הסכם יחסי ממון בין בני זוג או צוואה – ההיו לגוף אחד?
הסכם יחסי ממון בין בני זוג או צוואה – ההיו לגוף אחד?
ההתנגשות בין הסכם ממון לצוואה
זה עתה חזרה ונשנתה הלכה פסוקה מפי כב' השופט א' שטיין בבית המשפט העליון בבע"מ 5252/23 (ניתן ביום 24.7.2023) לפיה הסכם ממון עוסק ברכוש של בני הזוג בחייהם, מה שייך למי במקרה של "פקיעת הנישואין" עקב גירושין או פטירה ולא יכולות להיות בו הוראות הורשתיות (מנחילות). לעומת זאת, צוואה הינה "אחרי מות" ורק בה יכולות להיות הוראות הורשתיות, מי יורש מה. הבסיס המשפטי לכך הוא כמובן חופש הצוואה לצוות כרצונך, חופש שינוי הצוואה והחופש שלא לגלות את קיומה לאחר עד אחרי פטירת המצווה. לעשיית צוואה נדרשים כללים משפטים נוקשים וכך גם הסכם ממון, לכל אחד כללים משלו. אלא מה? בשנת 2021 הגישה הממשלה לעיון הציבור "תזכיר חוק הירושה". מדובר בהצעת חוק לשינוי מקיף בחוק הירושה, ממש בנייתו מחדש. בין ההצעות הרבות לתיקון החוק, מוצע בתזכיר, לקבוע שהוראה בהסכם יחסי ממון בה מתחייב בן הזוג להוריש לאחר מותו נכס לשני תהא תקפה. כך יוכלו בני זוג להתחייב להוריש נכס לנותר משניהם במקרה של פטירה ובכך יהיה תחליף לצוואה.
לכאורה מה יותר פשוט מזה? אלא שמדובר בתאונה משפטית קשה! הסכם יחסי ממון נעשה במרבית המקרים קודם הנישואין וטעון אישור נוטריון או ביהמ"ש ואם נעשה לאחר הנישואין, טעון תמיד אישור ביהמ"ש. כל שינוי בהסכם יחסי ממון נעשה בהסכמה בביהמ"ש וללא אישור ביהמ"ש אין לו תוקף. לכאורה מה הבעיה? אלא ששינוי הסכם כזה הינו בהסכמת בן הזוג השני, שלא תמיד יסכים לכך ואף חלילה יווצר סכסוך. מה שהיה בתחילת הנישואין אינו דומה במה שיש במהלך חיי הנישואין ובסופם. בפרט כאשר חלפו שנות נישואין רבות. וכך נמצאו בני הזוג כבולים זה בזה בהוראות ההורשתיות שעשו עם תחילת הנישואין בהסכם הממון. וכדי להמחיש זאת ניתן לאחרונה ביום 7.6.23 פסק דין בערעור משפחה 16549-07-12 (מחוזי ת"א). ביהמ"ש דחה תביעה לביטול הסכם ממון שחתמו בני הזוג לפני הנישואין אצל הנוטריון. נקבע שיש להגן על מעמדו של הסכם הממון ולשמור על קיומו. רק במקרים נדירים ביותר ובאופן בו הוכחה הטענה וקיימת זעקת ההגינות יוכל ביהמ"ש להתערב אם בכלל. עוד נקבע שהמדיניות המשפטית הראויה היא להעניק וודאות להסכם הממון קיומו ותוקפו ושינוי יעשה אך ורק בכתב ובאישור ביהמ"ש.
פעולות משפטיות בין בני הזוג כמו העברת נכסים לא ישנו הסכם יחסי ממון. נקבע שיש לוודא שתוקפו של הסכם ממון יישאר יציב גם במקרה של שינויים בכספים וברכוש של בני הזוג. פסה"ד מלא שבח והלל למעמדו המכובד של הסכם יחסי ממון.
הצעת החוק לכלול הוראות הורשתיות בהסכם יחסי מון הינה מתכון של ממש לאסון משפחתי, סכסוכי ירושה בחיים, מריבות אישיות, השפעות ואיומים ואפילו גירושין, אי אפשר לכפות על בני זוג שבעת שנישאים זל"ז לכלול הוראות הורשתיות שלא ניתן לשנותן. צוואה הינה מעשה אישי חופשי מלחצים ותמיד ניתן לשנותה אפילו היתה זו צוואה הדדית ואפילו אחד מבני הזוג נפטר. אני קורא ומבקש ואפילו מזהיר מפני החלת התיקון הבלתי אפשרי הזה. צוואה לחוד הסכם יחסי ממון לחוד ואין מלכות אחת נוגעת ברעותה. צוואה ניתנת לביטול ע"י המצווה באופן חד צדדי בכל עת ע"י השמדתה או ע"י עשיית צוואה חדשה. לאחר פטירת המצווה ניתן להתנגד לצוואה בעילות הקבועות בחוק הירושה. כיצד נתנגד להוראה הורשתית בהסכם יחסי ממון? באילו עילות?
הצעת התזכיר האמורה לא תחול על בני זוג שאינם נשואים כיון שחוק יחסי ממון עוסק בבני זוג שנשאו זל"ז ולא על ידועים בציבור. זהו תוהו ובוהו משפטי.
מאת עו"ד ונוטריון אורי צפת
d&b – לדעת להחליט