דעהקנס אבסורדי בדמי אבטלה: ככה לא עוזרים למובטלים
דעה
קנס אבסורדי בדמי אבטלה: ככה לא עוזרים למובטלים
בתחילת 2022 יחודש קיזוז של 30% בדמי האבטלה לזכאים המשתתפים במקביל בהכשרה מקצועית. אם המדינה לא תבטיח למובטלים בעלי כישורים נמוכים מינימום של קיום, הם לא יוכלו לשדרג את הכשרתם והכנסתם
מתחילת השנה הבאה, ב־1.1.2022, יחודש הקיזוז של 30% מדמי האבטלה למי שמשתתף בהכשרה מקצועית. ההחלטה הזו ממשיכה את מדיניות האחד בפה ואחד בתקציב שהאוצר נוהג במשבר הקורונה. ביולי 2020 הוחלט להקצות כמיליארד שקל להכשרות מקצועיות, אבל הדבר לא קרה. שר האוצר אז ישראל כץ מנע את העברת התקציבים במסגרת מאבקי כוח פוליטיים.
בפועל, על פי חשיפת "כלכליסט" ועמותת 121, השנה היו רק 24 אלף הכשרות מקצועיות. בשנה שעברה, 2020, היו 14 אלף הכשרות. פחות מחצי מההכשרות השנה היו בליווי מעסיק. מדובר בהכשרות שמחזקות את הסיכוי שהבוגר ייקלט בעבודה.
עד משבר הקורונה היה נהוג שמקצצים למי שמופנה להכשרה מקצועית 30% מדמי האבטלה. זאת כדי למנוע ממובטלים לנצל את המשאב היקר לקורסים מיותרים שלא מובילים להשמה בעבודה מכניסה.
עם תחילת משבר הקורונה הוחלט על מבצע הכשרה מקצועית לאומי, שמטרתו בין היתר לשדרג את הכישורים הנמוכים של רבים מהעובדים בישראל. לשם כך הוחלט לבטל את המגבלה, אבל הדבר נעשה רק בהוראת שעה (חוק זמני). התוצאה היא שבסוף השנה יפוג תוקף ההוראה, והקנס למי שהולכים להכשרה מקצועית יתחדש. נכון, יש רשימת מקצועות שהלומדים להם פטורים מהניכוי, אבל היא מיושנת, מצומצמת ולא רלוונטית.
מי שרוצה לעודד הכשרות מקצועיות צריך לא רק לבטל את הקיצוץ בדמי האבטלה או להרחיב מאוד את רשימת החריגים. מי שרוצה לעודד הכשרות צריך גם להעניק דמי קיום סבירים לתלמידים שאין להם מקור הכנסה אחר.
זה נכון שהכשרה מקצועית היא מתנה שהמדינה נותנת לתלמיד. אבל גם תלמידי הכשרה מקצועית צריכים לגור ולאכול. ואם המדינה לא תבטיח להם מינימום של קיום, הם פשוט לא יוכלו להכשיר את עצמם.