשלומי הריבית ודומה כי כבר אז היה ברור להם כי אין יכולת להחזיר את הקרן של ההלוואות".
הנאמנים מציינים עוד כי "נכון לעת חתימת דו"ח זה ומנתונים ראשונים שנאספו על ידי הנאמנים, עולה, כי חובות הקבוצה בגין יתרת ההלוואות הבלתי מסולקות למאות המלווים הפרטיים, מסתכמים לסכום ניכר של כ-525 מיליון שקל".
פרסונל היא חברת נדל"ן שפועלת בתחום ההתחדשות העירונית. לחברה יש שתי זרועות: אחת ביצועית, בשם איתנים 148. זו החברה היזמית שבונה פרויקטים למגורים; השנייה היא זרוע פיננסית בשם פרסונל אינווסט, שמגייסת כספים ממשקיעים, שמשמשים כהלוואה לחברה היזמית, בתמורה לריבית אטרקטיבית. כך, קבוצת פרסונל מפחיתה את הצורך שלה בקבלת מימון בנקאי. המשבר בפרסונל נחשף בכלכליסט ביולי, אז התברר כי אלון מורן, בעל השליטה יחד עם אלישי להב ומנכ"ל הקבוצה, פנה למשקיעי החברה והסביר כי בעקבות קשיי נזילות היא מתקשה לשלם את הריבית כפי שהתחייבה להם.
עוד עולה מהדו"ח שהגישו אתמול הנאמנים כי בשבוע שעבר חקרו הנאמנים את בעלי השליטה לשם התחקות אחר התנהלותם של בעלי השליטה בחברות ובכלל זה, הנסיבות אשר הביאו לקריסתן הכלכלית עד לכדי חדלות פירעון. עוד נטען כי מבדיקת הנאמנים עולה כי כלל החברות נוהלו כמקשה אחת. "הכספים הועברו מחשבונות הנאמנות לחשבונות החברות ומשם נמוגו".
בסיום הדו"ח, מציינים הנאמנים כי "בפנינו קריסת ענק של קבוצת חברות אשר נוהלו על ידי שני בעלי השליטה, ככל הנראה תוך התמקדות של בעלי השליטה בגיוסי הכספים וקבלת העמלות בגינן. אין ספק כי כעבור שבועיים מעת מינוי הנאמנים, התמונה העולה מבחינת התנהלות בעלי השליטה מטרידה ביותר ועדיין רב הנסתר על הנגלה בפרשה קשה זו, אשר רק קצה הקרחון נתגלה בה עד כה ועל הנאמנים מוטלת מלאכה רבה ומעמיקה – כדי להביא את פרטי הדברים כהווייתם, להטיל אחריות על הגורמים הרלבנטיים שהביאו את המלווים לשוקת השבורה שאליה הגיעו כמו גם להתחקות אחרי מקורות אפשריים לריפוי ולו חלקי של חובות מאות נושי הקבוצה. וכך נעשה!". לקבוצה מאות נושים פרטיים המיוצגים בין השאר על ידי עוה"ד אוהד הראל ובת חן רחמים, עו"ד שי גליקמן, עו"ד צבי וישנגרד ועוד.
עו"ד שי גליקמן שמייצג משקיעים מסר בתגובה לדו"ח: "הדו"ח שהוגש על ידי הנאמנים, בעקבות עבודה מקיפה שביצעו מאז מונו, משקף תמונה קשה בנוגע להתנהלות החברות ונסיבות הגעתן להליך חדלות פירעון. אנו סומכים על הנאמנים שימשיכו בביצוע עבודתם לאתר את הכספים העצומים שהושקעו ואינם, על מנת לצמצם את הנזקים הכבדים שנגרמו למשקיעים ולהשיב להם את כספם".
100 מיליון שקל בדמי ניהול
על פי הנאמנים, הריבית הגבוהה שהבטיחה הקבוצה לחוסכים מטילה בסימן שאלה את הכוונות העסקיות של הקבוצה. כך, בהתאם לקבצי האקסל וריכוז החובות עולה כי "הריבית החודשית ששולמה למלווים בחודשים האחרונים הייתה כ-3.5 מיליון שקל, כ-42 מיליון שקל בקצב שנתי. מדובר בסכום עתק, ולאר הנתונים להם נחשפו הנאמנים עד כה, ספק רב (לשון עדינה) כי ניתן לכסותם מעודפי 'פעילות' הקבוצה". כלומר החברות השונות בקבוצה לוו כספים מחוסכים פרטיים גם כאשר היה ברור שהקבוצה לא תוכל לעמוד בהחזר – גם אם פעילות הקבוצה לא הייתה מופסקת.
בד בבד עם תשלומי הריבית הגבוהה למשקיעים, הנאמנים חושפים כי בתוך חמש שנים גבתה קבוצת פרסונל עמלות גיוס בסכום דמיוני של 100 מיליון שקל. 94 מיליון שקל הן עמלות גיוס לחברת פרסונל אינווסט, הזרוע שהייתה אחראית על גיוס הכספים מהחוסכים, ו-6 מיליון שקל דמי ניהול שנמשכו על ידי בעלי השליטה בחברה לחברות שבשליטתם. על פי הנאמנים יש ו-100 מיליון שקל אינו הסכום הסופי מאחר ש"קיימות יתרות כספיות נוספות שהועברו בין טיסי איי ניהול פרוייקטים לפרסונל אינווסט והנאמנים בודקים את מהות ההעברות הללו".
הבהרה: חברת איתנים י.ר. בנייה וחיזוק מבנים בע״מ הפועלת ברמת גן אינה חלק מחברת איתנים 148 וקבוצת פרסונל