סגור
ח"כ ישראל אייכלר
ח"כ ישראל אייכלר (צילום: עומר מסינגר)

ממשיך לעכב את המעבר לגזי קירור ירוקים: הדרישה המוזרה של ח"כ אייכלר

יו"ר ועדת העבודה והרווחה בולם כבר שנה וחצי את החקיקה הנדרשת למעבר לגזים ירוקים במזגנים ביתיים ובתעשייה, ובדיון שנערך היום בנושא דרש להתקין בכל מזגן חיישן שיצפצף בעת סכנה לדליפת גז - דרישה שלא קיימת באף מדינה בעולם. אייכלר: "כשהמקרר אצלי פתוח בבית, יש צפצופים". נציג המשרד להגנת הסביבה: "אנחנו מאבדים זמן יקר"

ח"כ ישראל אייכלר, יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בולם כבר שנה וחצי את המעבר של ישראל לשימוש בגזי קירור ירוקים בקררים שונים – ממזגנים ביתיים לקררים תעשיתיים, וכעת מעלה דרישה חדשה: להתקין בכל מזגן חיישן שיצפצף בעת סכנה לדליפת גז, באופן שלא קיים באף מדינה בעולם, ובניגוד לתקינה האירופית אותה מאמצת ישראל. לטענת אייכלר, בשל דליקותו של הגז, יש לקדם אמצעי בטיחות חדשים. במשק מזהירים כי גרירת הרגליים של הממשלה בנושא תוביל להתייקרות משמעותית של מזגנים וגזי קירור בישראל, ולמצב של מחסור משמעותי ומסוכן במשק.
בדיון שנערך היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה, אמר אייכלר: ״ביקשנו להתקין חיישן. כשהמקרר אצלי פתוח בבית, יש צפצופים. כשמכונת הכביסה מסיימת היא מצפצפת. אין דבר שלא מצפצף ומתריע. בנושא של מזגנים אומרים לי שהחיישנים צריכים לעלות 50% מערך המזגן כולו. זה נשמע לי לא הגיוני כי אני אדם שלא עוסק במסחר. איך זה שבפריז'דר זה עולה 50 שקל ובמזגן זה חצי מעלות המזגן? איך זה שאי אפשר לעשות חיישן שיעשה צפצוף קטן במקרה של סכנה? זה נושא הדיון שלי. אני לא מצליח כי אני לא מכיר את הנושא, להביא את האנשים שיגידו לנו מה הדרך שחיישן יעלה 20 או 50 שקל".
כמעט כל מדינות העולם, למעט ישראל ומספר מדינות מתפתחות, אשררו את הסכם קיגאלי לאמנת מונטריאול במטרה להפחית בהדרגה את השימוש בגזי קירור ישנים מסוג HFC, להם השפעה חמורה על התחממות כדור הארץ. כדי שמדינות העולם יפסיקו להשתמש בגז המזיק, הוסכם כי בינואר 2033 יופסק לחלוטין הסחר בגזי קירור עם מדינות שלא יעברו לגזי הקירור הירוקים החדשים. אי לכך, בשנים האחרונות מיישמות מדינות רבות תוכניות להפחתת השימוש בגזי הקירור הישנים, ועוברות לשימוש בגזי קירור ירוקים.
בזמן שבעולם כבר מצמצמים את השימוש בגז המזיק לסביבה ובכך מצמצמים את הכמות הזמינה שלו בשוק, בישראל לא טרחו בשנים האחרונות לטפל בנושא. בכנסת הקודמת, תחת ממשלת השינוי, עבר לראשונה בקריאה ראשונה חוק המסדיר את מקצוע מתקיני המזגנים – באופן שיאפשר לשנות את התקינה הקיימת ולייבא לישראל גזי קירור ירוקים. הסיבה לכך היא הצורך להכשיר את טכנאי המזגנים לעיסוק בגז הנחשב לדליק יותר בהשוואה לגז הישן, ולכן דורש מיומנות והכשרה ייעודית. כלל משרדי הממשלה הרלוונטיים הסכימו על החוק, ועם כינונה של הכנסת הנוכחית – הוא עבר לטיפול הוועדה אשר בראשה עומד אייכלר.
