יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים חוזרת לפעולה אינטנסיבית
יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים חוזרת לפעולה אינטנסיבית
לאחר תקופה ארוכה בה הייתה היחידה מושבתת עקב משימות לאומיות (קורונה) חוזרת היחידה בכוחות מתוגברים. המטרה: להוריד באופן מידי את מספר השוהים הבלתי חוקיים בישראל. על הכוונת: מעסיקים פרטיים ומוסדיים
היום זה כבר לא מידע ששמור רק לעורכי דין ומשפטנים- העסקת עובד זר ששוהה בישראל ללא אשרה, או ללא אישור עבודה תקף בתחום העיסוק הרלוונטי הינה עבירה פלילית שתגרור הגשת כתב אישום ועונש בגינו. אמנם כבר למעלה מעשר שנים עברו מאז שהוגשו כתבי האישום המפורסמים נגד נילי פריאל ומשפחתי נמרודי, אך אל תטעו לחשוב שהחוקים בנושא התרופפו א ושלא אוכפים יותר העסקת עובד זר שלא כדין.
למעשה, אם לא שמעתם לאחרונה על אכיפת חוקי ההעסקה של עובדים זרים אז זו לא טעות- האכיפה התרופפה בשל הצרכים המיוחדים של תקופת הקורונה, שהסבו את שוטרי יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים לאכיפת חוקי הקורונה.
כיום, רשות מנהל האוכלוסין ויחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים מתכוונים לחזור ולאכוף באופן רציני העסקת עובדים זרים בניגוד לחוק.
יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים – הגוף האמון על אכיפת חוקי העסקת עובד זר
יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים, המזוהה כמנהל אכיפה וזרים היא זו שמבצעת את החקירה המשטרתית בנוגע להעסקת עובד הזר כולל מעקבים, איתור שוהים בלתי חוקיים, הוצאת צוים ועריכת חיפושים. לכל מחוז יחידת אכיפה משלו. למעשה, יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים גם אחראית לוודא שאף עובד זר לא ישהה בארץ ללא היתר, על אף שקיימים כיום ככל הנראה עוד אלפים ששוהים ועובדים שלא כדין.
למי אסור להעסיק עובד זר?
אם המידע הזה חדש בשבילכם או אם אתם זקוקים לריענון- כדאי שתדעו שבישראל החקיקה על העסקת עובד זר היא מוקפדת מאד. בניגוד למדינות אחרות כמו למשל גרמניה, שבה כל הורה ליותר מילד אחד רשאי להעסיק עובד או עובדת זרה כעזרה לטיפול בילדים, בישראל, העסקת עובד זר בעבודות כמו ניקיון, טיפול בילדים ועוד, אסורה בהחלט. הדבר מוביל לכך שהעסקת עובד זר בניגוד לחוק היא עניין די רווח- שכן ישנו קושי במציאת עובדים ישראלים לעבודות אלו שאינם גובים סכומי עתק ולא חסרים אלו שזקוקים לעזרה ללא יכולת לשלם סכומים כאלו.
עם זאת, ישנם מקרים מאד ספציפיים בהם העסקת עובד זר בניקיון או בעבודות אחרות של משק בית יהיה חוקי ואלו כאשר לעובד הזר ישנה אשרת עבודה בה מצוין שמותר לו לעבוד בכל עיסוק שהוא. מקרים אלו יחסית מעטים שכן מדובר לרוב או בילדים של עובדים זרים שנשארו לחיות בארץ וקיבלו היתר עבודה ושהייה, או לחילופין זרים שכבר קיבלו אשרות תושבות או שהייה מסיבות אחרות כגון פליטות, ועוד. יש לזכור כי אלו החריגים לכלל.
מהי המשמעות של העסקת עובד זר שלא כדין?
על אף שמדובר בתופעה נפוצה- החוק הוא חוק ויחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים חזרה לאכוף אותו- ובגדול. מה שהייתה בעבר עבירה מנהלית בלבד שגררה הטלת קנס מנהלי, כיום זו עבירה פלילית לכל דבר ועניין.
המשמעות של כך היא שהמנהל יכול לפתוח נגדכם בהליכים פליליים על כך שהעסקתם עובד הזר שלא כחוק והעונשים עלולים להגיע לקנסות של עשרות אלפי שקלים.
מתי מותר להעסיק עובד זר?
ישנם מספר תחומים בהם מותר להעסיק עובד זר והם תחומי החקלאות, הבנייה, עובדי סיעוד, במקרים בהם מדובר במומחה זר )בתחומים כגון מסעדנות, היי-טק, ועוד.( לכל תחום יש את הייחודיות שלו ואת הנוהל שלו- להעסקת העובד כדין. דרישת ההעסקה כדין היא כפולה- למעסיק חייב להיות היתר העסקה ולעובד חייב להיות היתר עבודה. כך, כמעסיקים, עליכם לדאוג לא רק להיתר שלכם אלא גם להיתר של עובדכם, אחרת אתם תהיו מואשמים בהעסקת עובד שאין לו היתר.
הקפדה על החוק – לפני ההעסקה, עם חידוש ההעסקה ולאחר תום ההעסקה
לכל אורך תקופת העסקת עובד הזר- עליכם להקפיד שאתם עובדים לפי הכללים. כך, לפני העסקת העובד הזר יש לפעול על פי נוהל משרד הפנים להוצאת ההיתר ולאחר מכן, תוך כדי ההעסקה, יש לוודא שאתם פועלים על פי התנאים המגיעים לו בהיתר. כך, בעת העסקת עובד זר יש לוודא שמעסיקים לפי החוק, וזה חולש לכל אורך התקופה. לרוב ההיתר הוא לתקופה מוגבלת ובתום התקופה עליכם להגיש בקשה לחידוש ההיתר שאף מוכיחה שאתם מעסיקים בהתאם לתנאים.
מה קורה אם יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים מתחילה לחקור אותי?
כאמור, יחידת האכיפה נגד העסקת עובדים זרים לא חוקיים חזרה לפעולה וזה אומר שהם עכשיו יעבדו קשה כדי להגיש כתבי אישום פליליים. עם זאת, כמו כל גוף משטרתי, עליה לפעול תוך כדי כיבוד הזכויות שלכם. חשוב לזכור שבכל מקרה של חיפוש או מעצר בגין עבירה של העסקת עובד זר שלא כדין, יש לכם זכות כמו בכל עבירה פלילית להיוועץ בעורך דין, וחשוב ליצור עמו קשר בהקדם האפשרי כדי למזער את השלכות החקירה והפגיעה בזכויותיכם.
מאת עו"ד זרי חזן - https://www.zarihazan.com/
d&b – לדעת להחליט