האבטלה בשפל של שנתיים - אבל גם שיעור התעסוקה יורד
האבטלה בשפל של שנתיים - אבל גם שיעור התעסוקה יורד
שיעור האבטלה בחישוב המצומצם ירד דרמטית מ-3.7% במחצית השנייה של מרץ ל-2.9% במחצית הראשונה של אפריל. הבעיה היא שבמקביל שיעור התעסוקה יורד בפעם השנייה ברציפות, וחסרים 70 אלף עובדים לרמה שלפני הקורונה
שיעור האבטלה בחישוב הקלאסי המצומצם ירד במחצית הראשונה של אפריל לראשונה זה שנתיים מתחת ל-3% - והוא עומד על 2.9% בלבד. שיעור האבטלה בחישוב המורחב ירד ל-4.4%. עם זאת, שיעור התעסוקה שמעיד טוב יותר על מצב המשק ירד בפעם השנייה ועומד על 61% (לא כולל אנשים בחל"ת). כך עולה מנתוני סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) למחצית הראשונה של חודש אפריל המתפרסמים היום (ג').
- השכר הממוצע בהייטק חצה לראשונה את רף 30 אלף שקל - לכתבה המלאה
שיעור האבטלה החצי-חודשי בחישוב הקלאסי המצומצם ירד כאמור דרמטית מ-3.7% במחצית השנייה של מרץ, שהם 159 אלף איש, לרמתו הנמוכה ביותר מאז תחילת הקורונה – 2.9% - שהם 120 אלף איש. הפעם האחרונה שבה שיעור האבטלה החצי-חודשי היה נמוך מ-3% היתה במחצית הראשונה של אפריל 2020 - אבל אז חלק משמעותי מהמשק היה בחל"ת.
החישוב המצומצם כולל רק מובטלים בהגדרה הקלאסית שהם בלתי מועסקים שמחפשים עבודה. שיעור אבטלה של פחות מ-3% נחשב לשיעור אבטלה אפסי, הנובע בעיקר ממעברי עבודה ("אבטלה חיכוכית"). עם זאת, מכיוון שתיתכן עלייה במחצית השנייה של החודש, טרם ברור אם גם שיעור האבטלה החודשי ירד מ-3%.
גם שיעור האבטלה בחישוב המורחב ירד משמעותית מ-5.3%, שהם 227 אלף, במחצית השנייה של מרץ ל-4.4%, שהם 186 אלף איש, במחצית הראשונה של אפריל. שיעור האבטלה בחישוב המורחב כולל מובטלים במובן הקלאסי שמחפשים עבודה, אנשים הנמצאים בחל"ת וכן מובטלי קורונה שאינם מחפשים עבודה.
החישוב המורחב כולל גם אנשים שאיבדו את עבודתם בקורונה ואינם מחפשים עבודה. זאת בגלל ההנחה שבמהלך המשבר לרבים ממי שאיבדו את עבודתם לא היה טעם לחפש עבודה. ככל שהכלכלה חוזרת לסדרה, ככל שהפער בין שיעור התעסוקה המצומצם והמורחב קטן, וככל שגדל מספר המשרות הפנויות במשק – כך הולכת וקטנה התקפות של החישוב המורחב.
שיעור התעסוקה (לא כולל אנשים בחל"ת) ירד מ-61.3% במחצית השנייה של מרץ ל-61.0%, שהם 4.06 מיליון עובדים, במחצית הראשונה של אפריל. במחצית הראשונה של מרץ עוד עמד שיעור התעסוקה על 61.8% - כלומר נרשמה ירידה של כמעט אחוז שלם בתוך חודש. בכך התרחק שיעור התעסוקה מרמתו בחודש מרץ 2020 לפני הקורונה - אז הוא עמד על 62.1%. כדי להגיע לשיעור זה חסרים עוד 70 אלף עובדים במשק. שיעור התעסוקה מעיד על רמת הפעילות במשק הרבה יותר טוב משיעור האבטלה, ולכן אם התהליך הזה יימשך הוא צריך להדאיג.