סגור
עידית סילמן ה שרה הנכנסת טקס חילופי שרות ב  משרד להגנת הסביבה
מנכ"לית השרה להגנת הסביבה עידית סילמן (צילום: אלכס קולומויסקי)

הממשלה אישרה את מינוי אסף יזדי, מועמדה של סילמן, למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה

יזדי יחליף את המנכ"ל הנוכחי במשרד גיא סמט, שעתיד לפרוש מהשירות הציבורי. יזדי שימש כמנכ"ל משרד ירושלים ומסורת ישראל, ובעבר כיהן בתפקידים שונים במשרד להגנת הסביבה, בהם עוזר מנכ"ל וסמנכ"ל במשך פחות משנה. המדענית הראשית לשעבר במשרד העידה בנציבות שירות המדינה כי יזדי הפעיל עליה לחצים במטרה שלא לפרסם פומבית דוח העוסק בחברת המלט ״נשר״

ממשלת ישראל אישרה היום (א') את מינוי אסף יזדי, מועמדה של השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, לתפקיד מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. יזדי, מנהל בעל ניסיון רב בשירות הציבורי, חוזר לשורות המשרד להגנת הסביבה לאחר שכיהן בו בתפקידים שונים בין השנים 2020-2010, בין היתר כסמנכ"ל בכיר לענייני שלטון מקומי, חינוך וקהילה וכמתכנן יחידת קמ"ט יו"ש במנהל האזרחי וסגן הקמ"ט.
בתפקידו האחרון כיהן יזדי כמנכ"ל משרד ירושלים ומסורת ישראל. תפקידים נוספים שמילא בשירות הציבורי הם סמנכ"ל וראש מינהל סיוע בדיור במשרד הבינוי והשיכון; סמנכ"ל ירושלים, תכנון ותקצוב במשרד ירושלים ומורשת. בין השנים 2010-2020, שימש יזדי בתפקידים שונים במשרד להגנת הסביבה, ובעיקר שימש כעוזר מנכ״ל.
הוא כיהן כסמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשך כ-10 חודשים בין השנים 2019 ל-2020, ולפני כן כסגן קמ"ט לענייני איכות הסביבה במנהל האזרחי. במרבית זמנו במשרד, בין השנים 2013 ל-2019, שימש יזדי כראש מטה מנכ״ל במשרד (תפקיד בעל אופי פוליטי, בכפיפות למנכ״ל המהווה איש אמונו של השר). ליזדי תואר ראשון ושני בגיאוגרפיה, עם התמחות בלימודים עירוניים ואזוריים וניהול תכנון מדיניות הסביבה, שניהם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה היום כי "אסף הוא איש סביבה מקצועי, ועתיר ניסיון בשירות הציבורי. יחד נמשיך ונפעל מול האתגרים הסביבתיים הרבים שיש למדינת ישראל״. יזדי אמר: ״אני נכנס לתפקיד חשוב ומשמעותי במשרד שיקר מאוד לליבי ושהייתי חלק ממנו שנים ארוכות. אתגרים רבים עומדים לפתחנו, אתגרים המשפיעים על איכות החיים של כל התושבים ועל הדורות הבאים״.

"בקשות לא מקובלות, מטרידות ומקוממות"

יזדי זכור לאנשי המשרד מתקרית עבר שפורסמה לפני מספר שנים. יזדי כהן בשנים 2015-2018 כעוזרו של מנכ״ל המשרד להגנת הסביבה דאז, ישראל דנציגר. דנציגר הצהיר על ניגוד עניינים בנוגע לחברת נשר, שבזמנו דרשה לייבא לארץ אפר פחם לפעילותה, מהלך שהיה שווה עבורה כ-100 מיליון שקל בשנה, שכן השימוש בו זול משמעותית מהחלופות.
בישראל יש תקן שקובע את רמת אפר הפחם המותרת לשימוש בבנייה, בשל תכונתו: פליטה של קרינה רדיואקטיבית. כדי לבחון את בקשתה של נשר, הקימה מדענית המשרד דאז, ד״ר סיניה נתניהו, ועדה מיוחדת בה מומחים מתחומי הסביבה הרפואה והכלכלה, כדי שימליצו למשרד אם לאשר או לשלול את בקשתה של נשר ליבוא אפר פחם לישראל.
למרות שדנציגר הודיע על ניגוד עניינים בנושא, עוזרו הישיר, יזדי, עסק בנושא. בשנת 2018, בדקה נציבות שירות המדינה את מעורבותו של דנציגר בנושא הוועדה המקצועית שהוקמה, ולאחר מכן אף הוצאה מידיה של המדענית הראשית של המשרד. נתניהו העידה בזמנו כי יזדי עצמו נכנס לחדרה ביוני 2016, וביקש ממנה למנוע פרסום פומבי של מסקנות חברי הוועדה, או העלאה שלהן על כתב, וחרף זאת – להסתפק בשליחה פנימית של המסקנות למנכ״ל. כך, הן לא יפורסמו פומבית, אלא אם תוגש בקשת חופש מידע בעניינן. לפי פרסומים בעיתונות, נתניהו הבהירה בזמנו ליזדי כי מדובר בבקשות ״לא מקובלות, מטרידות ואף מקוממות״.
בנציבות שירות המדינה אומרים ל״כלכליסט״ כי לא התנהל תיק חקירה נגד יזדי, ולא נפתח הליך משמעתי בגין הדיווח של נתניהו". יזדי אומר כי "הנושא נבדק לעומק על ידי מבקר המדינה, שמצא כי אין, ולא היה בטענות אלה דבר. משכך, גם לא התקיימה בדיקה בעניין זה בנציבות״.
יזדי מחליף כעת בתפקידו את גיא סמט, איש אמונה של סילמן, שכיהן בשנתיים האחרונות כמנכ״ל המשרד. סמט שימש לפני כניסתו לתפקיד כממונה על הנפט במשרד האנרגיה, וקודם לכן בשורה של תפקידים בכירים שונים במשרד להגנת הסביבה, בהם מנכ״ל המשרד תחת השר זאב אלקין.
אחד המהלכים אותם הובילו בשנה האחרונה סילמן וסמט, הוא שינוי חוק אוויר נקי – הרפורמה ברישוי הסביבתי. לפי המשרד להגנת הסביבה, החוק יפשט תהליכים וייצר תועלת של מיליארדי שקלים למשק. אולם החוק גם מעניק הטבות למפעלים המזהמים, הטעונים בהיתר פליטה. כך, בין היתר, אם היום מפעלים נתונים להליך ביורוקרטי מול אנשי המקצוע במשרד הקובעים את תנאי ההיתר שלהם, לאחר השינויים שהובילו סילמן וסמט – כעת יכולים לראשונה מפעלים הסבורים כי אנשי המקצוע דורשים מהם להשתמש בטכנולוגיות להפחתת זיהום היקרות מדי עבורם, לפנות למנכ״ל המשרד (איש אמונו של השר המהווה מינוי פוליטי) ולדרוש את התערבותו.