גם במשק ישנה הסכמה רחבה על קידום החוק. לשכות המסחר, חברות העוסקות במערכות קירור וגם איגוד קבלני מיזוג האוויר – כולם דורשים לקדם את החוק כך שישראל תוכל להצטרף למדינות המפותחות. אולם אייכלר מסרב לקדם את החוק מאז שקמה הממשלה. על אף שהחוק עצמו נועד לצמצם משמעותית את סכנת הדליקות ואף ארגון כבאות והצלה דורש לקדמו – אייכלר קיים עד היום 3 ישיבות בנושא, מבלי לדון בחוק עצמו, רק בכדי לדבר על סכנת הדליקות ועל כך שהמשק הישראלי שבוי בידי "דת האקלים" וגרטה טונברג, ולכן דורש לעבור לשימוש בגזי הקירור הירוקים. לעת עתה, ישראל לא מקיימת את תוכנית ההפחתה לה התחייבה – והשרה סילמן נעתרה לדחות את יישומה לאור אי רצונו של אייכלר לקדם את החוק.
בדיון שנערך היום הבהירו משרדי הכלכלה, הסביבה, העבודה וכך גם יו״ר הקואליציה אופיר כץ כי יש לקדם את החוק, וכי דרישתו של אייכלר להתקנת חיישן ייעודי – מייצרת עול רגולטורי שלא קיים במדינות אחרות ואינו נדרש. נציג משרד הכלכלה אמר: "חיישן מוזכר בתקנים האירופים - איפה ומתי צריך לשים אותו לפרטי פרטים. אנחנו לא יכולים להתקין חיישן שאין בשום מקום בעולם". עוד הוסיף כי ישראל תעמוד בתקן האירופי, והחוק יסביר מתי יש להתקין גלאים.
ד״ר גיל פרואקטור, מנהל אגף אנרגיה ואקלים במשרד להגנת הסביבה, הסביר לאייכלר כי "טכנאים מתעסקים עם מערכות קירור ומיזוג אוויר בלי חובה לעבור את ההכשרה המתאימה. רק לפני מספר חודשים מת טכנאי שהתעסק עם מזגנים כתוצאה מהתחשמלות. החוק קריטי, הוא נועד למנוע סכנות בטיחותיות. ב-1 בינואר 2028 האיחוד האירופי, שליש מהסחר של ישראל, יפסיק לחלוטין את הסחר איתנו במזגנים ומערכות קירור ובגזים עצמם, אם לא נעמוד ביעדי הפחתת השימוש בגזי קירור מזהמים. ב-1 בינואר 2033 ישראל לא תוכל לקנות יותר גזי קירור אם לא תפחית ב-70% את השימוש בגז הישן. אם לא נעשה צעדי חירום עכשיו, לא נעמוד בזה. אנחנו מאבדים זמן יקר מאוד וזה משפיע ישירות על יוקר המחיה. בסוף לא יהיו כאן גזי קירור".
ישראל חייבת להציג את הפחתת השימוש בגזי הקרירור הישנים לה התחייבה בתיקון קיגאלי, כבר בינואר 2025. אם יעבור החוק, תצטרך ישראל להציג בשנה הבאה הפחתה של 15%, לפי התקנות הקיימות. אם לא תושלם החקיקה – החל מחודש 2025 תאלץ ישראל להפחית כמות גבוהה הרבה יותר של 40%. כלומר, דחיית חקיקת החוק משמעותה סנקציות ישירות על השוק.
"ח"כ אייכלר מבקש להמציא את המזגן מחדש ולקבוע תקנים ייחודיים לישראל, בניגוד לרפורמות החדשות המבקשות לאמץ תקינה אירופית ברוח 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל', אומר עו"ד צביקה גושן, מנהל חטיבת המזגנים באיגוד לשכות המסחר. "באירופה קיימו דיונים ובחינה מעמיקה לגבי רמת הבטיחות על ידי מומחים לבטיחות כבר לפני שנים רבות ולא נמצא צורך להתקין חיישנים מכל סוג שהוא במזגנים ביתיים. רוב המזגנים בישראל מיובאים ולא ניתן לדרוש מהיצרנים בחו"ל לייצר מחדש מזגנים בשל דרישות חסרות הגיון ובסיס מקצועי ובטיחותי. השוק הישראלי קטן מדי והיצרנים לא יאותו לייצר מזגנים חדשים המיועדים לשוק הישראלי בלבד.
"בינתיים, החוק תקוע בכנסת, והתחום כולו בפני משבר כלכלי גדול. אם החוק לא יעבור, ההשלכות למשק הן רחבות. המקררים בשוק המזון מתבססים על גזי הקירור הישנים. זה אומר שבינואר 2025 יצטרכו להפחית בבת אחת כמות עצומה של גזי קירור ישנים, ללא חלופה. כתוצאה מכך גם ענף המזון עלול להתמודד עם משבר קשה ביותר בעל השלכות על יוקר המחיה. בנוסף יש פה סכנה לתעשייה הישראלית שלא תוכל עוד לייצר מזגנים כחול לבן בגלל המחסור בגז. אם החוק לא יעבור, יהיה מחסור בקררים שיביא למשבר חריף במשק ולעליית מחירים לצרכן".