האם מכירת תחנת הכוח אשכול תתגלגל לכיס הצרכן?
האם מכירת תחנת הכוח אשכול תתגלגל לכיס הצרכן?
יקר לרוכשים, אבל זול ללקוחות: מסתבר כי הפרטת התחנה שדליה רוצה לרכוש ב-10 מיליארד שקל, עשויה לחסוך כ־130 שקל בשנה ללקוחות
ההצעה שהגישו קבוצות דליה, בבעלות משק אנרגיה, ותעבורה לרכישת תחנת הכוח באשכול מחברת החשמל, ופורסמה בשבוע שעבר ב"כלכליסט", יכולה להוביל להפחתה בתעריף החשמל כבר בינואר הקרוב. המחיר הגבוה, הבלתי צפוי, של ההצעה — 10 מיליארד שקל — עשוי להתגלגל לצרכן שכן חלק מסכום ההפרטה יוקדש להפחתת התעריף, כפי שנעשה בהפרטות הקודמות של תחנות כוח מידי חברת החשמל, במסגרת הרפורמה במשק החשמל מ־2018 שמטרתה להפוך את משק החשמל לתחרותי.
על פי גורם בשוק האנרגיה, ייתכן שהסכום הגבוה של מכירת התחנה יוביל להנחה של כ־3% בתעריף החשמל. זאת בניגוד להערכות קודמות לפיהן מכירת התחנה, בסכום שהוערך בכ־6 מיליארד שקל, לא היתה מובילה לירידה בתעריף החשמל כלל, ואולי רק היתה ממתנת את העלייה הצפויה בינואר.
במידה שאכן ההנחה תעמוד על כ־3%, מדובר בהפחתה של חשבון החשמל החודשי הממוצע למשפחה מ־368 שקל בחודש ל־357 שקל בחודש (לפני מע"מ). עם זאת, בשנתיים האחרונות הריבית, שער השקל ומחירי הפחם בעולם היו תנודתיים מאוד ביחס לתקופות קודמות, כך שזו הערכה ראשונית בלבד, בהתאם למחירים כיום.
ברשות החשמל בחרו בגישה זהירה, וציינו כי יש להמתין לסגירה הפיננסית של מכירת התחנה שצפויה בסוף השנה הקרובה, ומזכירים את הפרויקט הסולארי הגדול בישראל, שבו זכתה שיכון ובינוי אנרגיה, אך חזרה בה מהזכייה בשל התעריף הנמוך שהציעה שהיה מקשה על כלכליות הפרויקט.
ברשות גם ציינו את סביבת המאקרו התנודתית בשנה האחרונה. כמו כן, לא כל סכום הזכייה יעבור ישירות לתעריף החשמל — חלקו יועבר כפיצוי לתקציב חברת החשמל עבור ההפחתה בהון החברה, ולכיסוי חובותיה.
ההצעה של דליה לתחנת אשכול גבוהה יותר מהסכומים בהם הופרטו שלוש התחנות הקודמות של חברת החשמל במסגרת הרפורמה — יחד: התחנה הראשונה שהופרטה היא אלון תבור (583 מגה־וואט) בתמורה ל־1.9 מיליארד שקל בדצמבר 2019; שנה לאחר מכן הופרטה תחנת הכוח ברמת חובב (1,137 מגה־וואט) בתמורה ל־4.25 מיליארד שקל וחלק מתחנת הכוח חגית (660 מגה־וואט) בתמורה ל־1.6 מיליארד שקל. סכום המכירה של שלוש התחנות יחד הוא 7.72 מיליארד שקל. תחנת אשכול.
מלבד היותה של תחנת אשכול הגדולה ביותר המיועדת להפרטה (עם יכולת ייצור של 1,693 מגה־וואט) — המכרז עליה כולל שני נכסים נוספים: הראשון ביכולת להקים בתחנה יחידת ייצור חדשה בהספק של עד כ־850 מגה־וואט.
לתחנה החדשה הוצע גם תעריף זמינות (בתמורה לכך שיהיה ניתן להפעיל אותה בהתאם לצורך של מינהל מערכת החשמל) גבוה יחסית — שיכול להגיע לכ־400 מיליון שקל בשנה.
כמו כן, המכרז להפרטת תחנת הכוח באשכול כולל גם שטח קרקעי גדול הסמוך לנמל אשדוד ובמתחם עצמו יהיה ניתן להקים מתקני אגירה או מרכז לוגיסטי משמעותי עבור הנמל.