סגור

פרשנות
הורדת יוקר המחיה: תוכניות מינוריות, מכשולים גדולים

התוכנית המתגבשת להורדת יוקר המחיה לא כוללת מהפכות, ונוטה להמשיך מהלכים שהממשלה כבר החלה לנקוט. עם זאת, בכל צעד שהיא תבצע היא צריכה להיזהר ממוקשים פוליטיים, כלכליים ותקציביים

בעיני הפוליטיקאים, "גל עליות המחירים" מצדיק את מה שהם תמיד אמרו. ומה הם אמרו? הם טענו שהחרדים אשמים, שהכל בגלל העלאת שכר המינימום או שהוא לא עלה מספיק, שזה בגלל מדיניות הרווחה הבזבזנית או הקמצנית, שזה המשק הסגור, שזה הבירוקרטיה, שזאת האופוזיציה, שזאת הממשלה. זה לא משנה - הם צדקו.


זאת האווירה שבה יציגו במשרד האוצר את התוכנית שלהם למאבק ביוקר המחיה. לדיונים האחרונים גם הצטרף גם ראש הממשלה נפתלי בנט, שמבקש להעביר מסר על חשיבות הנושא מבחינתו. הוא מבין שלא יוכל לחמוק מהרסיסים של מחאת יוקר המחיה. העקרונות בתוכנית הנרקמת ברורים, אך לא יהיו פשוטים ליישום.
רפורמת היבוא - בשלב זה מסתמן כי התוכנית לא תהיה מהפכנית או לוחמנית מדי. הקו המנחה הוא להעמיק את רפורמת היבוא שעברה בחוק ההסדרים האחרון. ברפורמת היבוא יש שני מהלכים שאמורים להיכנס לתוקף בדצמבר השנה ולהשפיע דרמטית על עולם המזון. האחד הוא האפשרות להסתמך על תקנים מחו"ל והשני הוא פתיחת האפשרות ליבוא מקביל ללא מסמכי יצרן, ובכך להתחיל "לגרד" את היבואנים הבלעדיים.
היבוא המקביל לא צפוי להציף את השוק, אך ההשפעה שלו על המחירים יכולה להיות דרמטית. כפי שכותבת היבואנית דיפלומט בדו"ח השנתי שלה: "למגמה זו עלולה להיות השפעה לא מבוטלת על מחירי המוצרים, נוכח לחץ מחירים שנוצר בשוק". האסטרטגיה למאבק ביבוא מקביל, מופיעה גם היא בדו"ח: "הורדה של המחיר באופן זמני, בכדי לשמר על היקף המכירות". לכן, כדי שהיבוא המקביל יצליח, יש לוודא כי ייכנסו אליו גם שחקנים חזקים דוגמת הקמעונאים הגדולים. עם זאת ברור כי היבוא המקביל לבדו לא יפתור את הבעיה שכן קיימים חסמי יבוא נוספים.

1 צפייה בגלריה
ראש הממשלה נפתלי בנט
ראש הממשלה נפתלי בנט
ראש הממשלה נפתלי בנט. מבין שלא יחמוק ממחאת יוקר המחיה
(צילום: EPA)

באוצר מאמינים שהסרת החסמים לבדה והיבוא המקביל, יבואו לתחרות ולירידת מחירים ולכן בשלב זה הם לא בוחנים עידוד לכניסת שחקנים חדשים למקטע היבוא וההפצה או ניסיונות התערבות בהסכמי בלעדיות שבין יצרנים לבין מפיצים.
כשרות - אחד מחסמי היבוא הוא הכשרות. לפי דיפלומט, זהו אחד ההסברים לכך שהיבוא האישי לא משפיע על מחירי המזון. דיפלומט מציינת את הניסיון שלה בעבודה מול הכשרויות השונות והרבנות הראשית כאחד מ"חסמי הכניסה העיקריים של תחום היבוא". באוצר מאמינים שרפורמת הכשרות ב־2023 תפתור את רוב הבעיות. האתגר העיקרי של בנט וליברמן הוא למכור מחדש לציבור את הצעד המבטיח, שכבר פורסם.
פיקוח מחירים - חרב הפיקוח על המחירים שהניף שר האוצר אביגדור ליברמן על היבואנים והיצרנים בשבוע שעבר לא הוחזרה לגמרי לנדנה. ליברמן לא ביטל את הפנייה לוועדת המחירים באוצר. לוועדה יש יכולת להטיל פיקוח מסוג נמוך, שהוא בסך הכל "דיווח על הרווחיות מכל מוצר". במקביל, ח"כ ולדימיר בליאק הגיש הצעת חוק ברוח זו, הדורשת מכל השחקנים הריכוזיים הפרטיים לפרסם את הדוחו"ת שלהם לציבור.
חקלאות - ליברמן עדיין לא חתם על רפורמת הפירות והירקות עליה הזדרז להצהיר ביולי 2021 מסיבות פולטיות. בשלב זה ליברמן ממתין לתוצאות ועדת הבדיקה לבדיקת פערי התיווך בהובלת מנכ"ל משרד הכלכלה רון מלכא, שצפויה להגיש בקרוב את מסקנותיה. במקביל שוקלים באוצר להוריד חסמי יבוא ומכסים גם בנוגע לבשר ועוף, וייתכן שיורידו מכסים על מוצרים נוספים.
הגדלת ההכנסה הפנויה - בזמן שח"כים רבים החלו לקרוא להעלאת שכר המינימום, מבינים באוצר שלא ניתן להיאבק ביוקר המחיה בלי להתעסק בהכנסות של משקי הבית. בשלב הזה בוחנים הרחבה של מס הכנסה שלילי ואולי שינוי מדרגת המס הנמוכה ביותר. זו הנקודה הכי הרגישה בתכניות האוצר, שכן המשמעות הפיסקלית שלה היא הגדולה ביותר.