סגור
בני שטיינמץ בבית משפט בז'נבה שוויץ אוגוסט 2022
בני שטיינמץ (צילום: AFP)

אחרי שעונשו הופחת: בני שטיינמץ שוב מערער על הרשעתו בשווייץ

איש העסקים הישראלי ערער בשבוע שעבר על הרשעתו בפרשת השוחד בגינאה. לטענת עורכי דינו, עד המדינה הישראלי מסר עדות ומסמכים שלדבריו זייף עבור שטיינמץ תמורת הבטחה מהתובע השווייצרי שלא יקרה לו דבר - זאת בניגוד לחוק בשווייץ. בשנה שעברה הפחית ביהמ"ש את עונשו מחמש לשלוש שנות מאסר 

איש העסקים בני שטיינמץ הגיש בשבוע שעבר ללשכה הפלילית לערעורים וביקורת (CPAR) בקנטון ז'נבה בשווייץ ערעור על הרשעתו בפרשת השוחד בגינאה.
על שטיינמץ, שהורשע בעבירות שוחד והלבנת הון, נגזרו שלוש שנות מאסר, שמתוכן הוא אמור לרצות 18 חודשים בפועל. זאת, לאחר שערער למקבילה השווייצרית לבית המשפט המחוזי, שהפחיתה באפריל אשתקד את עונשו שעמד בתחילה על חמש שנות מאסר.
בערעור, כך פרסם העיתון השווייצרי "טריביון דה-ז'נבה", טוען בין היתר שטיינמץ לפגם מהותי בתיק. לטענת עורכי דינו דניאל קינזר וכריסטיאן לושר, הרשעתו התבססה על עדות ומסמכים שסיפק לרשויות בשווייץ עד המדינה בישראל ששמו אסור בפרסום. אלא שלטענת הסנגורים, לפי החוק בשווייץ לא ניתן לתת כל טובת הנאה או הבטחה לעד - בניגוד לשיטה בישראל. לעד המדינה הישראלי, שהגיע לכאורה מיוזמתו לתובע בשווייץ למסור עדות ומסמכים שלדבריו זייף עבור שטיינמץ, ניתנה לטענתם הבטחה מהתובע השווייצרי שלא יקרה לו דבר, מה שלטענתם מהווה הפרה של החוק השווייצרי.
"יש ספק לגבי הראיות כי הנוהג היה בלתי חוקי", טענו עורכי הדין בבקשה שצוטטה בעיתון. "הדבר מטיל ספק בכל הראיות שנאספו ובחוסר משוא פנים של החקירה". צוות ההגנה טוען כי לאור הדברים החקירה מוטה ויש לזכותו. עורך דינו הישראלי של שטיינמץ, איתן מעוז, סירב למסור התייחסות לפניית כלכליסט לגבי הערעור.
בפסק הדין בשווייץ נקבע כי שטיינמץ השפיע על תהליך הענקת זכויות הכרייה בגינאה, במיוחד בסימנדו, אזור המכיל את אחד ממרבצי עפרות הברזל הגדולים בעולם. על פי פסק הדין, כדי להשיג את הוויתורים וטובות המשטר, הבטיח בני שטיינמץ ושילם 8.5 מיליון דולר למאמאדי טורה, אשתו הרביעית של הנשיא לשעבר לנסנה קונטה, בין השנים 2006 ל-2012. השחיתות התרחשה לכאורה באמצעות מעורבות של חברת קש שנתנה לכאורה שירותים לקבוצת החברות של בני שטיינמץ (BSGR).