מזרח תיכון חדש? טראמפ חוזר ואיתו הזדמנויות לשוק הביטחוני בישראל
מזרח תיכון חדש? טראמפ חוזר ואיתו הזדמנויות לשוק הביטחוני בישראל
בסייבר-20 בינואר, דונלד טראמפ צפוי להיכנס לבית הלבן לכהונה נוספת, מהלך שעשוי לשנות את המאזן בזירה הגלובלית והאזורית. ישראל, כמעצמה טכנולוגית ביטחונית עולמית, עומדת בפני צומת דרכים אסטרטגית.
אני סבור שכניסתו של טראמפ לתפקיד הנשיא תזניק את ההשקעות האמריקאיות בטכנולוגיות ביטחוניות ישראליות, במיוחד בתחומים חדשניים כמו לייזר, סייבר ובינה מלאכותית. הזדמנות זו עשויה להוביל לשדרוג משמעותי של התעשייה הביטחונית הישראלית ולהעצים את שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות.
ישראל ידועה כבר שנים כמעצמה עולמית בתחום הטכנולוגיה הביטחונית, עם הצלחות כמו "כיפת ברזל", שהפכה לסמל של חדשנות ושיתוף פעולה ביטחוני. בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, ארצות הברית הרחיבה את תמיכתה בפרויקטים ביטחוניים ישראליים, כולל מימון משמעותי למערכות יירוט. דוגמה עדכנית לכך היא מערכת "מגן אור", טכנולוגיית לייזר חדשנית ליירוט איומים אוויריים.
כהונתו הראשונה של טראמפ התאפיינה במדיניות פרו-ישראלית מובהקת, שהובילה בין היתר להעברת השגרירות האמריקאית לירושלים, נסיגה מהסכם הגרעין עם איראן, וקידום הסכמי אברהם. תחום הביטחון זכה להתמקדות מיוחדת, עם השקעות חסרות תקדים בטכנולוגיות צבאיות מתקדמות.
עם שובו של טראמפ לבית הלבן, צפויה חזרה למדיניות של חיזוק הקשרים הביטחוניים עם ישראל. השקעה בתחומים חדשניים כמו סייבר ובינה מלאכותית תספק מענה לא רק לאיומי המזרח התיכון, אלא גם לצרכים גלובליים. שיתוף הפעולה האסטרטגי יכול להוביל לשיתופי פעולה בפיתוח מערכות חדשות ולחיזוק מעמדה של ישראל כמובילה טכנולוגית.
בתקופת כהונתו הקודמת, טראמפ קידם שיתופי פעולה ביטחוניים עם מדינות כמו דרום קוריאה ואוסטרליה. עם דרום קוריאה, ההשקעות האמריקאיות התרכזו בפיתוח מערכות סייבר ונשק מתקדם כדי להתמודד עם איומים מצפון קוריאה. במקרה של אוסטרליה, ברית AUKUS איפשרה פיתוח כלי שיט גרעיניים וטכנולוגיות ביטחוניות משותפות.
אם המדיניות הזו תמשיך גם בקדנציה הנוכחית, ישראל עשויה לזכות בהשקעות דומות בתחומי חדשנות ביטחונית, אשר יאפשרו לתעשייה הביטחונית הישראלית להעמיק את פעילותה בשוק האמריקאי והעולמי.
למרות הפוטנציאל הגדול, חברות ביטחוניות אמריקאיות עשויות לראות בהעמקת שיתוף הפעולה עם ישראל כאתגר עבורן. ענקיות כמו Lockheed Martin ו-Raytheon מעוניינות לשמר את דומיננטיותן בשוק האמריקאי והבינלאומי. עם זאת, היתרון היחסי של ישראל – חדשנות וגמישות בפיתוח פתרונות מתקדמים – מעניק לה יתרון ברור.
לדוגמה, בתחום הסייבר, שבו ישראל נחשבת למובילה עולמית, שיתופי הפעולה עם ארה"ב ממשיכים להתרחב. פתרונות ישראליים מתקדמים מאפשרים לממשל האמריקאי להתמודד עם איומי סייבר מורכבים באופן יעיל ומהיר, וזהו תחום שבו שיתוף הפעולה יכול להעמיק משמעותית.
אני סבור שכניסתו של טראמפ לבית הלבן בתחילת ינואר תיצור הזדמנות חסרת תקדים לישראל לחזק את מעמדה כמרכז עולמי לטכנולוגיות ביטחוניות. מדיניותו הצפויה, המשלבת תמיכה ביטחונית וכלכלית בישראל, תוכל להניב שיתופי פעולה מרחיקי לכת בתחומי הלייזר, הסייבר והבינה המלאכותית.
עם זאת, על התעשייה הביטחונית הישראלית לנצל את ההזדמנות בחוכמה: להרחיב את נוכחותה בשוק האמריקאי, ליזום פרויקטים משותפים, ולשפר את היכולות הקיימות. שיתוף הפעולה עם ארה"ב יכול לא רק להעצים את היכולות המבצעיות של שני הצדדים, אלא גם למצב את ישראל כשחקנית מרכזית בזירה הביטחונית העולמית בעשורים הקרובים.
מתן רבין הוא מנכ"ל סולרום החזקות