סגור
משה גפני ו אמיר ירון על רקע בנייה
משה גפני ואמיר ירון על רקע בנייה (צילומים: אלכס קולומויסקי, עמית שעל)

הנגיד נגד הצעת גפני: "פתרונות פלא עלולים לפגוע בשכבות החלשות"

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ביקר היום במרומז את הצעת יו"ר ועדת הכספים גפני להקפיא את עליית הריבית במשכנתאות לרוכשי דירה ראשונה, וקרא לבנקים: "לגלגל לציבור את עליית הריבית לא רק דרך ייקור האשראי, אלא גם בעליית הריבית על הפיקדונות". גפני בישיבת ועדת הכספים: "לא מתכוון לרדת מהעניין"

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ביקר היום (ג') במרומז את הצעתו של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני להקפיא את עליית הריבית במשכנתאות לרוכשי דירה ראשונה. "יציבות מחירים היא תנאי ליציבות כלכלית. אינפלציה קודם כל פוגעת בשכבות החלשות ולכן הכאב שכרוך בהעלאת הריבית הוא מובן ונלקח בחשבון אבל נועד כדי למנוע כאב גדול יותר בעתיד", אמר ירון בכנס של הפיקוח על הבנקים.
"מי שאינו מבין זאת ומנסה למצוא פתרונות פלא בראש ובראשונה עומד לפגוע דווקא בשכבות החלשות. יתרה מכך, שינויים תכופים או יצירתיות יתר חקיקתית, שאין לה אח ורע בעולם המערבי, יוצרים סיכונים - הן לבנקים והן ללקוחות הפרטיים והעסקיים - בערעור הסביבה העסקית והמשפטית. שינויים אלה עלולים בסופו של דבר להחמיץ את מטרות החקיקה או האסדרה", אמר הנגיד והתייחס בכך במרומז להצעתו של גפני ולהצעות נוספות שעלו אתמול בישיבה בועדת הכספים.
עוד הוסיף כי "ישראל עשתה כברת דרך ארוכה ומבורכת להפוך למדינה מתקדמת עם כלכלה מתקדמת - אל לנו לזלזל בכך או לאפשר צעדים שייפגעו בכך. אל לנו גם לקחת כמובן מאליו את אמון השווקים והגורמים השונים בכלכלה העולמית במשק הישראלי. מדינות שבהן פגע הדרג הפוליטי בעצמאות הבנק המרכזי גילו שאת אמון השווקים והמוסדות הבינלאומיים מרוויחים בעבודה קשה ומאומצת לאורך עשרות שנים, אך ניתן לאבד אותו בהרף עין".
בכנס נכחו מרבית צמרת המערכת הבנקאית, וירון ניצל את ההזדמנות וקרא להם להעלות את הריביות בפיקדונות, בעקבות הביקורת הציבורית על הגלגול החלקי שעשו הבנקים על הריביות בפקדונות.
"העלייה בסביבת האינפלציה והריבית בתקופה האחרונה הובילו לרווחיות גבוהה של הבנקים. בהקשר זה, הזכרתי את חשיבות האמון במערכת הפיננסית ואני מצפה מכם, לגלגל לציבור את עליית הריבית לא רק דרך ייקור האשראי אלא גם דרך עליית הריבית על הפיקדונות. אנחנו רואים שישנו שיפור מהותי בכיוון זה ואני מצפה שתהליך זה ימשיך ביתר שאת".
בתוך כך, גפני פתח את הדיון בוועדת כספים והתייחס שוב להצעתו לסבסוד עליית הריבית ולסערה שהתעוררה בעקבותיה. לדבריו, "אני לא מתכוון לרדת מהעניין הזה, המדינה כאילו עומדת מהצד, אבל היא מספסרת בקרקעות כדי להרויח כסף. לעמוד מהצד ולתת נימוקים מלומדים למה אי אפשר להתערב זה לא מעניין בכלל, אנחנו צריכים לעשות כאן פעולה, נכון שזה יהיה מאוד קשה כי יהיו אנשים מלומדים שיגידו שזה על חשבון המדינה, אבל לא לתת זה על חשבון הזוג הצעיר".
דבריו של גפני מלמדים כי משמעות הצעתו היא לא להגביל את העצמאות המוניטרית של הבנק, אלא לייצר תמיכה ממשלתית חדשה שתסבסד מתוך קופת המדינה את עליית הריבית. אך עם זאת, מלבד שההצעה הזו צפויה לעלות מיליארדים היא עשויה לפגוע באפקטיביות של המדיניות המוניטרית.
(שלמה טייטלבאום השתתף בהכנת הידיעה)