סגור
עילת הסבירות רועי ברגמן
(צילום: אוראל כהן)

הקואליציה לא עוצרת: ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק לביטול עילת הסבירות

חרף אזהרות היועצים המשפטיים והמומחים ואחרי דיון סוער בוועדת החוקה, קודמה לקריאה הראשונה הצעת החוק לביטול עילת הסבירות. הח"כים הצביעו על הנוסח המקורי והמורחב ללא הריכוך שעליו הכריז ראש הממשלה נתניהו. השלב הבא: הצבעה במליאת הכנסת ביום שני

ועדת החוקה אישרה היום בתום דיון סוער את הצעת החוק לביטול עילת הסבירות. בעד הצעת החוק הצביעו תשעה ח"כים מול שישה ח"כים שהתנגדו. הצעת החוק תועלה להצבעה בקריאה הראשונה ביום שני הקרוב ואמורה לקבל את אישור הכנסת בקריאה השנייה והשלישית עד 31 ביולי, אז תצא הכנסת לפגרת הקיץ.
לפי הצעת החוק, בית המשפט לא יוכל לבטל החלטות של ראש הממשלה והשרים שיאושרו בממשלה ובכלל זה מינויים, מטעמי אי־סבירות. החוק לא יחול על החלטות של פקידים. הנוסח שהוגש לח"כים הוא המקורי, בלי הריכוך שעליו הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפיו החוק לא יחול על ראשי רשויות.
האווירה בדיון ובמהלך ההצבעות היתה מתוחה, וכללה צעקות ואף צרחות של ח"כים מהאופוזיציה. אלה תקפו את היו"ר שמחה רוטמן ואת הקואליציה שקידמו במהירות ובאגרסיביות את הצעת החוק. הח"כים התפרצו לדבריו של רוטמן ולדבריהם של ח"כים מהקואליציה, ורוטמן הוציא אותם בזה אחר זה. יואב סגלוביץ (יש עתיד) התבקש לעזוב את אולם הדיונים בתחילת ההצבעה ואחר כך הוחזר, כמו גם קארין אלהרר (יש עתיד) ונעמה לזימי (העבודה).


