סגור
חלוקת מזון לנזקקים עניים עוני ביטחון תזונתי בלוד 2022
חלוקת מזון לנזקקים (צילום: שאול גולן)

אושרה בקריאה ראשונה הצעת החוק שמבטלת את המועצה לביטחון תזונתי

ההצעה להקמת רשות לאומית למאבק בעוני ספגה ביקורת מאחר שהיא מבטלת את המועצה לביטחון תזונתי, ומחליפה אותה ברשות שנשלטת על ידי הממשלה; ח"כ לזימי: "אם החוק יתוקן, הוא יביא בשורה גדולה" 

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק הרשות הלאומית למאבק בעוני, השנויה במחלוקת. זאת, למרות הביקורת הציבורית הרבה על ההצעה שמבטלת את המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, מקימה רשות שנשלטת לגמרי על ידי הממשלה והופכת את הרשות מגוף מתכלל לגוף שמחלק הקצבות לעמותות. כמה מיוזמות החוק נמנעו בהצבעה על אישור החוק בוועדה, אבל במליאה הצביעו בעדו 21 חברי כנסת ללא מתנגדים.
את חוק הרשות למאבק בעוני הציעו חברי הכנסת ינון אזולאי (ש"ס), עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל), נעמה לזימי (עבודה) ועוד, והוצמדה לה הצעה של חבר הכנסת יונתן מישרקי מש"ס. לפי ההצעה, "הרשות תפעל לצמצום העוני בישראל ובין תפקידיה - גיבוש תוכנית לאומית רב־שנתית ותוכניות שנתיות בנושא ופיקוח על יישומן, הגשת חוות דעת בדבר השלכות על מאבק בעוני שנובעות מחקיקה או חקיקת משנה לוועדת הכנסת, הקמת מרכז לאומי למידע ולמחקר בתחום העוני וניהולו, תיאום בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, וייעוץ לממשלה. שר הרווחה ימנה לרשות מועצה שתפעל להתוות את המדיניות וקווי הפעולה של הרשות".
המטרות האלו ראויות ונכונות ואף מהוות לראשונה הכרה של הממשלה באחריות שלה לעוני הקשה. אלא שהצעת החוק המתגבשת בוועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר כוללת פגמים רבים. הבולט בהם הוא ביטול המועצה הציבורית לביטחון תזונתי ובמקומה הקמת ועדה במסגרת הרשות. זאת, כנקמה על העמדות הביקורתיות של יו"ר המועצה פרופ' רוני סטריאר וכאילו ביטחון תזונתי זה רק עניין של עוני. רשות למאבק בעוני אמורה להיות שומר סוף וגוף ביקורתי מעצם טיבה. אבל יש בה רק 8 נציגי ציבור מ-27 חברי מועצה, מה שהופך אותה לחותמת גומי של הממשלה. בנוסף נקבע שהרשות תחלק תקציבים לארגונים לחלוקת מזון כאילו היא גמ"ח ולא גוף מתכלל.
ח"כ לזימי אמרה: "מדובר בחוק חשוב מאוד אבל יש בו לא מעט בעיות. אם נתקן את החוק ונגיע להסכמות, החוק יביא בשורה אמיתית למדינת ישראל, ויאפשר להתמודד עם תופעת העוני הקשה. אני מתחייבת לפעול בכל דרך על מנת לשפר אותו ולהביא אותו מתוקן לקריאה שניה ושלישית".
ח"כ אזולאי: "עכשיו בתקופת המלחמה אנשים יותר ויותר יורדים אל מתחת לקו העוני. כשילד רעב הוא לא לומד, וכשהוא לא לומד הוא מוצא עצמו מחוץ למסגרת".
ח"כ תומא סלימאן אמרה כי "הקמת הרשות היא אמירה מאוד חשובה שבאה להגיד – 'אנו אחראים למצב ורוצים לטפל בבעיה הזו'. הרשות תיתן להם כלים לצאת ממעגל העוני".
אלי כהן, מנכ"ל ארגון פתחון-לב, מיוזמי הצעת החוק, אמר: "זו החקיקה החברתית החשובה ביותר ב-76 שנותיה של המדינה. הגיע הזמן שנושא העוני בישראל, יזכה לקבל את תשומתה לב הראויה לו".
עו"ד בקי כהן-קשת מהפורום למאבק בעוני אמרה כי "הצעת החוק מהווה צעד חשוב במאבק בעוני. יש להימנע מביטול כל מנגנון קיים כמו המועצה לביטחון תזונתי ולהתמקד בבניית מדיניות, תוכניות ויעד לצמצום העוני כמשימה לאומית".