סגור
שוטרים עוצרים מפגינים בהפגנה להשבת חטופים בירושלים
שוטרים עוצרים מפגינים (ארכיון) (צילום: שלו שלום)

ארגונים חברתיים: "הצעת החוק להפשרת השימוש ברוגלות תאפשר חיפוש סמוי בניידים של מפגינים"

כך עולה מנייר עמדה של האגודה לזכויות האזרח והקליניקה לפרטיות שנשלחה לוועדת השרים לחקיקה, על הצעת החוק הפרטית של ח"כ צביקה פוגל שאושרה. חוות הדעת מצביעה כי רף השימוש ברוגלות שנקבע – עבירות שדינן 10 שנות מאסר ומעלה – יאפשר עקרונית למשטרה לבצע חיפוש סמוי גם בניידים ומחשבי מפגינים בטענה ל"נזק מהתפרעות" או חשש ממנו

הצעת החוק הפרטית להפשרת השימוש בכלי סייבר התקפיים (רוגלות) על אזרחים, תאפשר למשטרה לבצע חיפוש סמוי בניידים ומחשבים של מפגינים בטענה שגרמו לנזק או בטענה שהדבר דרוש למנוע גרימת נזק בהפגנות מתוכננות. כך עולה מנייר עמדה ששלחו לוועדת השרים לענייני חקיקה האגודה לזכויות האזרח והקליניקה לפרטיות באוניברסיטת ת"א, לקראת הדיון שנערך היום (א') בהצעת החוק שהגיש חבר הכנסת צביקה פוגל. נייר עמדה זה מצטרף להתנגדות של הסנגוריה הציבורית, וכן של היועצת המשפטית לממשלה. הצעת החוק הפרטית, שמחריגה את עבירות השוחד, אושרה בוועדה.
משמעות הצעת החוק הפרטית של פוגל (עוצמה יהודית) היא קידום הפשרת השימוש ברוגלות, כדוגמת פגסוס של NSO, שהשימוש בהן הוקפא לפני כשלוש שנים בעקבות תחקיר "כלכליסט" שחשף שימוש לא חוקי, ללא סמכות וללא פיקוח בכלי הסייבר ההתקפי על אזרחים.
כשלים שאושרו בדו"ח בדיקה של צוות בראשות המשנה לשעבר ליועמ"ש, עמית מררי הובילו להקמת ועדת בדיקה ממשלתית, וכן לדו"ח מבקר המדינה, שמשרד המשפטים והמשטרה הגיבו עליו לאחרונה, ואמור להתפרסם בסוף 2024, או תחילה 2025.

מהו "נזק מהתפרעות"?

על פי נייר העמדה שמביע התנגדות לקדם את הצעת החוק, אחת הבעיות במה שנטען בהצעת החוק הפרטית (בדומה לטיוטת הצעת החוק הממשלתית של משרד המשפטים שבה תומכת היועצת המשפטית לממשלה), הוא מה שאמור לכאורה להיות רף שיצמצם את השימוש ברוגלות רק בחשד לעבירות חמורות ביותר – 10 שנות מאסר ומעלה. על פי חוות הדעת בנוסח הצעת החוק רף זה עדיין מהווה סכנה לפגיעה לא מידתית בפרטיות, ככל שלא תקבע רשימה סגורה של עבירות.
כך למשל מצביעים באגודה ובקליניקה על סעיף 157 לחוק העונשין, לפיו "התפרעות שסופה נזק" דינה עשר שנות מאסר ככל שנגרם נזק. בין סעיפי הנזק נכתב למשל "לבניין או למבנה". מדובר על פניו בסעיף רחב מאוד שמאפשר למשטרה שיקול דעת רחב מאוד להגדיר גם נזק קל ושולי "כנזק מהתפרעות", שבגינו ניתן לעשות שימוש ברוגלה. "מדובר באמצעי שיכול להוביל לשיבוש דמוקרטי חמור וריגול אחר מתנגדי השלטון או מי ש'מסומני' ככאלו", כתבו בחוות הדעת עוה"ד גיל גן-מור ונועה דיאמונד.
מצד שני נטען בחוות הדעת, כדעת עמדת היועצת המשפטית לממשלה שנשלחה לשרים, שהניסיון להחריג מהחוק את עבירת השוחד שדינה עשר שנות מאסר - גם הוא בעייתי. "אמנם החשש משימוש ברוגלות לחקירות עבירות השוחד אינו חשש בעלמא, בשל האפשרות שחוקרי משטרה ישתמשו ברוגלות כלפי נבחרי ציבור, בשלטון המרכזי או המקומי. שימוש בכלי ריגול אחר נבחר ציבור טומן סכנה למשטר דמוקרטי", מסכימים כותבי חוות הדעת.
עם זאת באגודה ובקלניקיה, שעתרו לבג"ץ נגד הפשרת השימוש ברוגלות ללא תיקון חקיקה והסדרים מתאימים, מוסיפים כי "הפתרון הוא ביצירת מנגנונים מיוחדים להפעלת הסמכות כלפי נבחרי הציבור, כמו אישור שופט עליון ולא מחוזי, ויצירת חומה סינית בין הגורם שעורך את החיפוש לחוקרי המשטרה ופיקוח חיצוני".