סגור
איש העסקים ארנון מילצ'ן
איש העסקים ארנון מילצ'ן. אם ישראל לא תתקן את החוק היא תוכנס לרשימה השחורה של המדינות (צילום: EPA)

התיקון לחוק מילצ'ן: רשות המסים תוכל להעביר מידע ששמור ברשות לאיסור הלבנת הון

רשות המסים עדכנה את תזכיר החוק שיבטל את הפטור מדיווח על הכנסות בחו"ל לעולים חדשים; הרשות תוכל למסור מידע לרשות מסים במדינה זרה, כולל זיהוי בעל החשבון ומטרות פתיחת החשבון, אך לא תוכל לעשות במידע שימוש

כמה ימים אחרי פרסום תזכיר חוק מילצ'ן, שנועד לבטל את הפטור מדיווח על הכנסות בחו"ל לעולים חדשים ותושבים חוזרים, רשות המסים נדרשה לעדכנו ולכלול בו עוד שני סעיפים שמאפשרים לה להעביר מידע לרשות מסים במדינה זרה. מדובר במידע שעד היום היה שמור רק אצל הרשות לאיסור הלבנת הון, והיה מגיע לידי רשות המסים רק בצו של בית משפט.
מדובר בזיהוי המדויק של הנהנה בחשבון, ומעבר לכך מדובר במידע שיאפשר "לברר את מקור הכספים המדויק, את עיסוקו של בעל החשבון, את מטרת פתיחת החשבון, או מטרת הפעולה. בירור הזיקה של פותח החשבון לישראל, לברר האם הוא איש ציבור זר". כל המידע הזה הוא מידע רגיש מאוד, שעד היום נכלל רק במאגרי הרשות לאיסור הלבנת הון, אך כעת, יחד עם ביטול הפטור מדיווח על הכנסות לעולים חדשים, הוכנסו תיקונים בחוק איסור הלבנת הון, ובפקודת מס הכנסה, שמאפשרים למנהל רשות המסים להעבירו במקרה שיש דרישה של רשות מס זרה.
עם זאת, למרות שהמידע יעבור דרך רשות המסים, היא לא תוכל לעשות בו שימוש. זהו מנגנון שנבנה כבר ב-2016, במסגרת חקיקת ה-FATCA, החוק לאכיפת מסים בחשבונות זרים, שהינו חוק פדרלי בארה"ב.
לפי מקורות, בשל הצורך להפיץ את תזכיר החוק במהירות התיקונים לא נכללו בנוסחו הראשון. מדובר בחקיקה שמקודמת בעקבות אזהרת הגלובל פורום, ואם ישראל לא תתקן את החוק היא תוכנס לרשימה השחורה של המדינות.
במקביל, משרד העלייה והקליטה פרסם באתר תזכירי החוק את עמדתם בנוגע לביטול הפטור מדיווח לעולים חדשים. לדברי משרד הקליטה הביטול "יכול להוות החמרה לא נכונה של דיני המס ביחס לעולים החדשים ויעמוד בניגוד לנהוג עד כה ואף בניגוד לעמדת רשות המסים בעבר". עם זאת, ניכר שאנשי משרד הקליטה מבינים כי אין מנוס מתיקון החוק, וביטול הפטור מחובת דיווח (הפטור מתשלום מסים יישאר, ש"ט) הוא עובדה מוגמרת, ולכן הם מתמקדים במספר כללים שלדעת משרד הקליטה יש להחיל על חובת הדיווח.
בין הדרישות של משרד הקליטה ניתן למצוא דרישה כי פטור הדיווח יישאר על עולים שמגיעים מארה"ב או ממדינות ה-OECD, בהן יש כבר דיווחים מסודרים. כמו כן, דורשים במשרד הקליטה שלא יהיה צורך בדיווח ישראלי מיוחד, ויהיה ניתן להשתמש בדיווח שמשמש את העולה במדינת המוצא שלו.
כמו כן, גם במקרה והעולה יידרש לדווח בישראל, הוא יוכל לדווח בשפת המקור שלו. בנוסף, דורשים במשרד הקליטה כי ייקבע במפורש כי "כוחו של הדיווח יהיה רק לעניין שקיפות וחילופי מידע, אך לא לעניין גביית מס או תשלום מכל סוג שהוא".