עוד טענו באופוזיציה כי לא ניתן מספיק זמן למוזמנים ומומחים להביע את עמדתם כמו המשנה ליועמ"שית ד"ר גיל לימון שנותר בחוץ בתחילת הדיון. רוטמן השיב שלימון ונציגי היועמ"שית נכחו בדיונים הקודמים והביעו את דבריהם. בסופו של דבר, בסערה שפרצה בתחילת ההצבעה, כשהח"כים מהאופוזיציה דרשו לשמוע את לימון, ולבקשתה של היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק - איפשר רוטמן ללימון לשאת את דבריו (ראו בהמשך). מרבית הדיון אתמול אופיין בהשתתפות מועטה של ח"כים מהקואליציה שהגיעו בעיקר לתחילתה של הישיבה ולהצבעות בסיומה.
המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ד"ר גיל לימון התריע נגד אישור הצעת החוק ואמר בוועדה כי "הפגיעה של ההצעה בשלטון החוק היא ברורה, מאחר שתישלל מבית המשפט עילת ביקורת חשובה ביחס להחלטות שרירותיות, שנותנות משקל עודף לשיקולים לא רלבנטיים או משקל זניח לשיקולים משמעותיים. החובה של הממשלה לנהוג בסבירות תבוטל דה־פקטו ככל שההצעה תעבור. בכך תיפגע גם היכולת של הייעוץ המשפטי הציבורי לקדם את השמירה על שלטון החוק, ולא ניתן יהיה לבלום החלטות שרירותיות ובלתי סבירות באופן קיצוני במהלך גיבושן".
לימון הוסיף כי ביטול עילת הסבירות יפגע הן ביכולת של יועצים משפטיים לשמור על שלטון החוק והן ביכולת של בתי המשפט לעשות כן. "פגיעה משמעותית לא פחות בשלטון החוק הנובעת מהצעת החוק קשורה במעמדם של שומרי הסף, אשר ייחלש באופן משמעותי, עד כדי חשש מפני הפיכתם דה־פקטו למשרות אמון פוליטיות. אם תבוטל עילת הסבירות, והדלת תיפתח למינויים לא תקינים של שומרי סף ושל בעלי תפקידים בכירים אחרים, וחמור מכך - לפיטורים של שומרי סף ובכירים אחרים מטעמים פוליטיים, הדבר יפגע באופן קשה בעצמאותם של שומרי הסף, וכתוצאה מכך יפגע באופן חמור ביותר בשלטון החוק".
לימון חזר על עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה שלפיה משמעות ההצעה היא ביטול ערובה חשובה המבטיחה שהשלטון יפעל בהגינות ובהיעדר שרירות כלפי הפרט. "ההצעה תגרום לפגיעה קשה במגוון רחב של מישורים בעבודת הממשלה, על כל גופיה ויחידותיה. היא תפגע בערכים דמוקרטיים בסיסיים, כמו תקינות פעילות המינהל, טוהר המידות של השירות הציבורי, שלטון החוק ואמון הציבור. על כן, עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה היא שאין מקום לקידום ההצעה".
פרופ' יואב דותן, ששימש בעבר כדקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, אמר בוועדה כי "הצעת החוק היא מאוד בעייתית. לא התנגדתי עקרונית שתיעשה חשיבה מחדש בעניין, אבל בעיניי הצעת החוק היא בבחינת לשפוך את התינוק עם המים. זוהי הצעה גורפת מאוד שמתיימרת להבדיל בין החלטות של הדרג הפליטי להחלטות של הדרג המינהלי. בפועל, להערכתי, זה לא מה שיקרה כי הבחנה בין החלטות פוליטיות באופיין לבין החלטות שאינן כאלה לא יכולה להסתמך אך ורק על הדרג שמקבל את ההחלטה".
חברי האופוזיציה טענו שמדובר בהצבעה לא חוקית, ביזיון ורמיסת תקנון הכנסת. עוד טענו שח"כ שמחה רוטמן, יו"ר הוועדה, מתנהל בבריונות. ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר כי "אתם קואליציית ההרס", וקרא לרוטמן: "אתה נמצא במצב קשה של שיבוש כל מצפן מוסרי שיש לך הדיון לא ממצה ולא ראוי. זה ביזוי מוחלט של הכנסת". ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) אמר כי "לפי הצעת החוק, סבירות בטוח לא תהיה פה. אתם מאפשרים שחיתות חוקית ומוסדית במדינה כשגם כך רף השחיתות גבוה".
ח"כ נעמה לזימי (העבודה) טענה בדיון כי "אנו בתקופה מסוכנת לחברה. יש כאן כוונה לכונן משטר נאמנות, עובר בחוק טבריה המושחת, בביטול עילת הסבירות ובביקורת השיפוטית על הדרג הפוליטי. במשטר הזה רק מקורבים ואנשים מטעם יוכלו להשפיע ויהיה חיסול של הדרג המקצועי כליל והחדרת שחיתות. הבאתם עלינו חורבן ישראל". ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הוסיפה כי "מדובר בחוק יסוד ואתה לא תשנה חוק יסוד כאילו שינית סעיף קטן. התרגלתם לכך שאתם עושם בכנסת כבשלכם ואתם רוצים לעשות כבשלכם גם ברשות השופטת". ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) אמר שהחוק לא משרת אף אזרח אלא רק את הקואליציה האלימה והמושחתת. "הרוב הישראלי השפוי לא ייתן לכם להחריב את החברה ולהרוס את הכלכלה". ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) טענה כי "אין בהצעת החוק הזו שום דמוקרטיה אלא גן עדן לשחיתות", ואמרה לרוטמן, "אתה רץ באמוק להעביר חקיקות מושחתות".
רוטמן השיב לאופוזיציה ואמר כי "הסוגיה פה ערכית מאוד. בניגוד לצעקות השקר והכזב של אנשי האופוזיציה על עילת הסבירות. האם אנו במדינה דמוקרטית שבה ערכי הציבור באים לידי ביטוי בהחלטות הנבחרים? זה לא שחיתות אלא השתלטות".