סגור

"חלאס, די!" - עשרות יוזמות ברשת למען פיוס בין ערבים ליהודים

כולם למען פיוס - עשרות גופים ציבוריים, חברתיים ופרטיים הגיבו לגל האלימות ששוטף את המדינה עם מסר ברור - לא לאלימות; משטראוס דרך בנק לאומי ועד הפורום הכלכלי-חברתי - צפו ביוזמות

מחברות מסחריות עד אנשים פרטיים - עשרות יוזמות ממלאות את הרשת למען פיוס בין ערבים ליהודים.

החברות המובילות במשק הישראלי יוצאות בקמפיין פיוס משותף שיקרא ל"אחריות וכבוד הדדי" במטרה לעצור את ההידרדרות. בסרטון משתתפים עובדים יהודים וערבים שמתפרנסים ביחד וחיים ביחד וקוראים לעצור את האלימות. בסרטון לוקחים חלק ההסתדרות והתאחדות התעשיינים וכן המעסיקים הגדולים במשק: בנק הפועלים, קבוצת פוקס, תנובה, שופרסל, אסם, HOT, לבנת פורן, שטראוס, BE ומכבי.



בנק לאומי היה מהראשונים שהניף את דגל הפיוס. היו"ר סאמר חאג' יחיא והמנכ"ל חנן פרידמן פרסמו הודעה משולבת בעברית ובערבית הקוראת להרגעת הרוחות: "בשעה זו כולנו מתמודדים עם אתגרים ביטחוניים מורכבים אשר משפיעים על כל אחת ואחד מאיתנו - מכל הדתות והקשת הפוליטית. זו העת להיזכר במצפן הערכי של כולנו - מצפן של סובלנות, התחשבות באחר, נתינה ושלום. לכולנו חשובים העם, הארץ, הדת והקהילה שבתוכה אנו חיים. זכותנו להביע דעות מגוונות, אולם מתוך כבוד הדדי וסובלנות ומתוך מחויבות לקיום חברה איכותית ומשגשגת. בואו נחשוב על הילדים שלנו, על העתיד שלנו, במקום הזה החשוב לכולנו".

יושבי ויושבות הראש של המתנ"סים בכל האוכלוסיות והמגזרים והחברה למתנ"סים הארצית יצאו בקריאה משותפת להפסקת האלימות: "ישראל שלנו עוברים ימים קשים של אלימות ושנאה. אנו - יהודים וערבים, חילונים, דתיים וחרדים - קוראים להפסקת מעגל השנאה והאלימות! על אף השוני, אנו מאמינים בטוב משותף. בואו נרפא את החברה ממגפה לא פחות קשה מהקורונה. על כולנו לקחת חלק במלחמה בווירוס השנאה והאלימות המאיים להרים ראש ולהרוס את מרקם החיים המשותפים אותם בנינו בעמל רב".
כבר כעת מתארגנים המרכזים הקהילתיים של החברה למתנ"סים לשיפוצים חוצי מגזרים ואוכלוסיות על ידי הקהילות של ההרס הרב. מרכזים קהילתיים יהודים וערבים מתנדבים לארח אנשים הזקוקים לכך בדרום הארץ, ניתן דגש לתוכניות שנועדו לעודד חיים משותפים, מתארגנים מעגלי שיח ודנים ביוזמות להחזיר את האמון בין פסיפס הקהילות הקהילות בחברה הישראלית.

הפורום הכלכלי-חברתי פרסם בפייסבוק: "החברה הישראלית חווה ימים קשים ומטלטלים, ואסור לנו להיות אדישים לכך. המרקם המשותף שנבנה לאורך שנים נמצא במצב הרגיש ביותר אי פעם. אסור לנו לשתוק ולעמוד מנגד, עלינו להוקיע כל אלימות באשר היא. אנו מגנים בתוקף כל מעשה אלימות, וקוראים להפסקת השיח המתלהם משני הצדדים".


