סגור

"תושב רגיל עולה לרשות מקומית 9,000 שקל בשנה - חרדי 30 אלף"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אביעד פרידמן הסביר בוועדת הכלכלה את הקושי לקדם שכונות חרדיות בערים חילוניות. לדבריו, בשיחות שקיים עם 30 ראשי רשויות, רק תשעה הסכימו להיפגש עמו כדי לדון בנושא, ורק שני ראשי ערים הראו מוכנות אמיתית לחתום על הסכמי גג עבור הציבור החרדי

"תושב רגיל עולה לרשות כ-9,000 שקל בשנה, ואילו תושב חרדי עולה לרשות כ-30 אלף שקל בשנה - זה מחייב את המדינה לתת יותר כסף לרשויות עבור הרשויות החרדיות. משרד השיכון לא יכול להקים שכונה חרדית ללא הסכמת ראש העיר", הסביר מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן את הקושי לקדם שכונות חרדיות בתוך ערים חילוניות בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת.

במהלך הדיון הציג פרידמן את קצב הגידול המהיר של החברה החרדית. לדבריו, במהלך השנים הקרובות יש צורך בכ-10 אלף דירות חדשות בשנה. חברי הכנסת החרדים הוסיפו כי מצוקת הדיור החרדית נובעת גם ממאפיינים ייחודיים של הציבור החרדי, דוגמת גיל הנישואים הצעיר וההעדפה לבנייה נמוכה (בשל חוסר הרצון להסתמך על פתרונות הלכתיים דוגמת מעלית שבת והרצון במרפסת סוכה).
פרידמן הציג כי שנת 2021 היתה שנת שיא בשיווקי דירות לחרדים. השיווקים הגיעו ל-6,394 דירות, והיעד לשנת 2022 עומד על 8,537 דירות. מתוך הגרלות מחיר מטרה יוקצו 3,854 דירות למגזר החרדי.
1 צפייה בגלריה
בנייה דירות פתח תקווה שכונת כפר גנים החדשה
בנייה דירות פתח תקווה שכונת כפר גנים החדשה
בנייה בפתח תקווה
(דוד הכהן)

פרידמן גם עמד על הצורך להשתמש בהתחדשות עירונית כפתרון למצוקת הדיור החרדית. בהקשר זה של התחדשות עירונית הערים שנמצאו מתאימות לחברה החרדית הן ירושלים, בת ים, חיפה ובית שמש. פרידמן הדגים את הקושי שבעבודת משרד השיכון מול ראשי הערים בבואו לקדם תוכניות דיור לציבור החרדי. לדבריו, מתוך שיחות שקיים עם 30 ראשי רשויות רק תשעה הסכימו להיפגש עמו כדי לדון בנושא, ורק שני ראשי ערים הראו מוכנות אמיתית לחתום על הסכמי גג עבור הציבור החרדי. פרידמן הוסיף כי אין ראשי ערים שיהיו אמיצים מספיק כדי להגיד בשנת בחירות שהם בונים לחרדים.
אחד הנושאים שעליהם דובר בדיון הוא האם יש לקדם הקמה של ערים חדשות חרדיות. כך לדוגמה אמר ח"כ יעקב מרגי: "יש לקדם הקמה של שלוש ערים חרדיות חדשות, בדרום, בצפון ובמרכז". ואילו ח"כ יצחק פינדרוס אמר: "ערים חדשות לא יפתרו את הבעיה". עם זאת, מרבית חברי הכנסת שנכחו בדיון הסכימו כי יש לקדם במרץ פתרונות מול ראשי הערים, בין אם מדובר ביצירת סל תמריצים ובין אם מדובר בהפעלת כוח פוליטי.