סגור
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש הממשלה בנימין נתניהו
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: AP/Alexander Zemlianichenko)

פרשנות
סטירת הלחי של פוטין לנתניהו מהדהדת עד ארה"ב

מבחינת נשיא רוסיה מלחמה במזרח התיכון היא חדשות טובות שכן היא מסיטה את העין הבינלאומית מהזוועות שרוסיה מחוללת באוקראינה. בנוסף, ניתן להבין כי ההשראה לתקיפות החמאס מגיעה מאופן הפעילות הרוסי כולל שיגור מל״טים

"נתניהו, ליגה אחרת", בישרו שלטי חוצות ענקיים שנפרסו ברחבי המדינה בקמפיין הבחירות של 2021 ועליהם תמונה מחוייכת של ראש הממשלה בנימין נתניהו לוחץ יד לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. החברות המופלאה הזאת שהחלה עם החזרתה של נעמה יששכר תמורת ויתורים לטובת רוסיה שהוסתרו, נמשכה גם עם גמגום בגינוי הפלישה לאוקראינה בשם "התיאום הבטחוני".
הנאמנות לפוטין, שכבר יותר משנה וחצי מבצע פשעי מלחמה באוקראינה, נשמרה ככל שהכפשתו של הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן על ידי מכונת הרשתות החברתיות של נתניהו, הלכה וגברה. אלא שכעת מקבל נתניהו סטירת לחי מליגה אחרת - פוטין חשף את פרצופו האמיתי וזה מעולם לא היה לטובתה של ישראל.
בעוד שמדינות שמעולם לא היו חברות של ישראל מגנות ומביעות סלידה וזעזוע מהתקפת החמאס ב־7 באוקטובר, פוטין שתק מאז שבת. כאשר כבר בחר להתבטא בנוגע לתקיפת החמאס, הביע תמיכה במאבקם הצודק של הטרוריסטים. בכך הצטרף פוטין למועדון הייחודי והמצומצם שכולל רק את איראן, קטאר, לבנון, סוריה, טורקיה וסעודיה - מדינות אשר טוענות כי ישראל הביאה את הטבח על עצמה.
פוטין, שהתייחס לתקיפת החמאס את ישראל רק ביום שלישי בפגישתו עם ראש ממשלת עיראק מוחמד א־סודאני, ציין כי ההסלמה, כהגדרתו, היא תולדה של כישלון המדיניות האמריקאית שחשבה כי תוכל לפתור את הסכסוך במזרח התיכון מבלי להתחשב באינטרסים של העם הפלסטינאי. פוטין אף קרא לשמירת האיפוק משני הצדדים כדי להפחית את הפגיעה באוכלוסייה האזרחית.
דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב שרעייתו, לשעבר אלופת החלקה על הקרח של רוסיה, נפשה לא אחת בישראל, כולל בשנה שעברה, כבר בזמן המלחמה באוקראינה והסנקציות שהוטלו על רוסיה, אמר שלשום כי בשלב זה פוטין לא מתכנן להתערב במלחמה. עם זאת, הוא הוסיף כי בקרמלין מוטרדים מאוד מהמצב שמהווה סיכון לכל האיזור, ובמידת הצורך יוכלו לסייע במגעים בין הצדדים.
אתמול פוטין התייחס פעם נוספת למלחמה בתגובה לשאלה שהופנתה אליו בכנס בנושא אנרגיה ברוסיה והשתמש בלקסיקון האופייני לו: "אם גברים רוצים להילחם ביניהם, שיילחמו, אבל את הנשים והילדים משני הצדדים צריך להשאיר בשקט", הוא אמר. פוטין הוסיף כי לבת הברית שלו איראן, שהתקרבה לרוסיה עוד יותר מאז ששתיהן מנודות בזירה הבינלאומית, לא היה כל קשר למתקפת הטרור של החמאס בישראל. "אין לכך כל הוכחות", אמר הנשיא הרוסי.
