דעהלרתום את כספי השילומים מגרמניה לביטחון ישראל
דעה
לרתום את כספי השילומים מגרמניה לביטחון ישראל
במקום שהעול יוטל על הציבור, לעסקת הצוללות וספינות השייט יכול להיות מימון תקציבי גרמני שחובה על הממשלה לנצל אותו
הממשלה מעוניינת להשלים את עסקת הצוללות וספינות השייט לפני פרישתה של הקנצלרית אנגלה מרקל, אך מתעלמת מהמחיר הכבד והמיותר שישלם עבור העסקה הציבור הישראלי. אחרי הנחה של כשליש, העסקה תעלה לישראל למעלה ממיליארד דולר. במקום שהעול יוטל עלינו, לעסקה הזאת יכול להיות מימון תקציבי גרמני שחובה על הממשלה לנצל אותו. המקור הוא (חלק) מ"השליש החסר" מהסכם השילומים המקורי שנחתם ב-1954 עם ממשלת מערב גרמניה בלבד. חלקה של מזרח גרמניה בהסכם, כשליש מסך השילומים, לא שולם עד עצם היום הזה ונאמד כיום ב– 17 מיליארד דולר. לאחר איחוד הגרמניות, חובת התשלום הועברה במובלע לגרמניה המאוחדת.
לשכת הקנצלרית פתחה צוהר לתשלום "השליש החסר" לאחר שבזמן ביקורה בארץ הודיעה לניצול שואה ולבן הדור השני שביקשו להיפגש עמה, "היו-נא סמוכים ובטוחים כי סוגיית הפיצוי על העוול הנציונאל-סוציאליסטי תמשיך להיות נוכחת בשיחות בין ממשלות גרמניה וישראל בכל הרמות. העברנו את פנייתכם לשגרירות גרמניה בתל אביב, אשר תשמח לפנות אליכם ולהמשיך במעקב". שני הפונים לקנצלרית ייצגו תשעה עשר עותרים שביקשו מבג"ץ לחייב את הממשלה להשיב מדוע איננה תובעת את "השליש החסר" מממשלת גרמניה. בג״ץ נעתר לבקשתם וידון בנושא.
סביר להניח שתשלום "השליש החסר" יעשה במתכונת דומה לשני השלישים ששולמו בהסכם השילומים המקורי, לפיה ממשלת גרמניה תעמיד לזכותה של ממשלת ישראל מסגרת תקציבית שתנוצל למטרות שיוסכמו על ידי שני הצדדים. מאחר שגרמניה מחויבת לביטחונה של ישראל, ישראל תוכל לבקש לנצל את המסגרת התקציבית הזאת גם למטרות ביטחוניות כמו הגנה על העורף או כלי נשק להרתעה מפני תקיפה אירנית. צוללות תוצרת גרמניה, למשל.
כדאי להזכיר שכבר בהסכם המקורי גרמניה עמדה על כך שכספי השילומים ייועדו לרכישת סחורות גרמניות להן נזקק המשק. ואכן נרכשו אז מכונות לתעשייה, אוניות לצי הסוחר, קרונות רכבת, טורבינות חשמל ועוד. שימוש בחלק קטן מ״השליש החסר״ למימון צוללות המיוצרות בגרמניה ממשיך לכן את המתכונת ואת המסורת של הסכם השילומים המקורי. ממשלת גרמניה עשויה להסכים לכך, מה גם שבמקביל קיים בסיס רחב לשימוש אזרחי במרבית בכספי "השליש החסר", ולצרכים נוספים של ממשלת ישראל.
התביעה לתשלום "השליש החסר״ עקרונית. גרמניה המערבית לקחה על עצמה בזמנה את כל המחויבויות של גרמניה המזרחית ולפי החוק הבינלאומי גם "השליש החסר" כלול בקטגוריה זאת. בנוסף, אל לנו להתעלם מהחוב המוסרי של גרמניה כלפי העם היהודי. לאור נכונות עקרונית של לשכת הקנצלרית לנהל שיח בין שתי המדינות, הגיע הזמן כי ממשלת ישראל תתבע סוף סוף את "השליש החסר" – ועסקת הרכישה של הצוללות הגרמניות היא הזדמנות נכונה לפתוח במשא ומתן כספי מעשי.
ד"ר אהרון מור שימש יועץ להשבת רכוש יהודי במשרד ראש הממשלה, מנהל אגף בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים (כיום שוויון חברתי) ועסק בנושא כמנהל בכיר במשרד האוצר