סגור
עובדים סיעודיים זרים עם קשישים מטפלת קשיש
עובדת סיעודית עם קשיש (צילום: עמית שעל)

באיחור של ארבע שנים וללא שיפור משמעותי בשכר המטפלים: מכרז הסיעוד הענק יוצא לדרך

הביטוח הלאומי פרסם היום את מכרז שירותי הסיעוד, שהיקפו הוא כ-13 מיליארד שקל לשנה למשך שש שנים לפחות. לפי המכרז, מטפלות ומטפלים יקבלו שכר של כ-5,500 שקל לחודש, מה שלא יסייע לפתור את המחסור בעובדים בתחום. לדברי שר הרווחה, מודל התמרוץ לעובדים ישתנה ויתבסס על כמות המטופלים במקום על שעות הטיפול

הביטוח הלאומי פרסם היום (ג') את מכרז שירותי הסיעוד, אחד המכרזים הקשים במשק, שיקבע מי יפעילו את שירותי הסיעוד שמספק הביטוח הלאומי. היקף המכרז הוא כ-13 מיליארד שקל לשנה, כלומר לפחות 78 מיליארד שקל לכל תקופת המכרז (שש שנים).
המכרז הנוכחי מתפרסם באיחור של ארבע שנים, לאחר שהמכרז הקודם התפרסם לפני 10 שנים. הסיבה לכך היא שהכנת המכרז מסובכת, ולכן בהחלט יכול להיות שגם תקופת המכרז הזה תתארך מעבר לשש שנים, וכך יתרחב גם היקפו למעבר ל-100 מיליארד שקל.
המכרז מניח שכר של כ-5,500 שקל לחודש למטפלות ומטפלים (שכר מינימום פלוס 4%). המשמעות היא שהוא אינו פותר את אחת הבעיות הקשות בתחום זה – השכר הנמוך לעבודה מאוד קשה שמקשה על גיוס עובדים. לדברי שר הרווחה מאיר כהן, שני שיפורים שמוכנסים בתנאי העובדים הם שכר של חצי שעה עבור מעבר ממשפחה למשפחה באמצע היום, וכן כוונה להנהיג בזמן הקרוב שכר דיפרנציאלי שיעניק תשלום גבוה יותר למטפלות ומטפלים מנוסים. "לא תהיה מציאות שבפריפריה לא יהיו מטפלים", הוסיף כהן.
עוד ציין השר כהן כי בניגוד למכרז הישן, המכרז החדש לא מתמקד במחיר אלא בשירות לאזרח הוותיק הסיעודי. כמו כן התמרוץ לעובדים לא יהיה על בסיס שעות הטיפול אלא על בסיס כמות המטופלים, זאת במטרה להעניק שירות לכמה שיותר זכאי סיעוד. כמו כן יוקם מנגנון לבירור תלונות של מטופלים, וייקבעו קנסות של 500 עד 3,000 שקל על פגיעה בתנאי המטופלים.
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר הסביר כי כרגע יש מאה חברות שמספקות שירותי סיעוד במסגרת מכרז הסיעוד, והכוונה היא שהמספר יגדל כדי שהתחרות תגדל.