סגור
Dun's 100

יפוי כח מתמשך – התפתחויות לטובה

מהפכה בתחום הכשרות המשפטית והאפוטרופסות

יפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי שיש לערוך מראש בפני עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי. המסמך מאפשר לכל אדם, שהוא כשיר ובגיר, יכול ומסוגל לקבל החלטות ולבצע פעולות, לתכנן מראש את עתידו ולקבוע כיצד יתנהלו חייו אם וכאשר, חס וחלילה, יגיע למצב שבו אינו יכול לקבל החלטות או לנהל את ענייניו. החוק מגדיר זאת אם אדם אינו מסוגל "להבין בדבר". בכדי שהמסמך יהיה תקף, יש להפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. נכון למועד זה ההפקדה מתבצעת באופן מקוון על ידי עורך הדין שטיפל בעריכת המסמך ובהחתמתו.
עד לכניסת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות לתוקף, צריך היה לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה למינוי אפוטרופוס כאשר אדם חדל "להבין בדבר". האפוטרופוס מנהל את ענייניו של האדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו, הוא מייצג את האדם בכל פעולה משפטית ומקבל החלטות בענייניו הרפואיים ו/או הכספיים.
לבקשה למינוי אפוטרופוס צריך היה לצרף חוות דעת מומחה כי האדם אינו כשיר לנהל את ענייניו, ובמידת הצורך היו נדרשים מסמכים נוספים. עד למתן המינוי, אם בכלל, חלפו פרקי זמן ארוכים. בדרך כלל המינוי שניתן היה זמני, וזאת, עד לקבלת התייחסות הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים, בהם משרד העבודה והרווחה ומשרד האפוטרופוס הכללי. לאחר מכן, כעבור זמן רב, ניתן מינוי קבוע. סמוך למינוי צריך להגיש לאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים פרטה ופירוט סל מחיה, ובנוסף יש להגיש באופן שוטף דוחות שנתיים, לשלם אגרות, ועוד. אך בכך לא היתה מסתיימת הבירוקרטיה, מכיוון שלעתים יש צורך להגיש בקשה למתן הוראות לבית המשפט לצורך הסמכה ספציפית לביצוע פעולות החורגות מהניהול השוטף והיומיומי של ענייני החסוי. בלשון החוק העדכנית הדבר נקרא אשל"א, או אדם שמונה לו אפוטרופוס, או להשיב לשאלות האפוטרופוס הכללי. תהליכים ארוכים ולעתים מסורבלים אלה כוללים התערבות חיצונית רבה, שלעתים מעיקה על הנפשות הפועלות בעת משבר.
מעבר לכך, ההחלטות המתקבלות על ידי האפוטרופוס לא תהיינה בהכרח בהתאם לרצונותיו של האדם שמונה לו אפוטרופוס, אלא בהתאם לשיקולים מקצועיים, בבסיסם הדרישה לאתר ולבצע את טובתו של אותו אדם, ולא בהכרח את "רצונו".
תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הוסיף שלושה הסדרים חדשים – מעין "כלים בארגז הכלים", המיועדים להתמודד עם מצב שבו האדם איננו מסוגל "להבין בדבר". שלושת הכלים הם קבלת החלטות נתמכת, יפוי כח מתמשך והנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס. עם זאת, הכלי של אפוטרופסות היה ונותר חלק מארגז הכלים, אך נוספו לו שלושה כלים נוספים, שבתכנון נכון מאפשרים לאדם לתכנן את חייו ועתידו כפי שהוא רוצה, מבעוד מועד. השופטים היושבים בדין בבתי המשפט מצווים בטרם מינוי אפוטרופוס לנסות ולהשתמש בכלי אחר בארגז שפוגע פחות באוטונומיה של האדם שנזקק לסיוע בניהול ענייניו.
הכלים הנוספים כוללים, בין היתר, קבלת החלטות נתמכת. במקרים מתאימים ניתן למנות "תומך בקבלת החלטות". תפקיד התומך לשמש כיועץ לאדם הזקוק לכך, ולסייע לו לקבל החלטות בצורה מושכלת. יחד עם זאת, התומך אינו מקבל את ההחלטות במקום האדם. לכן, כאשר מצבו הבריאותי והשכלי של האדם ירוד עד כדי כך שאינו יכול לקבל החלטות עם עזרה אלא צריך לקבל החלטות במקומו, הרי שיהיה צורך במינוי אפוטרופוס או הפעלת יפוי כח מתמשך, במידה שנערך והופקד כזה מבעוד מועד במרשם האפוטרופוס הכללי.
כלי נוסף מתמקד בהנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס. זהו מסמך משפטי שיש לערוך מראש בפני עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי. המסמך מאפשר לכל אדם בגיר וכשיר לקבוע מי יטפל בענייניו ובאיזה אופן יטופלו ענייניו, אם בעתיד בית משפט יקבע כי יש למנות לו אפוטרופוס. במילים אחרות, האדם יכול לקבוע מראש מי הוא מבקש שימונה עבורו כאפוטרופוס, ולתת הוראות וקווים מנחים לגבי פעולות או החלטות עתידיות שייתכן ויידרשו בענייניו, ולא להשאיר זאת להחלטה שיפוטית כאשר אינו מסוגל להביע את דעתו. בכדי שההנחיות יהיו תקפות, יש להפקידן במרשם האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. נכון למועד זה, הדבר נעשה באופן מקוון.
• אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי פרטני וטוב אלא כל מטרתו לתת מספר הבהרות ורעיונות בנוגע לחוק, ככלי לתכנון עתידי.
מאת איריס רוכל וליאן קהת עורכות דין, ליאן קהת, משרד עורכי דין נוטריון