בקבוצת שטראוס כתבו: "זהו זמן לבנות גשרים, רגע של ביחד. שעות קשות עוברות עליי ועל כולנו ביממה האחרונה. תסכול, כאב, דאגה וכעס משתלבים זה בזה. המציאות אצלנו מראה לנו כי דו-קיום זו מילה מורכבת, ולצערנו הקיום שלה שברירי במיוחד".


גם בנבחרת לאחריות חברתית של "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" נרתמו למאמץ והפיקו סרטון פיוס.

צוות המרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית במסר של אחווה: "בתקווה לימים שקטים יותר"



במרכז לבריאות הנפש גהה מקבוצת כללית פתחו ביוזמה משלהם ופרסמו פוסט: "המרכז היה מאז ומתמיד סמל לאחווה בין עובדים יהודים למוסלמים. מפה אנו יחד מוציאים קריאה: אסור לתת לקומץ קיצוניים אלימים לחבל במרקם היחסים העדין בין אזרחי המדינה".


גם בבנק ירושלים העלו פוסט בפייסבוק בו הצטלמו יחד עובדי הבנק, ערבים ויהודים. "אפשר גם אחרת. דו-קיום בבנק ירושלים", נכתב על תמונה בה הצטלמו העובדים עם שלטים בעברית ובערבית עם הכיתוב "שלום" ו"אנחנו ביחד משפחה אחת".



קופת חולים כללית החלה שלשום בקמפיין משלה בכותרת "מסר של פיוס". בפוסט הראשון נכתב: "המרכז לבריאות הנפש גהה מקבוצת כללית היה מאז ומתמיד סמל לאחווה בין עובדים יהודים למוסלמים. מפה אנו יחד מוציאים קריאה: אסור לתת לקומץ קיצוניים אלימים לחבל במרקם היחסים העדין בין אזרחי המדינה. אין לנו ארץ אחרת. כולנו כאן יחד לתמיד, וחייבים להפגין סובלנות, חמלה ואהבת הזולת והאחר. בברכת חג שמח לחוגגים את עיד אל פיטר היום ולחוגגים את שבועות ביום ראשון. שנחזור במהרה לרעות ואחווה בכל רחבי המדינה". בהמשך העלתה הכללית פוסטים נוספים ברוח זאת ממקומות נוספים.

המכללות הטכנולוגיות - שבהן לומדים ומלמדים יהודים, ערבים, מוסלמים ונוצרים, כמו גם חרדים, דתיים לאומיים וחילונים - קוראות להפסקת השנאה והאלימות.
במכללות לומדים כ-30 אלף סטודנטים מהצפון עד הדרום, ובהן מלמדים מרצים ולומדים סטודנטים מכל המגזרים והדתות.
ד"ר יוכבד פנחסי אדיב, יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות: "במשך שנים נבנו בעדינות ובקפדנות חיים של יהודים וערבים, זה לצד זה. חילוקי הדעות היו תמיד, ויש כמובן מה לשפר, אך זה חייב להיעשות בשיח והידברות ולא באלימות משום סוג. אנו קוראים לשני הצדדים - די לשנאה. די לאלימות. אנו חייבים לחיות יחד כאן כחברה יציבה - בואו נדבר".



ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, וד"ר מוחמד זחאלקה, יו"ר ועדת החברה הערבית בהתאחדות התעשיינים, פרסמו קריאה משותפת: "השותפות והחיים המשותפים בין יהודים לערבים בישראל הם תנאי הכרחי לקיומנו ולשגשוג כלכלי וחברתי. בסופו של יום ירי הטילים ייפסק, אך משבר האמון החריף יישאר, ומחובתנו לעשות הכל כדי להמשיך ולעבוד יחד, כתף אל כתף, לעבר עתיד משותף, כפי שעשינו בהצלחה מרובה עד כה. כבר מאה שנים שהתאחדות התעשיינים פועלת כדי לחבר אנשים יחד. כעת המשימה הזו חשובה מתמיד".