סגור
תחנת הכוח דליה תחנת כוח דליה אנרגיה
תחנת הכוח דליה (צילום: דגן פתרונות דיגיטליים)

דו"חות דליה אנרגיה: גידול ברווח ובעל שליטה חדש

תחנת הכוח נהנית מעליית מחירי האנרגיה ומסכמת את 2022 עם צמיחה של 18% בהכנסות. לצמיחה תרם גם המעבר למכירת 100% מהתחנה ללקוחות פרטיים. בדו"ח החברה מתריעה כי ההתפתחויות בכלכלה בעקבות השינויים בחקיקה המשפטית עלולים לפגוע בתוצאותיה בהמשך

תחנת הכוח דליה נהנית מעליית מחירי האנרגיה בעולם – בעקבות המלחמה באוקראינה - ומסכמת את 2022 עם צמיחה של 18% בהכנסות ביחס לשנה קודמת. זאת לאחר שבשנת 2021 רשמה צמיחה שנתית של 2% בלבד. לשיפור המהותי בשורת ההכנסות תרם גם המעבר למכירת 100% מהתחנה ללקוחות פרטיים. רגע לפני פרסום התוצאות הכספיות, משק אנרגיה הפכה אתמול לבעלת השליטה בדליה, עם אחזקה של 50.2%. בדו"ח מתריעה דליה אנרגיה כי ההתפתחויות בכלכלה הישראלית בעקבות השינויים בחקיקה המשפטית – בין היתר בעקבות אזהרות הכלכלנים מההשלכות הצפויות – עלולים לפגוע בתוצאות החברה בהמשך. בהקשר זה מדגישה החברה כי פיחות בשקל שייקר את מחיר הגז הטבעי ישפיע לרעה על ההכנסות. 
תחנת הכוח בדליה בעלת הספק של כ-900 מגה-וואט, הייתה אחראית לייצור של 7.9% מהחשמל בישראל בשנת 2022, ל-1.9 מיליארד שקל (18%). ברבעון האחרון של 2022, עמדו הכנסותיה של דליה על 504 מיליון שקל, גידול של 15% מהתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי אומנם גדל ב-140%, ל-175 מיליון שקל, אך הסיבה הייתה שבמהלך 2021 ביצעה החברה פירעון הלוואה בגובה של 63 מיליון שקל וגיוס חוב של 48 מיליון שקל. הרווח הנקי בשנת 2020 עמד על 167 מיליון שקל.
חלק מגידול ההכנסות מוסבר על ידי התמקדות באספקת חשמל ללקוחות פרטיים גדולים. בניגוד למרבית משקי הבית בישראל, צרכני חשמל גדולים משלמים תעריף שונה עבור צריכת החשמל בהתאם לשעות במהלך היום ולעונות השנה. בשעות שיא, לרוב אחר הצהריים, עלויות הפקת החשמל גדלות שכן יש להשתמש ביותר תחנות שחלק פחות יעילות, יותר מזהמות, ותפוקת האנרגיה הסולארית פוחתת. מספקי החשמל הפרטיים, להם גם מתקני ייצור, מוכרים את החשמל ללקוחות הגדולים. מכיוון שעלות הייצור דומה בכל שעות היום עבור יצרן בגז טבעי, החברה מרוויחה מהפער בתעריף החשמל בשעות היום השונות, מה שמאפשר לה להעניק הנחה לצרכני החשמל שלה.
על אף שהתחנה מפעילה שתי טורבינות המונעות בגז טבעי הנרכש בעיקר ממאגר תמר הישראלי, המלחמה באוקראינה השפיעה גם על הכנסותיה, התלויות ברכיב הייצור בתעריף החשמל – הנקבע על ידי רשות החשמל. רכיב הייצור נקבע, בין היתר, על בסיס עלויות הדלקים של חברת החשמל ומכיוון שבחברת החשמל ממשיכים לייצר חשמל באמצעות פחם שמחירו עלה ב 140% במהלך שנת 2022, עלה גם רכיב הייצור – כלומר הכנסות החברה. בשבוע שעבר, לאחר ירידה עקבית במחיר הפחם מתחילת 2023, יצאה רשות החשמל בשימוע להפחתת תעריף החשמל בכ-2%.
עם זאת, החברה הציגה גם חששות לגבי העתיד – בדגש על שער החליפין והמצב המשפטי. מכיוון שצריכת החשמל גדלה עם הגידול בתוצר, פגיעה במצב הכלכלי בישראל עלול להשפיע, כך על פי החברה, גם על הביקוש לחשמל ובכך על ביצועיה. כמו כן, היחלשות השקל שנגרמה בעיקר לאור ניסיונות הרפורמה המשפטית, עלולים לפגוע בפעילות החברה גם כן, שכן מחיר הגז הטבעי אותו היא רוכשת מוצמד לדולר.
במקביל לגידול ברווח, אתמול הודיעה חברת משק אנרגיה שתגדיל את אחזוקותיה בתחנת הכוח דליה ל-50.2%, על ידי רכישת חברת חברת תלדור תמורת הקצאה של 12% ממניות משק אנרגיה. העסקה החדשה תאפשר למשק אנרגיה לאחד את פעילות דליה בדוחות הכספיים.
השלמת העסקה תלויה בשורת תנאים, כגון אישור רשות התחרות, השלמת רכישה של 49.995% בשותפות המוגבלת תלמי יפה ורכישה בשיעור דומה בשותפות דורות סאן המחזיקות בפרויקטים סולאריים בארץ. כמו כן, תלדור תידרש להשלים רכישה של 50% מזכויות השותף הכללי בשותפויות אלו, שכיום מוחזקות על ידי אנלייט, בתמורה ל 17.5 מיליון שקל.