אזרחי רוסיה, שכבר התפכחו סופית בשנה וחצי האחרונות מאשליית פוטין, אם עוד הייתה כזו למישהו, מבינים כי גם אם ההנהגה שלהם לא הייתה מעורבת ישירות בהכשרה ואימון כוחות הקומנדו של החמאס, הם בהחלט שאבו השראה מכוחות פוטין. לפעמים, אגב, זה נעשה אפילו לא במתכוון, על ידי צבא הפרופגנדה של פוטין עצמו.
כך למשל, מנחה של תוכנית ראיונות פופולרית ברוסיה שמזוהה עם השלטון, זעקה אתמול "מדוע לא הזהרנו (כלומר רוסיה) את לא לפרסם ברשתות החברתיות סרטוני ווידאו של הזוועות שהם עשו", כך היא ניסחה זאת במקור בדיפלומטיות שמזכירה את טלי גוטליב, "הרי התקשורת המערבית עושה בזה שימוש". אחרים ניסו לטעון כי החמאס התחזק משום שהצליח לשים את ידו על כמויות גדולות של נשק מערבי אותו תפס באוקראינה.
לצד משפיעני רשת רוסים רבים שמזוהים עם המשטר של פוטין שמתבטאים בעד החמאס ברשתות החברתיות, ישנם גם רבים שמכים על חטא וכמעט מתנצלים על כך שפעולותיו של הנשיא הרוסי והצבא שלו, בדגש על כוח וגנר, שימשו כמעין תבנית ותוכנית שאומצה על ידי החמאס. "הרטוריקה היא אותה רטוריקה", הם כתבו ברשתות בימים האחרונים וביתר שאת אתמול כאשר בכיר בחמאס טען בראיון כי ההתקפה בשבת הייתה מכת מנע נגד ישראל שתיכננה לחסל את החמאס במתקפה משלה. זאת בדומה לרוסיה שטענה כי אוקראינה היוותה איום עליה.
אפשר לזהות את טביעות האצבע של רוסיה במתקפה ב־7 באוקטובר, אגב יום הולדתו של פוטין, ולא רק בהשוואות הקשות בין היישובים בעוטף עזה לבין הטבח שביצע הצבא הרוסי בעיירה האוקראינית בוצ'ה בתחילת הפלישה. זה מתחיל בשימוש במל"טים בפתיחת הפעולה של החמאס ברמה הטקטית וברמה האסטרטגית קשה להתעלם מכך שאיראן וחמאס נמלאו תעוזה ואומץ לנוכח הרפיסות ששידרו מדינות המערב כאשר הסתפקו במשלוחי נשק לאוקראינה, והתחמקו באופן עקבי ממעורבות צבאית ישירה כדי לא להתעמת עם רוסיה. האוקראינים מזהירים את ישראל ואת העולם כבר חודשים ארוכים כי איראן ורוסיה מנסות את המערכות החדשות שפיתחו, בדגש על כלי הטיס הבלתי מאויישים שלהן במלחמה באוקראינה, וכי בהמשך זה יגיע גם לישראל.
מבחינתו של פוטין, ולא צריך להיות אנליסט פוליטי גדול, מלחמה במזרח התיכון היא חדשות טובות. קודם כל היא מסיטה את העין הבינלאומית מהזוועות שרוסיה מחוללת באוקראינה כבר קרוב לשנתיים. יתרה מכך, הפעולות הנחושות של ארה"ב במזרח התיכון ובראשן העברה בהולה של נושאת המטוסים ג'רלד פורד לחופי ישראל על אלפי אנשי הצוות שלה ועשרות המטוסים, היא הרבה יותר ממה שארה"ב או מדינות מערב אחרות עשו עבור אוקראינה מתחילת המלחמה שם.
לצערה של אוקראינה פעולות אלה מראות לזלנסקי בפירוש כי המחוייבות האמריקאית כלפיהם נמוכה לאין שיעור מאשר לישראל. עבור פוטין זה מהווה איתות כי הוא יכול להמשיך בכתישה האיטית של אוקראינה כפי שהוא עושה כבר חודשים ארוכים, מבלי שמישהו יתערב מבחוץ.