דעהמשרד השיכון מציג: ההגנה הטובה ביותר היא ההתקפה
דעה
משרד השיכון מציג: ההגנה הטובה ביותר היא ההתקפה
אי אפשר לפתור את משבר הדיור עם קובץ אקסל ומספרים. מוטב לשרי הממשלה ומנכ"לי המשרדים לקחת אחריות לפני שהם מאשימים את כל העולם בכישלון
בשנה האחרונה שרי ממשלה יצאו בתוכניות פומפוזיות שאמורות להילחם במשבר הדיור, תוכניות שנועדו בעיקר למשוך כותרות חיוביות ולהעלות לתודעה את המסר – "אנחנו עשינו את שלנו". בפועל המציאות הראתה שמחירי הדירות לא רק שלא נעצרו או ירדו, אלא עלו בקצב מסחרר. אז איך מתרצים את הכישלון בפתרון של משבר הדיור? מאשימים את כולם ובעיקר אותנו, ציבור הקבלנים.
משרדי הממשלה מוצאים את כל התירוצים לכישלון שלהם בהורדה או לפחות עצירת הרכבת הדוהרת של מחירי הדיור – "היינו צריכים עוד זמן", "לא היתה ממשלה במשך שנתיים", "הקבלנים הם אלו שאחראים לעליית המחירים", ועוד כהנה וכהנה.
הגדילו לעשות לאחרונה צמרת מקבלי ההחלטות שיצאו בהאשמה חדשה נגד הקבלנים, וטענו בוועדת הכלכלה של הכנסת כי 83% מהדירות נמסרות באיחור של למעלה מ-60 יום, זאת לפי מדגם של משרד השיכון. עוד נטען כי הקבלנים נוקבים בחוזה מועד מסירת דירה אטרקטיבי ולא ריאלי כדי למקסם את אפשרות מכירת הדירות. זוהי עוד התקפה שנועדה להפנות אצבע מאשימה לכל גורם אחר, שאינו הממשלה, במצב הקשה של שוק הדיור בישראל.
צריך להבין שלקבלנים אין כל רצון או סיבה לעכב את מסירת הדירות. ההפך הוא הנכון: כל עיכוב במשך זמן הבנייה מעכב לקבלנים שחרור הון עצמי המושקע בפרויקט, שחרור ערבויות, העודף התזרימי נפגע, היכולת לקבל מימון וערבויות לפרויקטים חדשים נפגעת. לעתים הקבלנים נאלצים להגיע לפשרות ולשלם פיצויים לדיירים בגין איחורים במסירת הדירות, עלויות התקורה עולות באופן דרמטי ועוד.
יתר על כן, רוב העיכובים במסירות נובעים מסיבות שאינן תלויות בקבלן. גם כשקבלן מסיים לבנות בזמן, הוא צריך לעבור לא פחות משבעה מדורי גיהינום כדי לקבל טופס 4 לבניין מגופים כדוגמת הרשות המקומית, תאגידי מים, מכבי אש ועוד. העומס שיש על הגופים הללו עצום. לעתים משך ההמתנה לחיבור של חברת החשמל יכול להגיע לחצי שנה ויותר. רק לאחרונה מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות החלו בעיצומים שיעכבו עוד יותר את משך הזמן עד להתחלה וסיום בניית הדירות. המדינה שהיא הריבון צריכה לספק פתרונות, להוסיף תקנים, להעלות את שכר העובדים ברשויות ולספק את כל הכלים לגופים הרלוונטיים כדי להפחית את הבירוקרטיה עד למינימום הכרחי.
התאחדות הקבלנים בוני הארץ הציעה מגוון רחב של רפורמות ושינויים להתמודדות עם משבר הדיור, רעיונות שנפלו על אוזניים ערלות. אנחנו הקבלנים מגיעים מהשטח ומכירים בדיוק את כל הבעיות. אי אפשר לפתור את משבר הדיור עם קובץ אקסל ומספרים. מי שלא יודע איך הדברים עובדים בפועל, לעולם לא יוכל לתת מענה אמיתי למצב שנוצר. לכן מוטב ששרי הממשלה ומנכ"לי המשרדים השונים ייקחו אחריות לפני שהם מאשימים גורמים אחרים כדי לחמוק מאחריותם ולזכות באהדת הציבור.
יהודה כתב הוא יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז